Revolut стана една от най-скъпите финтех компании в света с оценка от 5.5 млрд. долара

Британската дигитална банка набра още 500 млн. долара от нов кръг финансиране

За 2018 г. компанията отчете близо 58 млн. паунда приходи, което е ръст от 354% на годишна база
За 2018 г. компанията отчете близо 58 млн. паунда приходи, което е ръст от 354% на годишна база
За 2018 г. компанията отчете близо 58 млн. паунда приходи, което е ръст от 354% на годишна база    ©  Reuters
За 2018 г. компанията отчете близо 58 млн. паунда приходи, което е ръст от 354% на годишна база    ©  Reuters
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Британската финтех компания Revolut, която има и банков лиценз от Литва, е набрала още 500 млн. долара в нов кръг финансиране, като общата сума инвестиции достига 836 млн. долара, съобщават от компанията в прессъобщение. Така дигиталната банка вече се оценява на 5.5 млрд. долара, което я прави една от най-скъпите компании в Европа, лидер във финтех сектора във Великобритания, където е регистрирана. Кръгът на финансиране беше воден от базирания в САЩ инвеститор TCV, като редица настоящи инвеститори също взеха участие. Текущото финансиране ще бъде използвано за по-нататъшно засилване на продуктовото развитие на съществуващите пазари, разгръщане на банкови операции в Европа и увеличаване на ежедневната употреба на финтех платформата.

Оптимистично развитие

За 2018 г. компанията отчете близо 58 млн. паунда приходи, което е ръст от 354% на годишна база. Дружеството е увеличило силно и клиентската си база, но именно разходите за привличане на нови потребители и развитие на пазарите са причината то да увеличава загубата си до 32.8 млн. паунда. През 2019 г. ръстът на клиентите на Revolut скача със 169%, докато броят на ежедневно активните потребители нараства с 380%.

Revolut официално започна да оперира в България през април миналата година, като тогава клиентите й бяха малко над 20 хил. Освен на физически лица компанията предлага услуги и на корпоративни клиенти, като в международен мащаб броят на потребителите й надхвърля 10 млн.

В България финтех компанията, която предлага светкавичен международен трансфер на пари, платежни услуги, банкови карти, търговия с криптовалути, акции и други услуги, има над 150 хил. индивидуални потребители и над 1500 бизнес абонати. Дигиталната банка е създадена през лятото на 2015 г. от бившите инвестиционни банкери Ник Сторонски и Влад Яценко, работили в Credit Suisse и Deutsche Bank. Компанията е събрала инвестиции от големи фондове за рисков капитал като Index Ventures, Ribbit Capital, Balderton Capital и DST Global.

Амбициозни планове

Последният рунд на финансиране от серия D ще даде възможност на компанията да засили основните продуктови предложения по линия на вече съществуващите пазари. Акцент ще има и върху разработването на продукти, които ще помогнат за ускоряване на ежедневното използване на Revolut акаунтите.

Бъдещите планове на компанията включват лансиране на услуги за кредитиране на индивидуални и бизнес потребители, разширяване на спестовните сметки с висока лихва извън Великобритания, по-нататъшно подобряване на клиентското обслужване, разгръщане на банкови операции на повече европейски пазари, както и стремеж към рентабилност.

Revolut ще се съсредоточи и върху развитието на своите Premium и Metal абонаментни планове. През изминалата година те представляваха значителен поток на приходи за дигиталната банка, отбелязвайки ръст от 154% през 2019 г. Premium и Metal акаунтите на Revolut включват разнообразни ползи за крайните потребители, сред които неограничен достъп до превалутиране по реалния междубанков курс, достъп до салони в летища от цял свят, безплатна застраховка за пътуващи, както и платформа за търговия с акции без комисиона.

Все още няма коментари
Нов коментар