🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мидас на Мордор

Питър Тийл, ужасът на Силициевата долина

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За човек, който иска да живее вечно, Питър Тийл вече е направил достатъчно за своите 53 години, за да остави простосмъртните изтощени, и най-вече ядосани. Рисковият капиталист, техноутопист и бич за либералната левица е мъж с безброй противоречия.

Той е съосновател на PayPal, платежна платформа, за която като млад либертарианец се надява да подкопае световната парична система. Вместо това тя му дава парите за овладяване на Силициевата долина, която той презира. Той беше най-ранният външен инвеститор във Facebook, технологичен гигант, в чийто борд остава и до днес, въпреки че се подиграва на социалните медии. Като мениджър на хедж фонд заложи на икономически срив в Америка преди финансовата криза от 2007 - 2009 г., но предсказа пазарното дъно твърде рано. Той беше един от най-изтъкнатите хора с пари, които подкрепиха финансово кандидатурата на Доналд Тръмп за президентския пост през 2016 г. И все пак усилията му да запълни администрацията на Тръмп с радикално мислещи последователи се провалиха.

Макс Чафкин, който преминава през тази комбинация от несъответствия в новата си книга "Противоречието", пише ясно. Но не успява да намери обяснение, което да навърже всичко. В най-щедрите си моменти той възхвалява Тийл като създател на огромно богатство заради технологичните фирми, които подкрепя (освен PayPal и Facebook, те включват гиганти от споделената икономика като Airbnb и Lyft). В най-критичните части той изобразява героя си като "нихилист", който избягва данъците, и чиято дясна идеология има една основна цел - увеличаване на богатството и властта му.

И все пак странно защо Чафкин като бизнес автор само косвено покрива най-интригуващата бизнес история. Между редовете се появява картина на нестабилен визионер, чиято работа, колкото и страховита да е, все още не е завършена. Тийл прилага радикализма, вдъхновил PayPal, към криптовалути и децентрализирани платформи за плащане. Девизът "Направете Америка отново велика", който го привлече към Тръмп, доведе до инвестиции във военни и космически технологии, които удвоиха богатството му през последната година. Копнежът му да си върне Силициевата долина от ръцете на обичащите софтуера миротворци, и да я върне към корените й във военноиндустриалния комплекс от Студената война дава резултати - и се разпространява извън Калифорния.

Накратко, неговата особена марка либертарианство, изглежда, изживява нов разцвет. С едната ръка той иска да освободи хората от държавните окови, като им даде възможност да създават свои собствени валути. С другата продава технология на огромния сектор за сигурност, за да може да ги предпази от потенциални врагове. Това е достатъчно да накара смесицата от хипита и юпита в Долината да хипервентилира върху йога постелките си.

Не за първи път човек, описван от Чафкин като социално странен, е изградил движение от съмишленици, склонни да разклатят технологичната индустрия. PayPal мафията, която той събира в края на миналия век, продължава да процъфтява. Освен него най-известният й член е Илън Мъск, чиято ракетна компания SpaceX е подкрепена от Founders Fund на Тийл, компания за рискови инвестиции. За последно Space X беше оценена на 74 млрд. долара, a на 18 септември тя върна от орбита първия изцяло цивилен екипаж. Компанията е авангардът на възобновената американска космическа индустрия.

Други също поддържат Тийл в продължение на десетилетия и споделят маниите му за сигурност. Palantir, фирма за анализ на данни на стойност 52 млрд. долара, е използвана от американските въоръжени сили, имиграционните власти и много полицейски управления. Тя е съоснована от Тийл през 2003 г. и се управлява от стария му приятел Александър Карп (който преди време беше в борда на компанията майка на The Economist). В навечерието на първичното публично предлагане миналата година Карп заяви преди потенциални инвеститори, че компанията, макар и родена в Силициевата долина, споделя малко от нейните ценности. "Софтуерът ни се използва, за да открива терористи и да защитава войници... ние вече сме избрали страна", каза тогава той.

Anduril, млада компания от отбранителната индустрия, също подкрепена от Тийл, изгражда безпилотни дронове за военно наблюдение. Марк Андреесен от VC фонда Andreessen Horowitz (който е и директор във Facebook) е писал за появата на ново поколение отбранителни компании от типа на Силициевата долина. "Има хора в нашата индустрия, които смятат подкрепата за такива агенции и мисии за противоречива. Ние не сме сред тях", пише той през 2019 г., след като обяви съвместна инвестиция с Founders Fund на Тийл в Anduril. За последно компанията беше оценена на около 4.6 млрд. долара.

Дори и без Тръмп, Тийл продължава да смесва бизнеса и политиката. Тази година той обедини усилията си с фонда Narya, ръководен от автора на "Хилбили елегия" Дже Ди Ванс, за да инвестират във видеоплатформата Rumble, популярна сред хората с десни убеждения. Той подкрепя Ванс на първичните избори на републиканците за Сената в Охайо. Блейк Мастърс, съавтор на Тийл в книгата "От нула до едно", бестселър, публикуван през 2014 г., се надява да представя републиканците в надпреварата за щатския Сенат на Аризона. Списание New Yorker спекулира, че "Възходът на тийлистите" може да е новата републиканска идеология след Тръмп.

Кралят на криптото

Ако случаят е такъв, това вероятно ще включва продължаващото заклеймяване на големи технологични фирми, най-вече Google, които Тийл отдавна обвинява в монопол. Новата идеология ще бъде анти-Китай - държава, която Тийл представя като използваща изкуствен интелект (AI), за да централизира контрола върху икономиката. "Ако AI е комунистически, крипто е либертарианско", написа той миналата година. Идеологията ще гледа благоприятно и на криптовалутите и блокчейна. Тийл е голям поддръжник на Block.one, компания за софтуерен блокчейн, чиято крипто единица Bullish планира да стане публична чрез обратно сливане на стойност 9 милиарда долара с компания за придобиване със специално предназначение (SPAC).

Всичко това води инвестирането в технологии извън Силициевата долина към нови висини, някои от които заплашителни за мнозина наблюдатели. Което не притеснява Тийл. Palantir е кръстена на "всевиждащия камък", най-често използван от Саурон, владетел на злата империя Мордор във "Властелина на пръстените" на Дж. Р. Р. Толкин. Очевидно Тийл, който винаги е на обратното мнение, не гледа на Мордор толкова лошо, както повечето фенове на Толкин. Както и веднъж заявил пред свой приятел: "Предпочитам да бъда възприеман повече като зъл, отколкото некомпетентен."

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар