🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

WeWork е инвестирала 2.5 млрд. долара в глобалното си разрастване

Към края на 2018 г. компанията разполага с 425 офиса за споделено работно пространство в 100 града

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компанията за споделено работно пространство WeWork продължава да расте с много бързи темпове. Миналата година тя е инвестирала 2.5 млрд. долара в разширяването на глобалните си операции, съобщава Financial Times. Документи, изпратени до инвеститорите, показват, че компанията е отбелязала невероятен растеж и в момента е най-голямата по брой офиси под наем в Лондон и Ню Йорк.

В докладите се казва, че WeWork е "похарчила 2.5 млрд. долара за инвестиционна дейност" през 2018 г.

Повече средства, повече пространства

Компанията е получила 2.7 млрд. долара от инвеститори и кредитори, показват документите. Контрол над WeWork има японската SoftBank и нейният Vision Fund с капитал 100 млрд. долара.

Частната коуъркинг компания е привлякла нови клиенти чрез луксозните пространства, които предлага, както и заради по-уютната атмосфера. Тя оперира в 100 града в момента и разполага с общо 425 пространства към края на 2018 г.

Разбира се, за разрастването си компанията е отделила много средства. Групата заяви пред инвеститорите, че разходите ѝ за "растеж и развитие на нови пазари" са се увеличили повече от три пъти спрямо миналата година, достигайки 477 млн. долара през 2018 г. В същото време разходите за реклама са били 379 млн. долара. Това е със 164% повече от 2017 г.

Оперативните разходи са скочили с 93% до 3.5 млрд. долара, показват документите. От друга страна, приходите ѝ са се удвоили до 1.8 млрд. долара, а нетната загуба е била 1.9 млрд. за годината. SoftBank, която е най-големият инвеститор в WeWork, понижи значително последната си инвестиция до 2 млрд. долара в началото на годината, въпреки че в края на 2018 г. се готвеше да инвестира 16 млрд. долара.

По-добрата коуъркинг компания

Инвестираните средства формираха пазарната стойност на WeWork от 47 млрд. долара, която е 16 пъти по-голяма от тази на най-големия й конкурент IWG - листната в Лондон група, която контролира марките Regus и Spaces. Нейните приходи са 3.3 млрд. за 2018 година.

За разлика от IWG, WeWork расте с бързи темпове и е успяла да отвори офиси на много нови места. Тя е определила 161 от общо 425-е си локации като основни, защото вече функционират над година и половина.