🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

WeWork има ангажименти за над 47 млрд. долара наеми към собствениците на сгради

Те са разсрочени за повече от 15 години, колкото е стандартният период по договорите за наем

Компанията е обезпечила само малка част от общите си задължения
Компанията е обезпечила само малка част от общите си задължения
Компанията е обезпечила само малка част от общите си задължения    ©  Reuters
Компанията е обезпечила само малка част от общите си задължения    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

WeWork е компания, която предоставя пространство под наем за бизнеса на компании от различни размери - от стартъпи до големи корпорации. В дългосрочен план компанията дължи наеми в размер на 47.2 млрд. долара на собствениците на сградите, които тя реновира и преотдава, пише Financial Times.

Компанията

Повече от 220 наемодатели в САЩ и над 50 в Обединеното кралство са отдали пространства на WeWork, сочат данни на фирмата за данни за имотния пазар CoStar. Това се случва в резултат на стремежа за разрастване на компанията, която цели да се превърне в най-големия наемодател в Манхатън и централен Лондон.

Данните на CoStar показват още, че TIAA-CREF, Boston Properties, Beacon Capital Partners и Moinian Group са сред най-големите наемодатели на WeWork в САЩ. Те публикуваха данните си в края на миналата седмица, непосредствено преди компанията да внесе документите си за очакваното първично публично предлагане.

Слабостите

Несъответствието в периодите за наем се разглежда от мнозина в бранша като потенциална слабост в модела на компанията и според анализаторите тази слабост би породила проблеми при евентуална рецесия в бъдеще.

"Мисля, че има много наемодатели, които са предпазливи не по отношение на качеството на услугата, а по отношение на финансовия модел. Аз съм един от тях ", твърди голям наемодател от Лондон, който не иска името му да бъде разкривано.

Ако в бъдеще WeWork има проблеми, собствениците на сградите имат ограничени възможности, чрез които да изискат спазването на ангажиментите за наем, поети от компанията. Това е така, защото тя подобно на всички в бизнеса за споделени офиси няма пряк контакт със собствениците, освен ако не става въпрос за плащането на наем. В миналото компаниите от сектора променяха условията по договорите за наем, когато настъпи криза.

Как компанията се стреми да поправи слабостите си

За да се се справи с тази слабост и с опасенията на собствениците на имотите, WeWork е обезпечила част от наемите, които дължи - около 5.6 млрд. долара, което е малък процент от общите задължения.

Тя е изплатила повече от 268.3 млн. долара на наемодателите и е използвала още 183.9 млн. долара гаранционни облигации като форма на застраховка. Следователно повече от 40 млрд. долара от наемите са за разсрочено плащане за период, по-голям от обичайната продължителност на договорите от 15 години.

Приходи и разходи

В същото време наемодателите плащат допълнително на WeWork, която трябва да реновира сградите, за да бъдат в характерния за компанията стил. За първото полугодие на 2019 г. компанията е получила 455 млн. долара за такива дейности.

Компанията се разраства бързо, но и търпи големи загуби. За 2018 г. отчете приходи в размер на 1.7 млрд. долара, което е два пъти повече в сравнение с предходната година. Разходите обаче също са големи. Това се случва поради стремежа на компанията за бързо разрастване на нови пазари. Те са се увеличили три пъти през 2018 г. - до 477 млн. долара. Разходите за реклама пък са се повишили със 164% до 379 млн. долара.

Все още няма коментари
Нов коментар