НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Обвиненият в измама брат на Ружа Игнатова остава в ареста в САЩ

Съдията не уважи искането му за пускане под гаранция, а за прокурорите OneCoin е свързана с организираната престъпност

Константин Игнатов по време на презентация на OneCoin в Дубай
Константин Игнатов по време на презентация на OneCoin в Дубай
Константин Игнатов по време на презентация на OneCoin в Дубай    ©  OneLife
Константин Игнатов по време на презентация на OneCoin в Дубай    ©  OneLife
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Американският съд не е уважил искането на българина с германски паспорт Константин Игнатов да бъде пуснат под гаранция и той ще остане в ареста в Ню Йорк. Адвокатите на брата на създателката на OneCoin Ружа Игнатова внесоха неговото предложение за строг домашен арест под 24-часова охрана на 17 юни, а на 27 юни прокурорите по делото с писмо до съдията по делото Едгардо Рамос изказват своите възражения, като след това до изслушването на 28 юни има и още по едно писмо от двете страни.

Като крайно явно аргументите на обвинението са надделели, защото съдията е отхвърлил искането. Засега няма стенограма от заседанието или детайлни мотиви, като според местния журналист Матю Ръсел Лий, който е присъствал на заседанието, Рамос е задавал въпроси за произхода на средствата, които Игнатов е предлагал като гаранция - 20 млн. долара, от които половината кеш и имоти.

На заседанието е присъствала и приятелката на Игнатов Кристина Гунева. Тя е съдружник в създадената през 2017 г. кантора "Гунева, Атанасова, Ангелова", правеща вписванията на свързаните с OneCoin български дружества в Търговския регистър. Гунева е била заедно с друга жена, с която са си шепнели и жестикулирали при всяко изказване на прокурорите. Към искането за освобождаване под гаранция имаше приложени 23 писма от роднини и приятели, сред които такива от самата Гунева, брат й и родителите й. Самият Игнатов е бил с белезници и затворнически дрехи.

Прокурорските възражения

Предложението към съда беше Константин Игнатов да наеме жилище в Ню Йорк, което да обитава с приятелката си. То да бъде охранявано денонощно от посочен от властите въоръжен екип, които ще имат право да използват сила, в случай че реши да напуска имота без разрешение. Там Игнатов се съгласяваше ще бъде под домашен арест, като се допускат само одобрени посетители, да няма контакт със служители на OneCoin, с другите обвиняеми по делото без присъствие на адвокати, нито с известни жертви или свидетели. Други условия бяха да не ползва телефон, интернет и компютър, освен за да се запознава с материали по делото и да си подготвя защитата. Освен това Игнатов се ангажира да предаде паспорта си, да бъде следен с електронна гривна и по всяко време жилището му да може да бъде претърсвано. Към това се добавят и 20 млн. долара гаранция, зад която да застанат с подписите си пет финансово отговорни лица. Освен това тя ще е подплатена и с 1.5 млн. долара под формата на имоти на приятели в САЩ и 8.5 млн. долара кеш.

Според становището на прокурорите обаче не само при тези, а и при никакви условия не може да има достатъчно сигурност, че обвиняемият ще се яви пред съда и че обществото ще е защитено. Очаквано се изтъква липсата на Игнатов на гражданство или връзки със САЩ и същевременно връзките с други държави, които не екстрадират обвиняеми в САЩ (такива са Германия, чийто гражданин е Игнатов, и Обединените арабски емирства). Адвокатите на Игнатов са посочили, че той е готов писмено да се откаже от правата си по екстрадиция от всяка страна, но властите считат, че такива документи нямат юридическа стойност и в практиката не работят.

Също така като рискове са посочени, че Игнатов разполага със солидни средства зад граница, както и опита му с чести международни пътувания, а също и че е лъгал пред американските гранични и следствени служби преди и след като е бил арестуван на 6 март. Очаквано минус за Игнатов е и че сестра му Ружа (която той е описал като неговата "най-добра приятелка") е в неизвестност, като изчезва скоро след като в САЩ са й повдигнати обвинения през октомври.

За предложените средства пък прокурорите обръщат внимание на съда, че вероятно идват от същата престъпна дейност. Самият Игнатов е заявил на предишно изслушване, че "гаранцията не е проблем, тъй като семейството може да прати каквато и да е сума да я покрие".

