Revolut пуска услуга за търговия с акции без комисиона

Така дори начинаещи инвеститори в България ще могат да купуват акции в компании на NYSE и NASDAQ

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Финтех компанията Revolut обяви, че пуска услуга за търговия с акции без комисиона в Европа, включително и България. Платформата ще дава възможност на потребителите да купуват и продават книжа от 300 компании, търгувани на Нюйоркската фондова борса (NYSE) и NASDAQ.

Постепенно разширяване

Първоначално услугата ще бъде налична за Metal картодържателите (такса 26 лв. на месец), като постепенно ще се разширява към останалите клиенти, включително и тези на безплатния план Standard. За всеки план има ограничение в броя сделки на месец: при Metal са 100 безплатни транзакции, при Premium (такса 14 лв. на месец) са осем, а при Standard са три. Таксата при преминаване на тези лимити е 1 паунд, докато годишното съхранение на парични средства (тъй нареченото annual custody fee) ще бъде 0.01%. Услугата тепърва ще се разширява и след време потребителите ще могат да търгуват и с акции на компании на британската и други европейски борси, както и с борсово търгувани фондове (ETF) и др. Revolut планира да разшири достъпа до услугата в глобален мащаб, като потребителите на Revolut извън Европейската икономическа зона ще могат да се възползват за в бъдеще.

Сред компаниите, в които могат да се купуват акции, са Apple, eBay, Netflix, Nike, Pfizer, Spotify, Starbucks, Exxon Mobil, Ferrari, Ford, General Electric, General Motors, Intel и др. Няма минимален праг за инвестиране и Revolut предоставя на клиентите възможност да закупят частични акции (fractional shares) дори за 1 долар. Сделките ще могат да се извършват в работното време на американския фондов пазар, т.е. от 16.30 до 23.00 ч. българско време. Цените могат да се следят в реално време през приложението на Revolut. Всеки потребител на приложението ще може да търгува на фондовата борса, като прехвърли пари от сметката си в щатски долари или използва услугата за автоматично превалутиране. За предоставяне на услугата Revolut си партнира с щатския посредник DriveWealth.

Бърз растеж

През последните години безкомисионната търговия с акции през мобилни и други устройства набра скорост, най-вече в САЩ, чрез разрастването на услуги като Robinhood, съоснована от българина Влад Тенев и в момента оценявана на над 7 млрд. долара. Тези компании "демократизираха" пазар, който дълги години беше ексклузивен и достъпът до него беше труден за мнозина. Така дори начинаещи инвеститори могат да търгуват през смартфона си на борсата дори и с дребни суми. За разлика от тези услуги традиционните брокерски къщи взимат такса за всяка транзакция.