🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Веригата болници "Сърце и мозък" ще строи клиника в Бургас за 50 млн. лв. (допълнена на 31 юли 2019 г.)

Девететажната сграда ще бъде готова след две години

От месец групата работи и в университетската болница в Бургас. Тя е под наем и прави кардио и неврохихургични интервенции.
От месец групата работи и в университетската болница в Бургас. Тя е под наем и прави кардио и неврохихургични интервенции.
От месец групата работи и в университетската болница в Бургас. Тя е под наем и прави кардио и неврохихургични интервенции.    ©  БКИ
От месец групата работи и в университетската болница в Бургас. Тя е под наем и прави кардио и неврохихургични интервенции.    ©  БКИ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Болниците от групата на производителя на лекарства "Чайкафарма", търговеца на едро с медикаменти "Търговска лига" и застрахователя "ДаллБогг: Живот и Здраве" ще се увеличат с още една. Многопрофилната болница под бранда "Сърце и мозък" ще бъде втората по големина в групата и ще се намира в Бургас. Инвестицията в нея ще бъде 50 млн. лв., като новата клиника ще бъде разположена в девететажна сграда на входа на Бургас от София, съобщи за "Капитал" проф. Тони Веков, председател на съвета на директорите на инвеститора "Български кардиологичен институт". Компанията е с трима акционери - основателят на "Чайкафарма" и "Търговска лига" Тихомир Каменов и двамата дългогодишни изпълнителни директори на групата - Тони Веков и Таквор Бохосян.

Част от финансирането на новата болница идва от кредит, а другата – от собствени средства. Клиниката е инвеститор клас А и в момента общината в Бургас решава да подпомогне инвеститора със строежа на път до бъдещата болница. Тя ще бъде шестата многопрофилна болница (с повече от четири отделения) в Бургас. В момента в здравния сектор има мораториум за отварянето на нови болници и ако пазарът не бъде либерализиран, съществува опасност новата клиника да срещне препятствия при лицензирането си от здравното министерство.

Рожба на проблем с държавата

Групата има седем болници, обединени под шапката "Български кардиологичен институт". Две от тях са в Плевен, по една клиника работи в Ямбол, Велико Търново, Шумен и Варна. Основният фокус в тях е кардиологията, а отскоро и неврохирургията. Така беше създадена втората плевенска клиника, която носи името "Сърце и мозък". През 2018 г. групата клиники има общо приходи от дейността си 45 млн. лв., което би я класирало на 14-о място сред големите български болници, ако консолидираше резултатите си.

"Сърце и мозък" работи в Бургас от един месец. Преди това премина през търг за отдаване под наем на помещения в държавната болница. В тях до началото на годината се помещаваше кардиоклиниката на "Аджибадем сити клиник". Болницата обаче реши да се раздели с наемателите си и обяви търг за помещенията, които се намират на първия и на втория етаж на държавната структура. "Сърце и мозък" спечели с предложен наем от 170 хил. лв. месечно. Докато приключат процедурите около търга, обжалванията и протестите на медицинския екип, който работеше там, минаха шест месеца.

На третия месец, в който били в задънена улица за влизането в Бургас, от групата решили да си купят собствена земя и да строят там, вместо да разчитат да работят под наем в държавната болница. Така те купили през май 3.4 дка до първото кръгово на входа на Бургас откъм София. Според Имотния регистър 30 физически лица са продавачи, а цената е 582 хил. лв. Там се намира и медицинският факултет на Бургаския университет. Междувременно бил подписан договор с държавната болница и кардиоклиниката се нанесла от началото на юли, откогато са направени 35 кардиохирургични операции без нито един смъртен случай, разказва проф. Тони Веков,

Още две години

Новата болница ще разполага освен с кардиохирургия и със съдова, гръдна, коремна хирургия, неврохирургична клиника и ортопедия и по проект ще бъде с 276 легла, описа проекта Веков. Строежът ще продължи две години. "В града има още две инвазивни кардиологични клиники, но пък липсва например гръдна хирургия. Има конкуренция и с частните болници, и с държавната, ние я възприемаме като здравословна. Освен това проектираме болницата да обслужва не само Бургас, но и Сливен и Ямбол, които са области с общо население от 1 млн. души", казва Веков.

Той допълни, че въпреки че ще бъде най-новата болница, клиниката в Бургас няма да бъде най-голямата в групата.

В момента тече разширяване с два нови корпуса на болница "Сърце и мозък" в Плевен. В нея са инвестирани 30 млн. лв. и от 150 тя ще разшири капацитета си на 350 легла. В новите корпуси ще се развиват онкохирургия и онкология, ще се провеждат химио- и лъчетерапия и ще заработи първият в България гаманож – апаратура, с която се третират най-прецизно мозъчни тумори.

На 31 юли 2019 г. в редакцията на "Капитал" беше изпратено опровержение от многопрофилната болница "Бургасмед", подписано от изпълнителния й директор д-р Стоил Апостолов.

"Бихме искали да направим официално опровержение на думите, изказани от проф. Тони Веков, Изпълнителен директор на "Търговска лига", а именно, че "В града липсва например гръдна хирургия." Твърдението на проф. Веков не отговаря на истината, защото МБАЛ "Бургасмед" разполага с отделение по Гръдна хирургия с трето ниво на компетентност, което е видно от разрешението за дейност № МБ-382 от 22.04.2016 г. и то професионално посреща нуждите на пациентите от града и района около Бургас", казва д-р Апостолов. Той допълва - "изразяваме учудването си, че при действащ мораториум за разкриване и финансиране от НЗОК на нови лечебни заведения, съгласно разпоредбите на Закона за здравното осигуряване, Закона за бюджета на НЗОК за 2019 г. и Националния рамков договор, сключен между НЗОК и БЛС, има механизъм за издаване на разрешения за разкриване на нови лечебни заведения с нови дейности, в градовете, където има голяма концентрация и наличие на такива." В допълнение от клиниката посочват, че

МБАЛ "Бургасмед" също имат необходимост и желание за разкриване на нови дейности и отделения и ще подадем необходимите заявления за инвестиционни намерения и разкриване на нови дейности в Бургас.

С уважение,

Д-р Стоил Апостолов

УПРАВИТЕЛ МБАЛ "БУРГАСМЕД" ЕООД