🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Служители на "Лев инс" протестираха пред "Капитал" заради статия

Компанията атакува журналистите за това, че съобщават факти. Вместо подкрепа от институциите медиата получава единствено нарастващ натиск и репресия

Изпълнителният директор на застрахователя Павел Димитров
Изпълнителният директор на застрахователя Павел Димитров
Изпълнителният директор на застрахователя Павел Димитров    ©  Надежда Чипева
Изпълнителният директор на застрахователя Павел Димитров    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Служители на "Лев инс", предвождани от двама от изпълнителните си директори и трима адвокати, излязоха на протест пред редакцията на "Капитал" в сряда сутрин. Още в 10.30 ч. мястото бе отцепено от полиция, а половин час по-късно на улицата се събраха около 50 души. Пред сградата бяха паркирани автомобили на компанията и улицата беше преградена. Скандирания нямаше, но се получи нещо като пресконференция на улицата пред камерите на "Пик", "Канал 3" и други медии от орбитата на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Акцията се провежда два дни след като в редакцията бе получено писмо от изпълнителния директор на застрахователното дружество Мария Масларова-Гъркова, в което тя възразява срещу статия от 26 юли, озаглавена "И застраховането вече се оказа проблем за чакалнята на еврозоната". Масларова-Гъркова бе поканена на среща в "Капитал" на същия ден, но не отговори на изпратения имейл.

В статията се описва продължаващият да стои проблем на застрахователния сектор със системата за изплащане на обезщетения в чужбина "Зелена карта". Според източници на "Капитал" той е бил повод за посещение на председателя на EIOPA (Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване) Габриел Бернардино през миналата седмица. Официално за визитата потвърдиха от Комисията за финансов надзор (КФН), откъдето посочиха, че повод за срещата в София е било обсъждането на спешни мерки в небанковия сектор, нужни за присъединяването на България към Валутния механизъм ERM II.

Позиция на "Капитал" по повод протеста на "Лев инс" пред редакцията

През над 25-годишната история на "Капитал" сме виждали почти всичко, но протестът на служители на застрахователното дружество "Лев инс" пред офисите на редакцията е нещо уникално и изключително симптоматично.

Прoтестът на "Лев инс" е уникален, защото по същество е срещу позиция на Европейската централна банка (ЕЦБ) и застрахователния регулатор на съюза EIOPA за заздравяване на надзорните функции в банковия и небанков сектор във връзка с потенциалното членство на България в Банковия съюз и еврото.

С две думи, Европа иска да се убеди, че българските регулатори държат изкъсо банките и застрахователите и те разполагат с достатъчно капитал и резерви да обслужват рисковете, които са поели, и не застрашават интересите на вложителите и застрахованите лица.

В случая с "Лев инс" дружеството е продало застраховки "Зелена карта" в Италия, а отказва плащания по някои щети, като твърди, че е било източено и измамено от местен партньор. Казусът е известен от години и доведе до това България да бъде вкарана в безпрецедентна процедура по мониторинг и да бъде заплашена с изключване от споразумението "Зелена карта" поради това, че неин застраховател не изпълнява задълженията си по него. "Капитал" е писал многократно по темата (вижте тук и тук), но досега българският регулатор КФН отказваше да предприеме действия по въпроса. През миналата седмица въпросът за необходими мерки е бил поставен остро от ръководителя на EIOPA пред КФН в контекста на кандидатурата ни за еврозоната и оттам последва съобщение за предстоящи "спешни действия". За това "Капитал" разказа тук.

Протестът срещу "Капитал" по същество е за това, че отново е приносителят на "лошите" новини - следи темата отблизо и предупреждава българския застрахователен пазар за възможните последици.

Ако България бъде извадена от споразумението "Зелена карта", освен репутационен шамар, ще засегне всички пътувания на български автомобили в страните извън евросъюза. Част от мисията на "Капитал" е да защитава интересите на инвеститорите, вложителите и застрахованите лица. През годините - много често преди и въпреки регулаторите, сме сигнализирали за очевидни нередности. Достатъчно е да споменем за пирамидите и източването на банките от 90-те години на миналия век, аферата КТБ, крипто- и исторически пирамиди от новото поколение в наши дни. Темата "Зелена карта" не прави изключение, защото е от подобен мащаб и засяга милиони български граждани.

Протестът на застрахователна компания пред редакцията на "Капитал" е симптом за нещо страшно. Институциите и регулаторите са абдикирали напълно от вменената им по закон отговорност да защитават парите и интересите на данъкоплатците. Поради това много често една или няколко медии се оказват единствената преграда пред своеволията и неспазването на правилата в ущърб на интересите на вложители и застраховани. Така беше при сагата КТБ, така е със "Зелената карта". Вместо подкрепа от институциите екипът на "Капитал" и фирмата издател получават единствено нарастващ натиск и репресия от тези, които уж трябва да се грижат за спазване на правилата и законите.

