🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

SoftBank препоръчва на WeWork да отложи излизането на борсата

Ходът на най-големия инвеститор в компанията за споделени работни места идва заради спад в оценката

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Мениджърите на компанията за споделени работни пространства WeWork и най-големият й инвеститор - японската SoftBank, обсъждат дали да отложат плановете за първоначално публично предлагане, съобщава Bloomberg. Основните причини за това са понижаващата се оценка на бизнеса за отдаване на имоти под наем и загубата на пари, което ще доведе до загуби за японския технологичен конгломерат.

Притесненията

SoftBank притиска WeWork да отложи първичното си публично предлагане, след като инвеститорите изразиха сериозна загриженост за бизнеса и неговото корпоративно управление, заявиха източници, запознати с въпроса и пожелали анонимност. WeWork, който е собственик или наема офис площи и след това ги отдава под наем на компании, които обикновено се нуждаят от офисно пространство за краткосрочно ползване, планираше да проведе кампания, промотираща IPO-то тази седмица.

Едва за няколко месеца WeWork се превърна от един от най-високооценените стартъпи в САЩ в компания със съмнително бъдеще в инвестиционните кръгове. В началото на тази година Goldman Sachs описа WeWork като бизнес на стойност 65 млрд. долара.

Миналият месец компанията подаде документите си за първично публично предлагане, а те разкриха натрупани загуби за милиарди, потенциални конфликти на интереси и съмнителни финансови операции. Само за първите шест месеца на 2019 г. WeWork е загубила 690 млн. долара, като така е увеличила общите си загуби за последните три години до близо 3 млрд. долара. Сега анализаторите оценяват компанията на близо една трета от сумата, на която я оцени Goldman.

Залогът на SoftBank

SoftBank Group и нейни филиали притежават около 29% от акциите на WeWork. Този дял е дори по-голям от този на основателя и главен изпълнителен директор Адам Нойман, който обаче поддържа ефективен контрол над правата на глас чрез трикласна структура на акциите.

SoftBank е инвестирала общо 10.65 млрд. долара в базираната в Ню Йорк компания. Фондът Vision на японския конгломерат инвестира еднократно в WeWork в началото на 2017 г., когато оценката на стартъпа беше около 20 млрд. долара. SoftBank Group продължи да влага средства в компанията за споделени работни места, като последната инвестиция е от януари тази година, когато оценката е била около 47 млрд. долара.

IPO при оценка от 15 млрд. долара ще доведе до отписване на 4 млрд. долара за японския конгломерат и загуба от 5 млрд. долара от последната отчетена стойност на фонда Vision. "Борсов дебют при пазарна капитализация от 25 млрд. долара не би трябвало да доведе до загуби за Softbank", смята анализаторът от Bernstein Крис Лейн. По негови изчисления в момента WeWork струва около 24 млрд. долара, като SoftBank притежава дял от около 31%.

Ако тази оценка е реална, Softbank не би трябвало да регистрира значителни загуби от инвестицията, направена до момента, но все пак това би било удар за инвестиционния екип, който цели вътрешната норма на възвращаемост на собствения капитал (IRR) от 40%. Въпреки притесненията на инвеститорите Bernstein продължава да вярва в дългосрочните перспективи за растеж на WeWork и го вижда като "фундаментално привлекателен бизнес".

Съмнителната структура

При подаването на документите за IPO стана ясно, че главният изпълнителен директор Адам Нойман лично е притежавал значителна част от офис сградите, които WeWork наема, както и че той е взел стотици милиони долари заеми, обезпечени чрез акциите му в компанията. Същевременно Нойман е изградил сложна структура, която му изплаща печалби по начин, който намалява размера на данъците, които той плаща.

В допълнение поне още двама членове на семейството на Нойман освен съпругата му са работили за компанията, включително по кампания за промотиране на събития, за което най-големият външен акционер на WeWork е платил десетки милиони долари.

Все още няма коментари
Нов коментар