🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

София като център на растежа на Acronis

Основаната от Сергей Белоусов в Сингапур софтуерна компания набра финансиране за 250 млн. долара.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Основаната от Сергей Белоусов в Сингапур софтуерна компания Acronis набра финансиране за 250 млн. долара.
  • Рундът оценява групата на 2.5 млрд. долара, а тя ще използва инвестицията за значително разрастване в цял свят.
  • Центърът в София ще е най-големият в групата, като ще надхвърли 1000 души при 360 в момента.

За три години екипът на софтуерната компания Acronis в България порасна от 20 до 360 души. И спокойно може да се твърди, че това е едва началото и служителите в близките години ще се увеличават в пъти, тъй като центърът в София е основна част от глобалните планове на създадената преди 18 години в Сингапур група. Причината за оптимистичната прогноза за българската дейност се крие в новата инвестиция в Acronis, която набра 250 млн. долара в рунд, воден от щатския фонд CVC Capital Partners. Той я оценява на 2.5 млрд. долара.

Основателят и изпълнителен директор на Acronis Сергей Белоусов не крие амбициозната цел пред специализираната в киберсигурност и съхранение и управление на данни компания: да защитава всяко приложение и система, работещи с данни. В центъра на тази задача са специализираните платформи на компанията като Acronis Cyber Protect, по които работи и софийският екип. В момента дружеството има над 1600 служители в 33 локации в 18 държави. Продуктите се ползват от 5.5 млн. клиенти и 500 000 бизнеса и се продават чрез 50 000 партньора в над 150 държави. Именно работата с партньорите и доставчиците на IT услуги са в центъра на новото финансиране.

"Имаме много ясни области, в които ще разширяваме бизнеса си. Една от тях е да укрепим допълнително отношенията си с нашите доставчици на услуги. Което означава, че ще наемем акаунт мениджъри и специалисти продажби, за да подпомогнем партньорите ни, включително и в България. Ще увеличим и инженерния си екип, не само в България и Румъния, но навсякъде", заяви Сергей Белоусов в интервю за "Капитал". Според него са предвидени и значителни инвестиции в изследователска дейност чрез сътрудничествата с университети в България, Швейцария, Израел, Сингапур.

Acronis навлезе официално в България през 2018 г., след като купи местната "Т-софт", чийто екип от 20 специалисти работеше с нея от години. Тя отвори голям развоен център в "Сан Стефано плаза", който се разрасна до 360 души. Тогава Белоусов обяви, че целта е софийският офис да стане най-големият в българския IT сектор. Заради пандемията наемането на нови разработчици и специалисти леко се забави, но въпреки това Белоусов сега прогнозира, че екипът тук ще надхвърли 1000 души след време. За целта около 100 специалисти от други страни идват да работят в България. Acronis разширява и сътрудничеството си с български учебни заведения. От лятото компанията се мести в нов офис - NV Tower, където ще заема три етажа с обща площ 4700 кв.м, като може да се разшири до 10 000 кв.м в следващите три години. Идеята е центърът тук да е най-големият не само в България, но и за цялата група. От София вече работят някои от основните продуктови мениджъри в компанията. И в момента има към сто отворени позиции за специалисти с най-различни профили.

Заради бързото разрастване в последните години българското дружество "Акронис България" е едно от най-динамично развиващите се в IT индустрията тук. Приходите му за 2019 г. достигнаха 19 млн. лв., а растежът през 2020 г. е 84% до 35 млн. лв. В края на миналата година Acronis отвори и офис в Букурещ, където през тази година екипът трябва да достигне 100 души.

Глобалните планове

Това е втората голяма капиталова инжекция в Acronis за последните две години. През 2019 г. компанията получи 147 млн. долара и в рунд, воден от Goldman Sachs. Инвестицията тогава я оцени на 1 млрд. долара. Сега Белоусов казва, че целта е създаването на все по-голяма софтуерна компания с присъствие в цял свят. Според него киберпрестъпленията и атаките стават толкова комплексни и многобройни, че компаниите ще отделят все по-големи ресурси и средства за защита. Той вижда ролята на компанията си именно в този бързоразвиващ се бизнес сегмент. Тъй като справянето с подобни заплахи става все по-трудно, един от фокусите са инвестициите в автономни технологии и машинно самообучение.

"Искаме в пъти да увеличим продуктивността на хората си и служителите на нашите партньори, за което ни е нужен машинен интелект. А това е нужно, защото обемът на работата и заплахите нарастват eкспоненциално", казва Белоусов пред "Капитал".

Плановете са Acronis да се разрасне в пъти през следващите години (компанията не дава официални приходи и печалба), като след време не е изключено и излизането на борсата. Софийският офис ще остане в центъра на бизнеса - след 10 години Белоусов прогнозира, че служителите в България може да са "няколко хиляди".

Историята - от Москва до Сингапур

Acronis e създадена в началото на века от Сергей Белоусов и още трима съдружници в Сингапур. Но корените й се крият в бившия Съветски съюз. Докато следва в един от водещите университети тогава - Московския физико-технически институт, Белоусов се запознава с едни от другите съоснователи - Станислав Протасов (който сега е старши вицепрезидент за продуктовите разработки в Acronis). Тогава Белоусов търси начини да започне собствен бизнес и се занимава с най-различни проекти, сред които продажба на компютърен хардуер и дори обувки. След натрупването на първоначален капитал с един от сегашните си партньори в Acronis - Иля Зубарев, създава и компания за производство на домашна техника, която постепенно се разраства. Посещават Сингапур в средата на 90-те години в търсене на ERP софтуер за предприятието си. Стават дистрибутори, а по-късно и разработчици на такъв продукт - Solomon Software, и се установяват в Сингапур (Белоусов е гражданин на Сингапур). През 2000 г. създават там и първата си софтуерна компания - Parallels, от която впоследствие през 2003 г. е отделена Acronis. Сергей Белоусов е известен в глобалните IT като предприемач, рисков инвеститор в стартиращи компании и лектор по технологични конференции.
Q&A

Сергей Белоусов: Ще инвестираме и в отношенията си с български университети




Преди време съобщихте, че очаквате екипът ви в България да надхвърли 1000 души. Още ли е валидна тази прогноза?

Да, капацитетът на новия ни офис, който ще бъде отворен официално през есента, е 1000 и повече души. В NV Tower, близо до Техническия университет.

А плановете за Румъния?

Вече имаме офис и активно наемаме хора. Той е далеч по-малък от този в България. И интересното е, че много малко румънци искат да се преместят в България, и много малко българи искат да се преместят в Румъния. Много малко украинци пък искат да отидат в Румъния, но пък мнозина от тях искат в България. Молдовците пък предпочитат Румъния, а не България. Така двата офиса се развиват като отделни центрове. Очакваме този в Букурещ да достигне няколкостотин души, но ще е далеч по-малък от този в София, който е най-големият ни и ще е централен за бъдещите ни инвестиции. Ще инвестираме значително и в отношенията ни с Техническия университет и Софийския университет.

Разбира се, инвестицията е добра новина за нас. Сега ще имаме значителен капитал за разрастване. Но тя е просто поредната стъпка към изграждането на още по-голяма компания. За мен като основател и главен изпълнителен директор е повече отговорност, отколкото постижение, защото при тези привлечени инвеститори и средства трябва да осигуря възвръщаемост.

Имате ли планове за първично публично предлагане в бъдеще?

Acronis e интересна компания. Първият път, когато наехме специалисти, които да ни подготвят за листване, беше през 2006 г. И те ни посъветваха да отговаряме на медии като вашата: "Като всяка финансирана от фондове за дялови инвестиции компания ние ще разгледаме всички възможности за осигуряване на ликвидност на акционерите, сред които листване, сливане или придобиване или изплащане на дивиденти." И това и ще направим. Но разбира се, че обмисляме в бъдеще всякакви варианти. Имаме много ясна мисия: да защитаваме всякакви приложения и системи с данни. И целта на всяка стъпка - привличането на финансиране, наемането на хора, отварянето на офиси, листването или продажбата ни, е да ни помогне за тази мисия. По този път естествено трябва да увеличим и стойността и ликвидността за акционерите ни. Но това е последствие от изпълнението на мисията ни.

Отрази ли се ковид-19 върху търсенето на продуктите ви?

Растем много бързо - използването на новите ни продукти отчита годишен растеж от около 100 процента. Трудно е да се проследи дали това се дължи и на ковид. Според мен пандемията ускори прехода към платформи за киберзащита като нашата и към доставчици на услуги. Защото киберзащитата може да защити бизнеса от най-различни заплахи, а в същото време доставчиците на IT услуги вършат по-добра работа от вътрешните IT екипи. Така че мисля, че този период ни помогна.

Как ковид-19 промени начина на работа в компанията ви?

Първият отговор е, че нищо още не е свършило. Все още се намираме в ковид-19 и всички се опитваме да установим как ще ни се отрази в бъдеще. По тази причина ви съветвам да следите сингапурското правителство, което през последните 30 години е много точно в оценката и превенцията на такива ситуации. Когато всичко започна, то въведе сериозни мерки, които са в сила и досега. Аз съм гражданин на Сингапур, а правителството там работи като корпорация. И публикува държавен вестник, подобно на корпоративен нюзлетър, в който всичко е ясно и обмислено. В него няколко държавни представители обявиха, че всичко ще продължи до 2024 г. Не знам дали друго правителство ще обяви подобно нещо.

И ако наистина това се окаже истина, означава, че сме още в началото. Както казва Чърчил "намираме се в края на началото". Така че и ние се опитваме да разберем какво следва. На първо време променихме офисите си към гъвкава структура, всеки да може да работи от дома или на място. Ще изградим система с избор на бюро, включително и в София, където всеки дошъл може да използва свободно работно място, но на следващия ден то ще е различно. И всеки си резервира бюро. Опитваме се да следим и продуктивността.

Какви са впечатленията ви досега - продуктивността при работата от дома увеличила ли се е?

В момента според нас продуктивността е по-висока отпреди ковид-19. Но всъщност няма добра система за изчисляване на такива показатели. И до ден днешен не сме разбрали как работи човешкият мозък и затова е и много трудно да изчислим продуктивността в креативни дейности като софтуерните разработки. Да, повече редове код означават повече работа. Но по-добър ли е този код? По-добър ли е създаденият продукт? За много сложни креативни задачи е нужен брейнсторминг. А брейнстормингът на място е много по-добър от този от разстояние. В същото време все повече свиквам с новата ситуация.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар