🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Acronis вече е компания еднорог

Софтуерната фирма планира да удвои екипа си в България след инвестиция от Goldman Sachs

Сергей Белусов, Acronis
Сергей Белусов, Acronis
Сергей Белусов, Acronis    ©  Цветелина Белутова
Сергей Белусов, Acronis    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Софтуерното дружество Acronis, специализирано в киберсигурност и съхранение и управление на данни, вече е компания еднорог (тоест с оценка над 1 млрд. долара), след като получи финансиране преди седмица от инвестиционната банка Goldman Sachs. Това е първата голяма външна капиталова инжекция в над 15-годишната история на фирмата според съоснователя й и изпълнителен директор Сергей Белоусов.

Привлеченото финансиране ще бъде използвано за придобиването на компании и разширяването на инженерните екипи в България, Аризона и Сингапур, където Acronis е базирана. За последните седем години дружеството е придобило четири фирми за управление на данни и киберсигурност.

С България напред

Компанията отвори голям офис през миналата година в България, където навлезе след придобиването на местната "Т-софт", чийто екип от 20 специалисти работеше с нея от години. В момента има тук близо 200 служители. "Много сме щастливи от тази инвестиция, тъй като тя ще позволи на Acronis да продължи мащабните си планове за развитие, но и дава една страхотна оценка на постигнатото досега и перспективите пред компанията. Конкретно в София планираме да удвоим броя на служителите в следващите 12 месеца", заяви пред "Капитал" Пламен Тошев, управляващ директор на "Акронис България". През лятото компанията получи и сертификат за инвестиция клас А от икономическото министерство.

Досега Acronis е успяла да привлече над 500 хил. бизнес клиенти с общо 5 млн. крайни потребители на продуктите на компанията. Според Белоусов, цитиран от сп. Forbes, компанията ще нарасне с около 30% през тази година, водена от успеха на платформата Acronis Cyber Cloud. Дружеството продава чрез 50 хил. партньори в цял свят.

"Пазарът е налице за нас и ще се опитаме да го консолидираме. Ако ние не го направим, някой друг ще го стори", обяви Белоусов пред Forbes.

Историята

Сергей Белоусов създава софтуерната компания Acronis заедно с още трима съдружници в началото на века в Сингапур. Компанията разработва софтуер за киберзащита, архивиране на файлове, възстановяване, синхронизиране и споделяне на документи и файлове за бизнеса. Белоусов е известен в глобалните IT като предприемач, рисков инвеститор в стартиращи компании и лектор по технологични конференции.

Докато следва в един от водещите университети в бившия Съветски съюз - Московския физико-технически институт, търси начини да започне собствен бизнес и се занимава с най-различни проекти, сред които продажба на компютърен хардуер и дори обувки. След натрупването на първоначален капитал с един от сегашните си партньори в Acronis - Иля Зубарев, създава и компания за производство на домашна техника, която постепенно се разраства. Посещават Сингапур в средата на 90-те години в търсене на ERP софтуер за предприятието си. Стават дистрибутори, а по-късно и разработчици на такъв продукт - Solomon Software, и се установяват в Сингапур (Белоусов е гражданин на Сингапур). През 2000 г. създават там и първата си софтуерна компания - Parallels, от която впоследствие през 2003 г. е отделена Acronis.

Все още няма коментари
Нов коментар