🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Спазените обещания на Acronis

Българският офис на международната компания за киберсигурност Acronis порасна от 20 до 300 души в рамките на две години, а следващата цел е 1000 служители след още две

През 2018 г. Пламен Тошев управлява малката софтуерна компания с 20 души екип "Т-Софт". Днес той ръководи екип от 300 души в София
През 2018 г. Пламен Тошев управлява малката софтуерна компания с 20 души екип "Т-Софт". Днес той ръководи екип от 300 души в София
През 2018 г. Пламен Тошев управлява малката софтуерна компания с 20 души екип "Т-Софт". Днес той ръководи екип от 300 души в София    ©  Цветелина Белутова
През 2018 г. Пламен Тошев управлява малката софтуерна компания с 20 души екип "Т-Софт". Днес той ръководи екип от 300 души в София    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Име: "Акронис България"

Сектор: ИТ

Собственик: Acronis, USA

Управител: Пламен Тошев

Обещанието е спазено: когато международната софтуерна компания с фокус върху киберсигурността Acronis купи българската "Т-Софт" през август 2018 г., тогавашният едноличен собственик на българската фирма Пламен Тошев каза, че след две години екипът му от 20 души вече ще бъде от 300. Две години и два месеца по-късно служителите във фирмата са (почти) точно 300, а цялото разрастване става именно пред погледа на Тошев, който от собственик на "Т-Софт" се превръща в управител на местното звено на Acronis.

Новата му прогноза е още по-смела: компанията да има 1000 души в България до края на 2022 г., но казва, че дори понякога да звучи така, не става дума за самоцел, а за прогнози, свързани с ръста и на българския офис, и на цялата Acronis.

"Ние търсим преди всичко качествени специалисти - дали ще са 300, 400, 500, повече или по-малко, това не е на първо място. Когато преди две години казахме, че днес ще имаме 300 души, бяха просто прогнози. Това, че днес наистина сме 300 души, е по-скоро приятно съвпадение", казва Тошев.

За 2019 г. дружеството "Акронис България" отчита 19 млн. лв. приходи - меко казано, внушителен ръст от 535% спрямо предходната година. Той отрежда на компанията второ място в класацията за най-бързо растящите IT фирми в страната, но на практика тя е истинският лидер - нейният растеж е изцяло органичен, докато този на "Селектиум" включва в себе си и чисто счетоводен ефект от поемането на бизнеса на Hewlett Packard Enterprise в България.

И въпреки коронавируса - или до голяма степен заради него и фокуса върху дигиталната инфраструктура и нейната защита - компанията по всяка вероятност ще бъде част от класацията и през следващата година, защото растежът не спира. "Със сигурност през тази година няма да пораснем пак с 500%, но също толкова със сигурност ще имаме сериозен ръст, който ще е близо до трицифрен", казва Тошев.

Буквално международна компания

Acronis е наистина международна компания. Основана е от руснака Сергей Белоусов в Сингапур, като впоследствие самото дружество Acronis AG е регистрирано в Швейцария. Компанията има две централи, именно в Швейцария и Сингапур, както и клонове в Аризона и България. През 2019 г. компанията получи външно финансиране от американската инвестиционна банка Goldman Sachs, което официално я направи еднорог с пазарна оценка 1 млрд. долара, макар точните параметри на сделката да не са ясни.

България е особено важна част от стратегията на Acronis. Компанията купи българската "Т-Софт" през 2018 г. с цел да атакува европейския пазар от тук, като до момента върви по план, при това успешно. Преди Acronis да се фокусира върху България като място за разработка на продукти, тя се случва фрагментирано на няколко места в Европа. Сега българското звено отговаря за голяма част от всички дейности на глобално ниво, като ръстът на приходите и броя служители е пряко свързан и с ръста на цялата Acronis, която успешно налага продуктите си, насочени основно към бизнес клиенти, но с поглед и към отделните потребители.

"Хората, които работят по продукта - разработчиците, са над 50% от българския офис. Освен тях най-големите функции са продажби и поддръжка. Всички продукти на компанията трябва да се разработват и развиват тук, а покрай този център е удобно и логично тук да има и екипи по поддръжка, маркетинг, продажби и т.н. Имаме и сериозен екип по събития, защото подпомагаме много спортни отбори и правим един доста различен вид събития", казва Тошев.

Този глобален растеж е и причината Тошев да очаква утрояване на екипа му през следващите две години. Макар според него всички клиенти да са предпазливи в очакване на голяма криза, Acronis се занимава със защита на данните, разход, който големите компании не могат да позволят да пренебрегнат в днешно време. Но с прогнозирания ръст идват и проблеми.

Търсят се програмисти. Много програмисти

"Този растеж на броя на служителите е труден. Едва ли ще чуете различен отговор от мениджър на IT компания в България", казва Тошев и посочва, че дори в момента в компанията има над 70 отворени позиции. Думите му не са изненадващи - пазарът на труда в дигиталния сектор отдавна е на червено, без никаква видимост градусите да спаднат. Точно обратното - конкуренцията става все по-жестока, защото броят и размерът на IT фирмите се увеличават далеч по-бързо от броя на специалистите, които могат да излизат и от държавните университети, и от частните академии.

Тошев дава две предложения как този проблем може да бъде решен на държавно ниво, така че ефектът да се усети не само от технологичните компании, но и на макрониво в държавата.

"Дългосрочно погледнато, най-важно е образованието, но то дава ефект след много години. Ние трябва да имаме университет, който да тегли хората към България. Не университет в топ 1000, а в топ 50 на света. В Масачузетс например хората ходят заради университетите, а не заради нещо друго. Ако имаме такъв университет, няма да имаме проблем да привличаме кадри, а и нивото на самите наши кадри ще се повиши значително", казва Тошев.

Второто предложение е по-краткосрочно и е свързано с въпрос, който е до болка познат на немалко български компании - привличането на висококвалифицирани служители от трети страни.

"България в момента може да е интересна за хора от Източна Европа - Украйна, Русия Беларус. Има много специалисти, които биха дошли да работят тук дългосрочно. Висококвалифицирани специалисти. Но това е ужасно трудно - едно релокиране в момента взима между три и шест месеца. На теория може да стане за три, но на практика става за минимум шест."

Реалността обаче е различна и Acronis трябва да се справи с конкуренцията за кадри в страната - и конкретно в София, където са офисите на всички големи компании. Признава, че преминаването му от собственик на компания с екип 20 души до управител на офис с 300 (и нагоре) не е лесно, но, от друга страна, "лесните неща вече са измислени". С проблеми или без при набирането на кадри растежът трябва да продължи, а Тошев остава оптимист, че и след две години ще може да се похвали с изпълнена прогноза.

Q&A

Каква бе 2020 г. през призмата на киберсигурността?

- През тази година видяхме много ярки и - за съжаление - успешни опити за кибератаки, свързани именно с COVID-19. Например имейли, които добре имитират официален имейл от Световната здравна организация. Хората трябва да се научат да се грижат за виртуалната си сигурност така, както го правят и с физическата си сигурност. Тоест да се научат да си заключват вратата.

Ако прогнозата ви се изпълни и българският офис има 1000 души след две години, това означава Acronis в България или както досега - само в София?

- По-скоро говорим за Acronis в София, отколкото в цялата България. Ние разчитаме на инфраструктура, университети, дори офис пространства. За нас е важно, където и да растем, да имаме партньор университет, с който можем да развиваме наука. В България освен в София все още няма университети на ниво, което предполага да си партнираме.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар