🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Garitage Park и казахските милиони

Големият имотен проект в София е собственост семейството на Аслан Мусин, който до 2012 г. е считан за дясна ръка на Назарбаев

На имотния пазар Garitage се приема за един от добре планираните проекти - без презастрояване, с много зелени площи и подземни паркоместа
На имотния пазар Garitage се приема за един от добре планираните проекти - без презастрояване, с много зелени площи и подземни паркоместа
На имотния пазар Garitage се приема за един от добре планираните проекти - без презастрояване, с много зелени площи и подземни паркоместа    ©  Надежда Чипева
На имотния пазар Garitage се приема за един от добре планираните проекти - без презастрояване, с много зелени площи и подземни паркоместа    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Софийският имотен проект за над 180 млн. евро Garitage Park е собственост на семейството на казахстанския политик Аслан Мусин.
  • Според българския мениджмънт на Garitage произходът на вложените от синовете на Мусин около 60 млн. евро са от други техни бизнеси.
  • Благодарение на инвестициите си в страната децата и съпругата на Мусин вече са български граждани.

На 31 май изтече срокът за деклариране на действителни собственици по новите изисквания на Закона за мерките срещу изпиране на пари. "Капитал" активно следи темата и проверява обявената информация за големи компании, за такива от обществен интерес, както и за такива, които в публичното пространство се свързват с политически лица. От повечето от тези проверки не излиза нова информация, като често остават съмнения дали декларираният собственик реално е такъв (като при фирмите на Делян Пеевски). Излизат обаче и нови лица или поне неизвестни за широката публика като новия притежател на "Витоша ски". Част от съществената информация чия е собствеността в значителните инвестиционни проекти е и настоящият материал, в който разказваме за собственика на Garitage.

Garitage Park е най-големият имотен проект в София след кризата. Това е мега комплекс от офиси и жилища, разположен в полите на Витоша, до околовръстния път на София, на 167 дка, в който планираната инвестиция е 180 млн. евро, частично финансирана и чрез заем от Уникредит Булбанк.

За достойнствата му е изписано много и наистина в сектора го считат за един от добре планираните и изпълняваните. Частта, която досега убягва от публичния фокус, макар и никога да не е прикривана, е кой е основният инвеститор в него. Това, видно от данните в Търговския регистър (включително и от новите декларации за действителен собственик), са компании, контролирани от двама братя - Аслбек и Сауранбек Мусини. В България тези имена не говорят нищо, но в Казахстан фамилията е известна. Техният баща Аслан Мусин допреди седем години е един от най-влиятелните политици в бившата съветска република. Той е бил областен управител, депутат, председател на долната камара на казахския парламент, вицепремиер и (до 2012 г.) началник на администрацията на президента Нурсултан Назарбаев (виж текста за Аслан Мусин).

Според българския мениджмънт на Garitage средствата за инвестицията в България са на синовете на Мусин от други техни начинания. "Реално бизнес човекът в семейството е синът на Аслан Мусин - Аслбек, който за съжаление загина. Той има фирми, занимаващи се с търговия, недвижими имоти и производство в няколко държави. Сред тях са САЩ, Латвия и Русия", обяснява Атанас Гаров, бивш мениджър на Colliers за България, който заедно с Давид Давидов са лицата, реално движещи Garitage. Те имат и малки дялове в дружеството зад проекта.

Проект като по учебник

На имотния пазар Garitage Park се приема за един от добре планираните и реализирани комплекси. Проектантът - британските архитекти Stephen George International, е избран с конкурс. Не е презастроен, предвиждат се много подземни паркоместа и зелени площи - 90 хил. кв.м по план са заделени за паркова среда с изкуствено езеро и детски и спортни площадки.

На терена в момента се работи ударно, като първата фаза на проекта трябва да е приключила в края на това лято. Тя включва две офис сгради, търговски площи и около 130 жилищни единици - къщи и блокчета. По данни от мениджъра на проекта Атанас Гаров още към миналия октомври те са продадени на 100%. Първата офис сграда вече е въведена в експлоатация и площите са отдадени под наем. Втората, която беше изцяло наета от американската софтуерна компания VMWare с десетгодишен договор, трябва да бъде готова през лятото.

Цялата инвестиция на първия етап е около 60 млн. евро. Те са финансирани със собствени средства и заем от Уникредит Булбанк за 35 млн. евро плюс до 3 млн. лв. оборотни средства за ДДС. Кредитът е петгодишен с 4.3% лихва при сключването му (тримесечен Euribor плюс 4.2 процентни пункта надбавка). На следващ етап е предвидено надбавката да бъде намалена до 3.6%.

