Корпоративни гиганти ще инвестират в криптовалутата на Facebook

Mastercard, Visa, Paypal, Uber и други ще вложат по 10 млн. долара

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Социалната мрежа Facebook е осигурила финансиране от страна на други корпоративни гиганти за създаването на своята криптовалута, която ще се казва Libra, пише Wall Street Journal. Според изданието Uber, Paypal, Visa и Mastercard ще инвестират по 10 млн. долара в консорциум, който ще управлява валутата. Парите ще бъдат използвани, за да се създаде криптовалутата, която трябва да влезе в експлоатация през следващата година. Отново според WSJ, Facebook има нужда от 1 млрд. долара, за да създаде разплащателната система и криптовалутата.

Очакванията са скоро към клуба да се присъединят и други познати имена, като Facebook продължава разговорите си с неназовани потенциални инвеститори, коментират източници на бизнес изданието.

Самата Libra ще бъде вързана към кошница традиционни валути, така че да избегне огромната волатилност, която се наблюдава при децентрализираните криптовалути като bitcoin, ethereum и други.

Промяна на играта

За криптовалута на Facebook, която да се използва за транзакции вътре в приложенията на компанията (които включват и Messenger, WhatsApp и Instagram), стана дума преди месеци. Впоследствие слуховете се оказаха истина и се очаква криптовалутата да бъде обявена официално тази седмица, а през следващата година да се появи на пазара.

Facebook едва ли ще има проблем с набирането на средства за разработката ѝ, защото тя автоматично ще се превърне в най-масовата валута – традиционна или не – в света. До нея би трябвало да имат достъп всички 2.7 млрд. активни потребители на услугите на приложенията на Facebook.

При последната конференция на компанията, F8, Зукърбърг не говори директно за криптовалутата, но коментира, че пращането на пари между хората, където и да се намират по света, трябва да бъде възможно най-лесно и евтино. Според изтеклата до момента информация криптовалутата ще може да бъде ползвана не само за транзакции в приложенията на Facebook, но и извън тях в интернет.

Libra ще бъде насочена към аспекта, в който сегашните криптовалути до голяма степен се провалят – навлизането на практика като разплащателно средство, а не само за търговия на криптоборсата. В момента криптовалутите рядко се използват за разплащане и все още се приемат от прекалено ограничен брой търговски обекти.

Криптовалутата на Facebook няма да бъде контролирана нито от компанията, нито от консорциума Libra Association.

Все още няма коментари
Нов коментар