Новите моменти

Интересното в изложението на американските прокурори са няколко нови момента, които досега не бяха налични в публичните обвинителни актове и другите документи по делата срещу Константин и Ружа Игнатови и американския адвокат Марк Скот, за който се твърди, че е изпрал около 400 млн. долара незаконно придобити чрез OneCoin. От неговия арест миналата година за пръв път официално се разбра за разследванията в САЩ на криптовалутата, която според обвиненията е хибридна Понци схема, ощетила свои жертви с милиарди долари.

На първо място за пръв път изчезването на Ружа Игнатова директно се отдава на изтекла към нея информация, че е разследвана в САЩ. "Разследването ни разкрива, че Ружа и други лица в OneCoin са получили неоторизиран достъп до иначе конфиденциална информация за следствените действия. Скоро след като й е внесено секретно обвинение на 12 октомври, тя напуска България и не се е появявала публично оттогава", се казва в документа.

От него не става ясно откъде е евентуалният теч и дали е от българските власти. Това обаче не е изключено, като се има предвид друга информация в прикачената към писмото стенограма от предходно изслушване на Игнатов от съдия в Лос Анджелис на 7 март - ден след задържането му, където се решава за изпращането му в Ню Йорк да бъде съден.

"Последното нещо, което ще спомена за опасността (бел. ред. - на Игнатов), е, че според нашето разследване вярваме, че обвиняемият е пряко свързан с важни играчи в източноевропейската организирана престъпност. Началник на сигурността на OneCoin е голям международен наркотрафикант и всъщност именно този началник на сигурността е замесен в изчезването на сестрата на обвиняемия, когато тя се укрива от повдигнатите й обвинения. И ние знаем, че той познава и говори с началника на сигурността, защото номерът му беше открит в телефона на обвиняемия", казват прокурорите пред съда.

И тук не е посочено кой е твърденият от САЩ наркотрафикант. Донякъде описанието се покрива с Христофорос Аманатидис-Таки, чиито имотни връзки с OneCoin и Ружа Игнатова са описвани.

За да засилят твърдението си, че Игнатов би бил готов на всичко, за да се укрие от правосъдие, прокурорите заявяват още, че разследването е открило "система от регулярно корупционни плащания към държавни чиновници по цял свят, с което да се улеснява измамната схема на OneCoin".

Друг нов момент, който цели да покаже, че Игнатов има силен мотив за бягство, е, че САЩ вероятно ще му повдигнат и още обвинения за пране на пари. Понастоящем той е обвинен в сговор за извършване на измама, което може да му донесе максимум 20 години затвор, но ако се добавят и още престъпления, срокът може да се удължи.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kdo52372883 avatar :-?
    kdo52372883
    • + 6

    "Разследването ни разкрива, че Ружа и други лица в OneCoin са получили неоторизиран достъп до иначе конфиденциална информация за следствените действия. Скоро след като й е внесено секретно обвинение на 12 октомври, тя напуска България и не се е появявала публично оттогава".

    Повече от ясно е откъде е изтекла информацията. От родната Сотиратура, която има меморандум за обмен на информация с американската. А май е по-добре да няма такъв, ако американците искат да свършат работа. Щото, примерно, някой герой от Спец-цацаратурата, командирован (без конкурс) от някоя селско-районна прокуратура, е решил да заработи тлъст бонус като лийк-не инфо към Ружка. И понеже е отчел нужния процент нагоре по веригата, никой горестоящ прокурор няма да направи на въпрос това лийк-ване. Хеле пък Главният Сотир. Та така е тука, драги американски колеги. Другарят Гешев може нагледно да им го обясни при следващата си визита там.

    Нередност?
  • 2
    geleto avatar :-P
    Гелето
    • + 1

    Та точно по случая М.Маринов се похвали, че няма мафиотски структури на територията на страната. Ти да видиш …
    Повече от ясно е, че има огромен .ерберски чадър над тази далавера, та тя още продължава да съществува и работи, много от сърверите на наша територия

    Нередност?
  • 3
    geleto avatar :-P
    Гелето

    та фирмите на Таки си работят легално от години, вдовиците си ядат нарко парите бе никакви законови проблеми, какво остава да не изтече инфо … НО ИМАЧЕ НЯМА МАФИОТСКИ СТРУКТУРИ … ВЕРВАЙТЕ МИ …
    Но в момента, в който се натрупа критична маса от нов тип бг политици- такива, култивиращи 100% омраза към бившите, ще настъпи новото време, тогава ще се дават публично обяснения от недосегаемите сега

    Нередност?
Нов коментар