Paysera въведе български виртуални IBAN номера за клиентите си

До месеци ще бъде активирана и опция за разплащания към бюджета през сметките в левове

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Литовската компания за разплащания Paysera въведе виртуални български IBAN номера за клиентите си в страната, с което стана поредната финтех институция след Revolut, предлагаща алтернатива на традиционните банкови сметки в България. Новата функция улеснява левовите преводи между потребителите, а до месеци се очаква да е активна и опция за правене на плащания към бюджета.

Улеснение за преводите в левове

След като набра критична маса от 22 хил. клиенти физически лица и повече от 3 хил. фирми, технологичната компания предложи на потребителите си виртуални IBAN номера. Те се осигуряват в партньорство с Пощенска банка, обясниха от Paysera за "Капитал". Оттам добавиха, че за клиентите, които захранват дигиталната си сметка от традиционна сметка в банката, преводът ще е вътрешнобанков, което означава, че средствата ще се придвижват незабавно. При операции по захранване от сметки в други банки преводът ще е междубанков и ще се изпълнява до един ден.

Това е виртуален IBAN, създаден към основната сметка на Paysera LT, който цели да улеснени процесът по захранване/получаване на средства в BGN от България на нейни клиенти.

Българският виртуален IBAN е улеснение за потребителите, тъй като досега захранването на сметката в Paysera ставаше чрез изтегляне на инструкции. За получаването на средства в левове вече ще е достатъчно потребителят да предостави на изпращача своя виртуален IBAN номер с инструкцията.

Все още пазаруването със средства от сметката е свързано с начисляване на такси за потребителя, когато ползва дебитната си карта на Paysera, тъй като тя се издава към еврова сметка. Това е неудобство за клиентите физически лица предвид изкушението на фирмите да превеждат заплати по този канал.

Не е активна и опцията за превеждане на плащания към бюджета, например за данъци в Националната агенция за приходите (НАП) или за комунални плащания. От компанията обясниха, че работят по тази функционалност и се надяват до няколко месеца да активират и нея.

Алтернатива на банките

С предлагането на виртуални IBAN номера продуктите на финтех компаниите все повече се превръщат в алтернатива на традиционните банкови сметки. Това, което ги прави атрактивни, са в много случаи нулевите такси по откриване и поддръжка на сметки, възможността да се поддържат сметки в различни валути, както и да се ползват изгодни курсове за превалутиране. Освен в сферата на разплащанията секторът поглежда и към други аспекти на банкирането, като например спестовните продукти.

Все още няма коментари
Нов коментар