Паралелно с работата по първата фаза още преди година беше даден старт и на втората. Тя предвижда още две офис сгради, от които едната също е частично резервирана за VMWare, а вече има и други наематели. Към този етап е заложено и изграждане на волейболна зала за "Левски-София". Съоръжението, в което вложението се оценява на 5 млн. лв., първоначално не влизаше в плана на комплекса. Идеята започва от място за тренировки за школата на бившия национал Владимир Николов и еволюира в зала със 1700 места за публика, която да отговаря на всички изисквания на Международната федерация по волейбол (FIVB) за провеждане на мачове от Шампионска лига по волейбол. Тя е планирана като мултифункционално съоръжение, което ще може да се трансформира и в конферентна зала.

"Втората фаза ще бъде по-скъпа, като инвестицията вероятно ще е около 72 млн. евро, а вероятно целият проект ще надхвърли първоначално обявената сума. За съжаление разходите растат, а и проектът беше модифициран", заяви Атанас Гаров. За втория етап планът е да се финансира отново с комбинация от собствени и заемни средства. Част от вече вложените от инвеститорите средства в капитала на "София парк" са за тази цел, като и постъпленията от продажбите от първа фаза ще се реинвестират.

Третата фаза предвижда по-високи офисна кула и жилищни сгради, както и училищен комплекс.

Изпълнител на Garitage Park е консорциум между "Джи Пи груп" и "БилдЕст". Последната не е известно име на пазара, като е създадена под името "Крит холд" от Теодор Иванов и Даниела Георгиева и наследява бизнеса на някогашната строителна компания "Крит". През 2016 г. Иванов прехвърля дела си на Георгиева, която остава и единствен управител. Във фирмата работят 23 служители. "БилдЕст" се свързва с Красимир Георгиев, известен под прякора Красьо Черния като лобист в съдебната система.

Другите бизнеси на фамилията

Семейството на казахстанския политик явно разполага с внушителни средства, като България не е първата и единствена дестинация за инвестициите им. Основният център на бизнес дейността явно е в Латвия. Още от 2012-2013 г. започва създаване на фирми. Въпросната KSG Group е основана 2013 г. и притежава няколко компании. Едната от тях, Morient IG ,през октомври 2013 г. е купила за 5.6 млн. евро търговски център на местната верига Elkor. Spilves 35A, съдейки по името, е инвеститор в офис сграда на едноименния адрес в Рига. За повечето от другите е трудно да се открие с какво точно се занимават. Самият Аслан Мусин в средата на 2018 г. става собственик на Afterfall вероятно като наследник на сина си, по същата линия той придобива и "Монотео" в България.

Друг проект, реализиран в Латвия, е филмът на ужасите Beatus, където като продуценти са посочени Серик Кушенов и Аслбек Мусин. За целта има създадено и българско дружество "Дъ Беатус къмпани".

Извън това Суаранбек Мусин, Сергей Кушенов и Ерлан Салменов се появяват и като съдружници в клиника за естестична медицина в Санкт Петербург. Според представянето на "Медицинский центр города", в пределите на комплекса работят 60 лекари, като специализацията е в пластична хирургия, стоматология, присaждане на коса и лечение на разширени вени.

В Казахстан официални връзки на фамилия Мусини с бизнес начинания се виждат само в хранително-вкусовата компания "Рамазан" в Актобе, която се занимава с хлебопроизводство и птицепроизводство. Според отчетите й тя е притежание по равно на Сауранбек Мусин и чичо му Оринбасар Мусин, който от години я управлява. За 2017 г. тя отчита около 5.4 млн. евро приходи и е на загуба. Активите й са над 6 млн. евро, като почти няма дългове.

Новият проект на Атанас Гаров

Мениджърът на Garitage от началото на година също има ново начинание. Чрез своето дружество "Гаритидж" ЕООД Атанас Гаров вече реално контролира още един голям терен от около 226 дка до с. Бистрица - между вилна зона Калфин дол и комплекса Градини Бистрица. Това става след като за 7 млн. евро изкупува дълговете на предишния собственик "Арселанд Бистрица" към Alpha Bank. "Имах интерес към този имот отпреди и водех разговори със собственика му, но той нямаше желание да продава. А в последствие открих, че вземането към дружеството се продава на търг с тайно наддаване, включих се и го спечелих. Купих го със собствени и заемни средства", обясни той. За този терен обаче още няма конкретен план какъв проект ще се реализира, нито дали ще е със същите казахстански партньори.

Какво показват документите

Реално имотните проекти на фамилия Мусини в България са два, като началото им е през 2014 г. Тогава са придобити две дружества, собственици на терени до околовръстното. Едното "БСПФ - Черно море" е прекръстено на "София парк вилас" и през него е реализиран комплекс от 34 еднофамилни къщи, които към началото на 2018 г. са напълно разпродадени. Второто е "София парк", през което от 2016 г. започва да изгражда Garitage. Предишният му собственик е фонд, който има планове за голям търговски център на терена, но с идването кризата проектът е замразен на ниво изкоп.

И в двете компании като основен акционер влиза "Монотео капитал мениджмънт", чийто едноличен собственик е големият син на Аслан Мусин - Аслбек, роден през 1979 г. По-малки дялове имат други компании, зад които стоят казахстански и български мениджъри на проектите. Това са Сергей Кушенов, Ерлан Салменов, Атанас Гаров и Давид Давидов. Първите двама са отдавна сподвижници на семейство Мусини.

"Познавам се със Сергей и Аслбек от студентските години в САЩ. От работата ми в Colliers знаех тези имоти и когато напуснах, започнах да планирам проекта и говорих с тях", разказва Атанас Гаров. "От самото начало настоявах, ако ще правим нещо, всичко да е ясно и прозрачно. Всеки да си застане с името и да няма офшорки и те се съгласиха", допълва още той.

Това разпределение се запазва до края на 2017 г., когато Аслбек Мусин умира при загадъчни обстоятелства в латвийската столица Рига. Вечерта на 22 декември той пада от 15-ия етаж на сградата, в която живее, като репортажи от местните медии предават, че полицията разглежда различни версии, но не изключва самоубийство. Според съседи четири месеца по-рано при сходни обстоятелства загива и съпругата на Аслбек. В средата на 2018 г. разследването е прекратено поради липса на данни за престъпление.

Промяната в собствеността на българските имотни проекти не се случва вследствие на смъртта на Аслбек Мусин. Според представените в Търговския регистър джира тя е финализирана няколко дена по-рано, на 18 декември 2017 - фирмата на Аслбек "Монотео капитал мениджмънт" е прехвърлила дяловете си в двата български проекта на "Фалкон сълюшънс" на по-малкия му брат Сауранбек (р. 1992 г.) Според Гаров процедурата за това е започнала по-рано през годината, като Аслбек му обяснил, че иска да въведе и брат си в бизнеса.

През 2016-2017 г. чрез поредица от увеличения на капитала "Монотео" през няколко месеца вкарва в "София парк" около 40 млн. евро. А през 2018 г. "Фалкон" влага на три пъти още сумарно около 15 млн. евро. Към това могат да се добавят и 38 млн. евро експозиция към Уникредит Булбанк, срещу които цялото предприятие е заложено, а имотите са ипотекирани в полза на банката. Тя обслужва и финансовите трансфери, чрез които постъпват средствата за увеличение на капитала, съдейки по представените в Търговския регистър документи.

Пътят на парите

Как точно се движат паричните потоци от семейство Мусини до проекта в София не може да се проследи, но по думите на Гаров те не идват от Казахстан, а като заеми от други фирми на Аслбек и произходът им е доказан и деклариран пред другия кредитор на дружеството - Уникредит Булбанк. От кои точно обаче не е публична информация. В отчетите на "София парк" и "София парк вилас" те са оформени като капитал и заеми от собствениците. А в отчетите на "Монотео" на Аслбек и впоследствие на "Фалкон" на Сауранбек в пасива сумите фигурират като други задължения без допълнителни бележки и пояснения.

Първоначалната покупка на терените също не става директно от казахстанските инвеститори, а през чуждестранни дружества.

"София парк" e придобито на 22 май 2014 г. от дотогавашния му собственик - дъщерно дружество на оператора на търговски центрове Atrium, който планира да изгради там мол. За целта е договорено финансиране още през 2017 г. с австрийската Meinl Bank за 115 млн. евро, впоследствие намалено на 65 млн. евро. С настъпването на кризата проектът така и не се реализира.

Купувач първоначално е основаната през 2006 г. панамска офшорка Eden International Trading Inc. Каква е нейната собственост към момента не се знае, но през годините в управата й е бил Ерлан Салменов. Освен това тя има и друга казахстанска връзка - през 2007 г. съвместно с железопътната компания "Транко" създава дружество за авиопревози на товари "Номад карго", което става местен партньор на Cargolux.

За каква сума е купен имотът до околовръстното не става ясно от документите. Според отчета на "София парк" към края на 2013 г. пазарната му стойност е 19 млн. евро, но дружеството има и над 20 млн. лв. дълг към свързани лица, които са поети от новия собственик. Близо месец след придобивката на 18 юни 2014 г. Eden International Trading Inc. прехвърля 90% от собствеността в "София парк" на "Монотео" на Аслбек Мусин, а останалите на "Алатау трейд груп" на Роза Кушенова (вероятно роднина на Сергей Кушенов), "Гаритидж инвестмент мениджмънт" на Гаров и "3 Ди Р.Е. мениджмънт" на Давидов.

По подобен начин през дружество посредник преминава и сделката за "София парк вилас". Дружеството е купено от BSPF (Property) Limited в началото на 2014 г. от "Гаритидж инвестмънт мениджмънт". В последствие в началото на юни то прехвърля голяма част от собствеността на латвийското дружество KSG Group, което според тамошните регистри се управлява от Сергей Кушенов и е собственост на казахстанското Smart Gate Group - също контролирано от Кушенов. В последствие, също на 18 юни 2014 г. (както и при "София парк"), собствеността е прехвърлена на същата група акционери - "Монотео" (76%) , "Алатау" (12%), "Гаритидж" (6%) и "3 Ди" (6%). Малко по-късно през септември като акционер с 12%, купени от "Монотео", влиза и "Абекебилд", което е собственост на Ерлан Салменов.

Латвия, изглежда, е важен център за семейството. Освен Аслбек Мусин поне още няколко от другите членове на семейството живеят или са живели в Рига и притежават редица фирми, регистрирани там. В това число влизат основният собственик на Garitage Сауранбек Мусин, както и Кушенов и Салменов. През 2018 г. там е основана и фондация в памет делото на покойния Аслбек, който приживе е активен проповедник и местен лидер в Казахстан на едно от философските течения в исляма - коранизмът, което се определя като форма на рационален монотеизъм.

Към средата на 2018 г. KSG отчита 7.8 млн. евро активи, а година по-рано - близо 10 млн. евро, като и двете години реализира скромен оборот и загуба.

"Златни паспорти"

Освен място за реализацията на голям имотен проект за семейство Мусини България явно има и допълнително привличане, защото благодарение на инвестициите си те успяват да се сдобият и с българско гражданство. Това се случва по т.нар. схема за златен паспорт, която напоследък предизвика вниманието на Европейската комисия заради опасения от занижен контрол. Конкретно в България за получаване на временно пребиваване се изисква инвестиция от 1 млн. лв., а ако до година по-късно тя бъде удвоена, може да се получи и българско гражданство.

За целта за няколко от казахстанските лица около проекта са структурирани отделни номерирани компании с точните параметри, така че да се отговори на законовите изисквания. Впоследствие всяко от дружествата придобива и по една от къщите в "София парк вилас".

Атанас Гаров поясни, че той лично не е в течение на тази процедура, като за гражданството казахстанците си имат друг консултант. "В момента те не живеят в България, но, доколкото знам, като купуваха къщите, наистина имаха такива планове", обясни той.

От публични данни вече е видно, че те са се сдобили с българско гражданство. В избирателните списъци на столичния кв. Симеоново за евровот през май присъстват двете деца (Сауранбек и Асем) и съпругата (Гулбану) на Аслан Мусин, както и Ерлан Салменов. Те са едни от малкото български "златни паспорти". Според годишните доклади на Комисията по българско гражданство към Президентството през 2017 г. са издадени едва 12 такива, а през 2018 г. - 29. От същия източник става ясно и че фамилията на политика е сред малкото казахстанци, пожелали и успели да станат българи - през 2017 г. те са общо 4, а през 2018 г. - 10.

Междувременно в началото на март 2019 г. е регистрирано и поредно дружество "СПВ-7", по което засега няма движение и не е ясно за кого е предвидено.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    orchis avatar :-|
    orchis
    • - 10
    • + 7

    Така и не разбрах идеята на тази статия. Има нещо като намек че парите са мръсни, но така и не се задълбава в тази насока. По-скоро ми се струва че има някакъв натиск към този Гаров. Явно ще трябва да даде някоя друга къщичка на 600Е/кв.
    Иначе, подобни градежи, забутани точно на това усойно място, само разни казахтанци могат да измислят.

    Нередност?
  • 2
    dnevniklive avatar :-|
    dnevniklive
    • + 9

    Темата се коментира и в строителния форум https://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1956867&page=54

    Нередност?
  • 3
    chiefwhitecloud avatar :-|
    chiefwhitecloud
    • - 5
    • + 4

    Проектът смърди та че не се трае, чак у Бистрица си запушват носовете като духне ветъро от север.

    Нередност?
  • 4
    asentcho avatar :-|
    Тюфлекчия
    • - 2
    • + 3

    "Проект като по учебник" - абе вие ходили ли сте до там? Това е КОЧИНА.

    Нередност?
Нов коментар