Възход и падение на OneCoin и доктор Ружа

Откъде се появи фалшивата криптовалута, коя е нейната създателка и как успя да спечели милиарди

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В случай че сега сте научили за съществуването на OneCoin и Ружа Игнатова, то вероятно е, защото в САЩ арестуваха брат ѝ, а на самата нея повдигнаха обвинения за измама и пране на пари за милиарди долари. Но Игнатова е фигура, която "Капитал" следи отдавна и приключенията ѝ включват няколко държави, огромни суми пари и много, много платен PR гланц.

Затова ви представяме най-краткия възможен гайд откъде дойде Игнатова, какво е OneCoin и как успя да привлече милиони хора по света.

Коя е тя?

Биографията на Ружа Игнатова се развива доста добре и допреди да се превърне в Криптокралица. В презентационните материали и в изграждането на публичната ѝ персона като Доктор Ружа част от базовите моменти са представени излъскано и раздуто, но в общи линии са достоверни. Родена 1980 г., семейството ѝ заминава за Германия, когато е на 10 години, учи в германски университет, а впоследствие по твърденията ѝ - в Оксфорд.

За последното няма официално потвърждение, но следващите моменти са проверими. Тя наистина е работила в консултантската компания McKinsey, макар и по-скоро като редови служител. В статия на компанията в съавторство с други от 2009 г. е представена като консултант от софийския офис.

След това в периода 2009-2010 г. е член на борда и финансов директор на фонда СиЕсАйЕф на Цветелина Бориславова, като влиза и в още няколко негови дъщерни дружества.

"Капитал" е част от проекта "Европа говори", който цели да насърчи диалога между хора с различни политически възгледи от цяла Европа. За да участвате, попълнете краткия въпросник долу: Следващaта стъпка в официалната ѝ биография е, че заедно с баща си купува закъсалия стоманолеярен завод в Германия Waltenhofen, за да го изправи на крака. Тук историята става противоречива, като по обвинения на служители и синдикати той е умишлено докаран до фалит от новите собственици и дори е имало съдебно дело за това.

И след това започва

навлизането на Игнатова в света на криптовалутите:

2013 г.

Ружа Игнатова е сред създателите на кратко просъществувалата BigCoin. Това също е криптовалута с мултилевъл маркетинг компенсационен план, така че и технически, а дори и визуално изглежда като неуспешен прототип на OneCoin. В YouTube все още има клипове от това как Игнатова презентира:

Около април 2014 г.

Ружа Игнатова и един от партньорите ѝ в BigCoin Себастиан Грийнууд решават да започнат нов собствен проект. Според публикуваните обвинения на американската прокуратура те двамата (Грийнууд не е споменат поименно, а е посочен като основател 2) са първоначалните създатели на OneCoin. Голяма част от досега известното по делото се базира на разменяни между тях мейли, където се обсъжда как да структурират "криптовалутата" и компенсационния план.

Юни-август 2014 г.

В мейлите помежду си Игнатова-Грийнууд наричат криптовалутата си trashy coin ("боклучава монета"). Обсъждат какви бонус-пакети ще има. Планира се как хората трябва да си мислят, че "копаят" валуатата чрез жетоните (tokens), които купуват "Тази история е добраq защото хората няма да пощуреят и да опитват да продават жетоните си постоянно", пише Ружа. Тя също така му обяснява, че "всъщност нищо не копаем, а казваме на хората глупости (telling people shit)", на което Себастиян я разпитва дали ще има начин това да се открие и членовете да разберат.

Септември 2014 г.

Още с появата на OneCoin започват скептични коментари по форуми. Първият по-детайлен анализ на новопоявилата се "криптовалута" е на BehindMLM – сайт, следящ активно мултилевъл маркетинг пазара и предупреждаващ за евентуални измами.

Декември 2014 г.

В България Ружа триумфира: взема приз Бизнес дама на годината за 2014 г. на PR награди, организирани от Евгени Минчев. Това става често изтъквано достижение в рекламните материали на компанията.

Март 2015 г.

Изглежда, за разлика от първият опит с BigCoin този път нещата бързо потръгват. Само месеци след стартирането на OneCoin компания на Ружа Игнатова придобива сградата на ресторант "Крим" в София за 4.2 млн. евро.

Малко по-късно друга свързана компания "Уан пропърти" придобива и друга знакова сграда - намиращата се срещу парламента къща на Моллов, за 5 млн. евро.

Март 2015 г.

Според американското обвинение към този момент Ружа и Себастиян вече продават монети, каквито не фигурират в оригиналния блокчейн на валутата, които самите те наричат "фалшиви" помежду си.

Май 2015 г.

Българското издание на Forbes излиза с рекламна втора корица под основната, на която е Игнатова. В PR материалите на OneCoin обаче това е обявено като "Д-р Ружа Игнатова в интервю за Forbes", а в презентациите може да се видят слайдове с корицата, наредена до тези на американското издание с Уорън Бъфет, Карлос Слим, Ричард Брансън и т.н. Нещо повече, на събития на компанията в чужбина са разпространявани и бройки без първата корица, които явно са специално напечатани за рекламни цели.

Септември 2015 г.

"Капитал" взима интервю от Игнатова и публикува първия си материал за OneCoin.

Октомври 2015 г.

