Не ви искаме парите, Facebook

Новата валута Libra засега среща повече критики, отколкото ентусиазъм

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Близо половин година технологичният свят тръпнеше в очакване на криптовалутата на Facebook. И в средата на юни най-накрая се случи: Facebook обяви дигиталната валута Libra, която ще бъде управлявана от фондация със същото име. Встрани от всички детайли, най-важното е, че всички слухове се оказаха истина: Facebook иска да създаде най-масовата валута в историята на човечеството, такава, която да може да се ползва от близо три милиарда потребители, които имат профил в различните й социални платформи. А до момента, в който Libra стане наистина реалност – през 2020 г., не е изключено броят има да стане и по-голям.

Истинска финансова революция: изпращане на пари от единия край на света до другия, без посредници, без такси, без нужда от нищо повече освен няколко клика. На пръв поглед - мечтата на криптоентусиастите и желаещите мащабна финансова реформа на глобално ниво.

Реалността обаче е друга. Немалка част от криптообществото и финансовия сектор откровено се страхува от това Facebook да се превърне в ефективно най-голямата централна банка в света, а самата Libra поради същата причина няма как да бъде наречена криптовалута в истинския смисъл на думата. Към тях трябва да добавим и друг аспект: регулаторите, които, очаквано, не харесват особено идеята да дадат такава власт на една компания, която от годините не е излизала от полезрението им заради събирането на лични данни от всеки ъгъл на интернет пространството. И така мечтата на Facebook може да се превърне в кошмар.

Регулаторният чук чака

"Това е истински ужас от регулаторна гледна точка", коментира малко след обявяването на Libra Бари Лин, изпълнителен директор в Open Markets Institute. "Става дума за корпорация, която си има проблеми с всички регулатори във всяка точка на света. Ще става и по-зле." Мнението му е събирателно за това на много от наблюдателите на пазара, както и, разбира се, самите регулатори.

Calibra, отделът на Facebook, който ще отговаря за Libra, вече е подал заявление за лицензи за трансфер на пари пред най-големите регулатори в света. И първоначалните сигнали не са обнадеждаващи: министерството на финансовите услуги на Ню Йорк например далеч не е отворило обятието си за желанието на компанията да обърне надолу с главата финансовия свят. Тази реакция, изглежда, е била очаквана от Facebook, която излезе с официално изявление, в което казва, че не е изненадана от вниманието, което регулаторите искат да отделят на валутата. "Обявихме Libra по-рано именно за да можем да проведем тези разговори и да съберем обратна връзка", коментираха от компанията.

Отвъд океана, във Великобритания, положението не е много по-различно. Изпълнителният директор стратегии и конкуренция във финансовия регулатор на страната Кристофър Улард коментира пред Reuters, че до голяма степен е ужасен от възможността да види в действие мантрата на Facebook "Движи се бързо и чупи неща" във финансовия свят. "Размерът и мащабът на Libra пораждат въпроси за правителства и общества относно това какво е позволено и желано в този сектор", коментира той. Срещу себе си Улард ще имат не само Facebook, една от най-мощните частни компании в историята, но и редица други гиганти, като Mastercard, Visa, Uber, Paypal и други, които финансират проекта. От другата страна, в странен алианс, регулаторите ще получат подкрепата на традиционните банки, които за момента са сравнително тихи по отношение на Libra. Всъщност това е и едно от предизвикателствата пред Libra - да се намерят критично голяма маса банки, които да са съгласни да работят по проекта - да държат средствата, които покриват валутата и да я обменят срещу стандартните фиатни пари.

Криптомечтата или криптокошмар

Facebook се надяваше да се понесе на крилата на криптообществото, а и уцели добър момент, в който цената на основните виртуални валути отново расте, но без да предизвикват шума и вниманието, както през 2017 г. И тук обаче компанията се сблъсква с разочарование поради простата причина, че не е взела предвид, че освен прагматици хората в криптообществото са и идеолози на тема свобода, децентрализация и лична неприкосновеност. За тях идеята една огромна корпорация с опетнена репутация по отношение на личните данни да се превърне в монополист в още една сфера, при това толкова важна, е неприемлива.

Facebook, както и компаниите, които ще работят като тихи посредници (валидатори на транзакциите), като Mastercard и Visa, ще направят много пари от цялата система. Парите няма да вдигат цената си, защото ще са почти изцяло закотвени на едно място от кошница традиционни валути, съответно основните минуси на централното банкиране според криптообществото ще останат.

"Това не е просто блокчейн с малко традиционни пари в него. Това дори не е блокчейн, макар Facebook да използва думата десетки пъти. Това е пост-блокчейн, федерализирана система", пише в свой анализ в Medium Даниел Джефрис от Hackernoon. Според него Libra е на практика стабилна монета, система за съобщения, мениджър на умни договори и платформа за електронна търговия в едно – далеч от вече превърналите се в традиционни идеи за криптовалути. "Електронната търговия е особено важна, защото без нея имаш просто пари от Монополи, без да има къде да ги изхарчиш", пише Джефрис. Показателно е, че целият му материал, който се превърна в хит в криптосредите, определя Libra в заглавието си като "киберпънк кошмар насред криптопролетта".

Самата идея, че Facebook и другите инвестирали в проекта компании, макар и през отделно дружество, ще стоят по средата – тоест ще играят ролята на централна банка, е достатъчно голям минус за криптосредите.

"Няма нужда да ни имате доверие"

Не липсват обаче и плюсове: Facebook почти със сигурност ще се справи с проблемите по отношение на създаване на продукт, отворен към всички, а не само към малки, нишови общества. Огромна част от успеха на социалните мрежи на фирмата се дължи на свръхлесния и привлекателен за използване дизайн, който би свършил чудеса в сектор, който трудно поглежда отвъд балона си.

Хора от самата Facebook вече отговарят на някои от критиките от страна на криптообществото. "В крайна сметка, за да ползвате Libra, няма да се налага да имате доверие във Facebook", коментира в своя публикация Дейвид Маркус, който работи по проекта. Маркус ще бъде един от хората, които ще говорят пред две комисии в американския Конгрес по отношение на проекта. Някои представители от там вече поискаха неговата разработка да бъде спряна, но това е очакваната реакция на правителствата спрямо всички нови технологии.

Най-важното от написаното от Маркус е, че Libra трябва да става все по-децентрализирана с времето, вместо обратното – корпорациите да имат все по-голям контрол. "Безспорно е, че има много по-децентрализирани блокчейни и Libra трябва градивно да става все по-децентрализирана сама по себе си", пише той.

Отпорът срещу Facebook не е изцяло неочакван. В крайна сметка компанията се опитва да промени изцяло, за отрицателно време, най-старата индустрия в света. Когато целта ти е толкова амбициозна, може би "една година до излитане" не е най-реалистичният срок, който можеш да си поставиш.

Все още няма коментари
Нов коментар