Злобното публично говорене срещу "Капитал" и останалите независими медии от страна на прокуратурата, правителството, БНБ (по времето на Иван Искров) и КФН (по времето на Стоян Мавродиев), подстрекава всички като "Лев инс" да опитват да си решат проблема не по същество, а като атакуват медиите, които информират обществото за него.

Казусът със "Зелена карта" възникна преди две години, когато две застрахователни дружества - "Далл Богг: живот и здраве" и "Лев инс" бяха посочени от Съвета на бюрата като неплащащи и бавещи изплащането на обезщетения по катастрофи със застраховани от тях автомобили в чужбина. След предприети мерки от страна на институциите започна работа по изчистване на висящите задължения, но по информация в бранша от поне пет различни източника "Лев инс" продължава да има неплатени щети. Причината за това, която винаги е била посочвана в публикациите на "Капитал" по темата, включително и в конкретната статия, е, че застрахователят счита, че е източван от свои кореспонденти в чужбина и оспорва тези щети.

В писмото си до "Капитал" изпълнителният директор на "Лев инс" изразява изненада, че не е била потърсена за коментар. Когато медията изпрати въпроси до застрахователя в понеделник, оттам не върнаха отговор, за да обяснят позицията си. Гъркова настоява, че статията е резултат от целенасочена активна стратегия срещу компанията и я приема като призив за политически натиск и разправа с "Лев инс".

По време на престоя си пред редакцията на "Капитал" от "Лев инс" обясниха, че прокуратурата и институциите не обръщат внимание на техните сигнали за вероятно измами в чужбина и че ако платят обезщетенията по тях, това ще "източи национален капитал" и ще "застраши цялата финансова система на България", като категорично отказаха да назоват размера на проблема.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mironikon avatar :-|
    mironikon
    • - 1
    • + 31

    Едни пак така стачкуваха, а впоследствие май ги съкратиха и ликвидираха предприятието :) БТ нещо си беше....

    Нередност?
  • 2
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 2
    • + 33

    На снимката се вижда кои "медии" са били представени на това организирано мероприятие, и човек веднага разбира за какво става дума. Продължавайте Капитал - останахте ЕДИНСТВЕНАТА свободна медия в цялата държава!

    Нередност?
  • 3
    kdo52372883 avatar :-?
    kdo52372883
    • + 14

    Тракторът не се ли появи и той, поне за малко? Че напоследък е хипер-активен по правилните медии да громи враговете, посочени от ПРБ. То и неслучайно Народният Съд наскоро му даде оправдателна присъда (на 1-ва инстанция). Човекът просто си изпълнява неговата част от поетата договорка. Щото, нали, ако не я изпълни... на 2-а инстанция не се знае знае ли се! Та така. Всяка крушка си има опашка.

    Нередност?
  • 4
    zun59432773 avatar :-|
    zun59432773
    • + 10

    Не им обръщайте внимание. Нека си скандират и организират подобни митинги. Просто сочете фактите, всеки ги вижда и разбира. Ако искаха да опровергаят някого, да бяха протестирали пред КФН и/или EIOPA. Пък, ако смятат, че манипулирате информацията с цел да им навредите, ами има съд за тая работа. Да входират искова молба и да поискат от вас да публикувате текста и. Служителите е ясно, защо участват. Или участват или си търсят работа в буквалния и преносния смисъл на думата. Те самите едва ли могат да бъдат обвинени за нещо. Ако има виновни това са подстрекателите - мениджмънта и всички институции в България ангажирани с контрола на въпросното застрахователно дружество.

    Нередност?
  • 5
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 6

    До коментар [#1] от "mironikon":

    Важното е виновникът да бъде посочен навреме

    Нередност?
  • 6
    mvn51595132 avatar :-|
    Кум Лисан
    • - 7
    • + 3

    Абе и вие сте едни лайномети...

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 8

    В случая абсолютно подкрепям Гергана Михайлова и Николай Стоянов за фактите и изводите във въпросната статия. Разбира се, проблемът не е техен, а на КФН.
    КаФеНе!? Ами то се и нещо такова - кафене/локал/клонка на калинки

    Нередност?
  • 8
    evpetra avatar :-?
    evpetra
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#6] от "Кум Лисан":

    "Абе и вие сте едни лайномети..."

    Кои "вие"?

    Нередност?
  • 9
    idk1564601402617786 avatar :-|
    Valery Vladimirov
    • - 1
    • + 5

    Истината боли!Браво на Капитал!Никога поврче Лев ИНС!

    Нередност?
  • 10
    mvn51595132 avatar :-|
    Кум Лисан
    • - 4
    • + 3

    До коментар [#8] от "evpetra":

    Икономедия, кои?

    Нередност?
Нов коментар