Ружа Игнатова участва като панелист на тема "Бъдещето на финансовите транзакции" на Четвъртата среща на ЕС и Югоизточна Европа организирана от The Economist, където като "платинен спонсор" е посочен OneCoin. Тогава от The Economist обясняват, че няма връзка между участието и плащането и че местната PR агенция изтъкнала, че "Forbes наскоро публикува специален профил".

Февруари-март 2016 г.

OneCoin продължава с нови покупки на имоти, включително и новата си централа на столичния пл. "Славейков".

Mай 2016 г.

Ружа Игнатова празнува рождения си ден с пищно парти в Лондон, на което пее Том Джоунс:

За сравнение, година по-рано озвучаването е от Миро от Каризма:

Септември 2016 г.

Вече има редица предупреждения от финансови регулатори за OneCoin, но за пръв път започва и криминално разслледване за дейността на компанията от лондонската полиция.

Ноември 2016 г.

Ружа Игнатова и майка ѝ Веска постепенно излизат от управлението на българските дружества на OneCoin. Функциите се поемат от неизвестни младежи. Според американските прокурори, които са се сдобили със счетоводни документи на компанията от четвъртото тримесечие на 2014 г. до този момент OneCoin е генерирала оборот в размер на 3.353 млрд. евро, от които е изкарала "печалба" 2.232 млрд. евро.

Януари 2017 г.

Дружествата с имоти на OneCoin са прехвърлени на компания на Емил Хърсев, като самият той твърди, че представлява неназован клиент.

Април 2017 г.

Германският финансов регулатор забранява дейността на OneCoin в страната и обявява, че е блокирал около 29 млн. евро по сметки. Става ясно и че прокурата в Билефелд е започнала разследване срещу OneCoin за измама.

Октомври 2017 г.

Според американската прокуратура Игнатова е напуснала България с полет за Атина. Последните ѝ публични изяви са лятото на същата година, когато по лайфстайл издания се появяват снимки от парти на яхтата ѝ (която стои в Созопол). На глобално ниво също започват да напускат различни хора, които досега са промотирали валутата и са печелели пари от пирамидалната схема.

Постепенно на сцената изгрява брат ѝ Константин Игнатов, който е лансиран като глобален лидер на компанията и започва да се изявява по промоционални събития.

Януари 2018 г.

Българската специализирана прокуратура съвместно с Евроджъст и Европол претърсва офиси на OneCoin в София по поръчка на прокуратурата на Билефелд. В съобщението си и в брифинг по късно прокурор Иван Гешев нарича "криптовалутата" пирамида.

Септември 2018 г.

Американският адвокат Марк Скот е арестуван и обвинен в пране на 400 млн. долара от OneCoin. Самата тя е наречена "хибридна понци схема", а оценката е, че е привлякла над 4 млрд. долара от жертви.

Ноември 2018 г.

Според местни медии Себастиан Грийнууд е арестуван в Тайланд и е екстрадиран в САЩ. Досега не е известно да му е повдигнато обвинение и в документите на американската прокуратура не е назован с името си. Възможно е да сътрудничи с властите.

Март 2019 г.

Константин Игнатов е арестуван на летището в Лос Анджелис на края на свое бизнес пътуване в САЩ и срещи с местните лица на OneCoin в Лас Вегас. На Ружа Игнатова са повдигнати обвинения, като местонахождението ѝ не е известно.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    t0d0 avatar :-|
    Pandipool
    • - 2
    • + 12

    Не знаех, че Ружа е била толкова видна бг бизнес дама! Огромна понци схема! 2.3 млрд! Четох, че са и повдигнати 5 обвинения по 20год. В САЩ присъдите се натрупват, така че пипнат ли я, ще лежи доживот.

    Тя поне е избягала. Не разбирам алчността на брат и! Компанията я разследват от края на 2016! Криптото се срути Януари 2018. Братът е арестуван Март 2019, привличайки още инвеститори! След 2.2 млрд вместо да се "чупи" в неизвестност той още събира пари. Сега го чака една 20-ка.

    Нередност?
  • 4
    val1320 avatar :-|
    val1320
    • - 1
    • + 3

    Хърсев,даааа,пак Хърсев!

    Нередност?
  • 5
    mondiana avatar :-|
    Мондиана
    • - 1
    • + 1

    В материала ми се набиха в очи две имена - Цветелина Бориславова и най-вече Емил Хърсев. Друго интересно е, че Ружа върлува международно, но купува имоти в София. Защо ли? Явно не се откъсва от България, дали пък няма повече сътрудници, а може би и началници тук?
    Не разбрах със сигурност коя е къщата срещу Народното събрание - на Яблански ли?

    Нередност?
  • 6
    fnt17592920 avatar :-|
    Моа Преател Тайпи

    [quote#5:"Мондиана"] имена - Цветелина Бориславова [/quote]

    Цветанка Карагьозова

    Атентат срещу приближени на СИК
    https://www.capital.bg/861205/

    и, да, доктор Ружа е известна с тва че играе с нея

    Нередност?
  • 7
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 2
    • + 3

    По всичко изглежда, че съдружника и се е разпял мощно, след като са го заловили в Тайланд. Жалко за понци схемата. И жалко, че Форбс и The Economist са толкова гладни, че пускат куцо и сакато да си прави реклама на техните сериозни издания.

    Нередност?
  • 8
    borodino avatar :-|
    borodino
    • + 1

    До коментар [#5] от "Мондиана":

    Не, къщата е отдясно на Студентския дом.

    Нередност?
Нов коментар