Съоснователят на OneCoin Себастиан Грийнууд е осъден на 20 години затвор в САЩ

Според прокурорите той е присвоил над 300 млн. долара, повече е получила само Ружа Игнатова, която остава в неизвестност

Ружа Игнатова и Себастиан Грийнууд се запознават през 2014 г. и създават OneCoin, която ще се превърне в една от най-големите финансови измами в света
Ружа Игнатова и Себастиан Грийнууд се запознават през 2014 г. и създават OneCoin, която ще се превърне в една от най-големите финансови измами в света
Ружа Игнатова и Себастиан Грийнууд се запознават през 2014 г. и създават OneCoin, която ще се превърне в една от най-големите финансови измами в света    ©  Стопкадър, YouTube
Ружа Игнатова и Себастиан Грийнууд се запознават през 2014 г. и създават OneCoin, която ще се превърне в една от най-големите финансови измами в света    ©  Стопкадър, YouTube
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Шведът Себастиан Грийнууд, който през 2014 г. създава криптовалутната измама OneCoin заедно с българката с германски паспорт Ружа Игнатова, беше осъден в САЩ на 20 години затвор. Присъдата идва пет години след като той бе задържан в дома си в Тайланд и екстрадиран по искане на американските власти и около девет месеца след като се призна за виновен.

Според твърденията на прокуратурата той е получавал по 5% от месечните продажби на OneCoin навсякъде по света, като до края на 2016 г. сумата е била над 200 млн. долара, а общо е надхвърлила 300 млн. долара. Затова присъдата включва и конфискация на тази сума от него, макар в материалите по делото да се обяснява, че голяма част от парите са пръснати през годините по охолен живот, яхти, имоти и др., като Грийнууд няма контрол над голяма част от тях.

Според прокуратурата единствено повече от него от измамата се е обогатила Ружа Игнатова, която продължава да е в неизвестност, след като изчезва преди почти шест години и е в списъка на десетте най-издирвани от ФБР лица с обявена награда 100 хил. долара за информация, която може да доведе до задържането й.

Между 0, 30 и 60

До дело срещу Грийнууд така и не се стигна след самопризнанията, но имаше три обвинения за измама и пране на пари. По всяко от тях той би получил максимално наказание от 20 години затвор, така че сумарно максималната му присъда можеше да е до 60 години, което, предвид че той е на 46 години, щеше ефективно да означава доживотна присъда.

В своето изложение адвокатите му искаха от съдията да му присъди само вече излежаните 5 години, като евентуално да бъде екстрадиран и подложен на домашен арест в Швеция. Те обосноваваха това с тежките условия, в които е бил в арестите в Тайланд и в Манхатън, като са представени писма и видеообръщения от роднини. Грийнууд има и четири деца - две от брак с бившата си съпруга в Швеция и две от връзки в Тайланд и Панама.

В защита му се изтъква работата му преди OneCoin във фамилната компания на родителите му, като обаче се пропуска участието му в предишни мултилевъл маркетинг измами. Реално неговият опит в изграждането и привличането на мрежи от продавачи е ключов за успеха и бързото разрастване на понци-схемата на OneCoin, чиито щети надхвърлят 4 млрд. долара, а потърпевшите достигат 3.5 млн. души.

В отговор прокуратурата на Южния район на Ню Йорк поиска поне 30 години присъда за "една от най-големите финансови измами", разследвани от нея, вероятно втора по размер на щетите след пирамидата на Бърни Мейдоф (осъден на 150 години, като почива на 82 години). Там обаче броят на жертвите е много по-ограничен, а освен това и около 90% от средствата са възстановени, докато при OneCoin няма изгледи това да се случи. Обвинението прави паралели и с други знакови казуси като WorldCom. Нейният изпълнителен директор Бърнард Еберс получава 25 години затвор, въпреки че компанията е легитимна, а той само е заблуждавал инвеститорите за финансовото й представяне и щетите са по-малки - около 2 млрд. долара. При това при произнасянето на присъдата той е на 63 години.

Друг любопитен нов документ, публикуван от прокурорите, са поздравления за новата 2015 г., които Ружа и Себастиан си разменят по мейл, които хвърлят допълнителна светлина върху техните взаимоотношения и роли в зората на OneCoin. Тя нарича партньора си "злия брат, който никога не съм имала" и се подписва като "Ружа, която ти превърна в Криптокралица".

Като крайно прокурорите обосновават искането си с това, че Грийнууд трябва да получи справедливо наказание, с обща превенция (наказанието да послужи като послание, което да възпира други измами) и с нуждата от конкретна превенция (това не е първата му измама, като освен това методичното й планиране е добре подплатено с кореспонденция с Игнатова). Съдията Едгардо Рамос при произнасянето на присъдата се позовава основно на първите две.

Осъдени и избягали

Въпреки че става въпрос за една от най-големите финансови измами в света досега, успeхите при разследването й и най-вече при достигането до присъди са доста скромни и реализирани основно в САЩ. Досега единственият признат за виновен е американският адвокат Марк Скот, който е изпрал около 400 млн. долара от парите на жертвите на OneCoin за Ружа Игнатова. Досега обаче присъдата му не е произнесена.

Иначе има още няколко признали се за виновни. Сред тях е и братът на Ружа - Константин Игнатов, който беше задържан през 2020 г. и все още съдейства на прокуратурата, като затова произнасянето на присъдата му се отлага. Друг перач на пари и любовник на Ружа Игнатова - Гилбърт Армента, беше осъден на 5 години затвор - също след самопризнания и съдействие с властите, започнало още преди тя да изчезне.

Правосъдие в САЩ трябваше да получи и Франк Шнайдер, бивш високопоставен служител на люксембургските служби, който е предоставял на Ружа различни услуги по отношение на личната и корпоративната й сигурност, включително и информация за разследвания срещу нея. Той беше задържан във Франция и поставен под домашен арест, като след дълга процедура беше дадена зелена светлина за екстрадирането му, но малко преди да се стигне до това изчезна.

Друго лице, за което предстои дело в САЩ, е българката Ирина Дилкинска, която по-рано през годината беше екстрадирана. Тя е била главен юрист на OneCoin, като името й се появява и в част от фирмите от изградените от Марк Скот структури за пране на пари.

Извън това единствените по-съществени обвинения и дела са в Германия, а българските власти през годините не проявяват особена активност извън поисканото като съдействие от чуждите им колеги, въпреки че компанията оперира от София. Основното българско дружество на OneCoin "Уан нетурк сървисес" продължава да работи и днес от някогашната централа на криптовалутната компания на пл. "Славейков" в София след леко ребрандиране на OneEcosystem.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар