Приходите на Revolut са се повишили с 350% до 58 млн. паунда

Компанията ще пусне услугите си в САЩ и още 22 пазара в партньорство с Visa

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Британската финтех компания Revolut, която има и банков лиценз от Литва, е повишила приходите си през 2018 г. с 354% до 58.2 млн. паунда. Дружеството е увеличило силно и клиентската си база, но именно разходите за привличане на нови потребители и развитие на пазарите са причината то да увеличава загубата си до 32.8 млн. паунда.

От ръководството, цитирани в изпратеното прессъобщение, остават оптимисти и прогнозират, че приходите през тази година ще нараснат три пъти по-бързо. С близо 160% се увеличават потребителите на премиум плановете, които са платени и са сред основните надежди на компанията за повече приходи.

Revolut предлага светкавичен международен трансфер на пари, платежни услуги, банкови карти, търговия с криптовалути, акции и други услуги. В момента абонатите на дружеството в целия свят са над 7 млн., а над 800 хил. потребители са се регистрирали само през август и септември. В България компанията има 90 хил. клиенти.

Ключов фактор за развитието на Revolut ще се окаже навлизането на пазара в САЩ и други големи държави като Австралия, Канада, Япония. Преди дни от финтеха обявиха ново партньорство с Visa, с която вече работят по навлизането на тези пазари. Другите дестинации са Нова Зеландия, Сингапур, Аржентина, Чили, Колумбия, Хонконг, Индия , Индонезия, Корея, Малайзия, Мексико, Филипини, Саудитска Арабия, Южна Африка, Тайван, Тайланд, Украйна и Виетнам.

Освен че притежателите на Revolut ще могат да плащат и теглят пари в тези държави, те ще могат да правят и автоматични трансфери на пари от и към тях. Разбира се, най-интересната дестинация е САЩ заради големия брой българи там и огромния паричен поток, който напуска страната през емигрантските пари. Според доклад на Световната банка и консултантската компания KNOMAD през 2018 г. от САЩ са изпратени 68 млрд. долара към всички държави в света. Според същия доклад в България са влезли 2.4 млрд. долара, което е ръст с 8.6%.

Тези преводи обаче не включват неформални канали (като пренасянето на пари в брой например) и следователно сумите може да са подценени. Според Българската народна банка (БНБ) близо една трета от каналите, използвани от работещите български емигранти, са неофициални. Една от причините за това е тежкият и скъп процес на банков превод. Нещо, което именно финтех компаниите искат да променят.

По информация на "Капитал" се очаква услугата на Revolut в САЩ да заработи до края на годината, след като бъде извършен целият процес по въвеждането й.

Revolut беше създадена през лятото на 2015 г. от бившите инвестиционни банкери Ник Сторонски и Влад Яценко, работили в Credit Suisse и Deutsche Bank. Компанията е събрала към момента около 340 млн. долара инвестиции от големи фондове за рисков капитал като Index Ventures, Ribbit Capital, Balderton Capital и DST Global.

Все още няма коментари
Нов коментар