🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Софтуерната компания Acronis отвори офис и в Румъния

Дружеството планира скоро да има център за данни в България

Сергей Белусов основава Acronis с още трима съдружници през 2000 г. в Сингапур
Сергей Белусов основава Acronis с още трима съдружници през 2000 г. в Сингапур
Сергей Белусов основава Acronis с още трима съдружници през 2000 г. в Сингапур    ©  Цветелина Белутова
Сергей Белусов основава Acronis с още трима съдружници през 2000 г. в Сингапур    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Базираната в Сингапур софтуерна компания Acronis, специализирана в киберсигурност и съхранение и управление на данни, отвори офис и в Румъния. Дружеството има голям център и в София, който започна работа преди две години. Плановете са компанията да разширява бизнеса и в двете страни през следващите години.

В Букурещ

Офисът от 600 кв.м се намира в бизнес център Orhideea Towers в Букурещ и вече в него работят над 20 служители. Планът е броят им да достигне около 50 до края на годината, а през следващата да надхвърли 100 души, заяви пред "Капитал" Иван Дудин, регионален директор на Acronis. "Трудно е, защото за да назначиш 100 души, е нужно да доведеш от други офиси няколко тийм лидери, които да ги обучат за една-две години. Имаме подобни трудности и в България", допълни мениджърът. Компанията, която е базирана в Сингапур и Швейцария, има над 1500 служители в 18 държави. Според Дудин не е изключено експерти от България също да подпомагат развитието на румънския офис.

Все повече в София

Компанията има около 310 служители в София, като планът беше броят им вече да е 500. Според Дудин наемането продължава и в момента. Преди година основателят на Acronis Сергей Белоусов дори прогнозира, че българският център, който тук работи в бизнес сградата "Сан Стефано плаза", ще стане най-големият в IT сектора и ще надхвърли 1000 души. Групата навлезе в България след придобиването на местната "Т-софт", чийто екип от 20 специалисти работеше с нея от години. Местното дружество "Акронис България" е едно от най-динамично развиващите се в индустрията и приходите му за 2019 г. достигнаха 19 млн. лв.

Един от най-мащабните проекти на Acronis в момента е отварянето на центрове за данни в различни европейски държави, които да обслужват местния бизнес. Предстои откриването на нов такъв център в България с външен партньор, като целта е той да започне работа до края на годината. Ще бъдат отворени такива и в Гърция и Турция.

Acronis e създадена в началото на века от Белоусов и още трима съдружници в Сингапур, след като е отделена от друга компания - Parallels. Продуктите й се използват от над 5.5 млн. клиенти и 500 000 бизнеса и се продават чрез 50 000 партньора в над 150 държави. През миналата година компанията получи финансиране от 147 млн. долара от инвестиционната банка Goldman Sachs, което тогава оцени дружеството на над 1 млрд. долара.

Все още няма коментари
Нов коментар