🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Компании могат да кандидатстват за финансиране на иновации за 60 млн. евро

Всеки проект има възможност да получи еврофинансиране от 100 хил. лв. до 1 млн. лв.

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Проектите трябва да се фокусират върху внедряването на продуктова иновация или иновация в бизнес процесите.

2020 г. е последната от настоящия програмен период за европейско финансиране на бизнеса. В края на тази година предстои последната възможност за финансиране на иновации по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" – процедурата "Стимулиране внедряването на иновации от съществуващи предприятия". Тя е очаквана от всички компании, които имат практиката да въвеждат иновативни процеси, продукти и услуги.

Целта й е да подкрепи българските предприятия за повишаване на иновационната дейност в т.нар. тематични области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС). Изпълнението на финансираните проекти се очаква да доведе до внедряване на продуктова иновация (стока или услуга) или на иновация в бизнес процесите, насочена към производство на стоки и предоставяне на услуги. Практиката по програмата "Иновации и конкурентоспособност" показва, че обикновено има срок от 3 месеца за подготовка на проект след обявяването на процедурата, но винаги е необходимо да се видят конкретните обявени условия.

Кой може да кандидатства

По процедурата се допускат да кандидатстват проекти на микро-, малки, средни и големи предприятия, които вече имат история, като изискването е за минимум три приключени финансови години (2016, 2017 и 2018).

Почти няма ограничение за сектора на дейност на предприятието, но самите проекти за внедряване на иновация следва да попадат в една от приоритетните области на ИСИС, които са следните:

  • Мехатроника и чисти технологии;
  • Информатика и ИКТ;
  • Индустрия за здравословен живот и биотехнологии;
  • Нови технологии в креативни и рекреативни индустрии.

Какво безвъзмездно финансиране може да получат компаниите

Общият бюджет на процедурата е 60 млн. евро. Проектите могат да получат безвъзмездно от 100 хил. лв. до 1 млн. лв., като делът на гранта от цялата инвестиция зависи от категорията предприятие и вида финансирана дейност. За микро- и малки предприятия са разпределени до 500 хил. лв. на проект, за средни – до 750 хил. лв., а за големи – до 1 млн. лв.

Какви проекти могат да кандидатстват

Проектите трябва да се фокусират върху внедряването на продуктова иновация (стока или услуга) или иновация в бизнес процесите. Тази иновация е необходимо да бъде защитена индустриална/ интелектуална собственост. Това значи компаниите да притежават патент, полезен модел или закрила по смисъла на Закона за авторското право и сродните му права. По процедурата се покриват разходи за придобиване на машини, съоръжения, оборудване, представляващи дълготрайни материални активи; както и разходи за придобиване на дълготрайни нематериални активи (ДНА) – специализиран софтуер (вкл. разработване), патенти, лицензи, "ноу-хау" и др. Приемат се и разходите по консултантски и помощни услуги, които са свързани с процеса на внедряване на иновациите – важно е да се отбележи, че получаването на грант не се отнася до консултантските услуги за подготовка на проектите за кандидатстване.

Максималната продължителност на проектите по процедурата за стимулиране внедряването на иновации е 18 месеца.

Проектите, свързани с иновации, са сред най-сложните за разработване и изпълнение, в сравнение с другите инвестиционни проекти по ОП "Иновации и конкурентоспособност". Затова е добре предприятията да имат предвид няколко условия, с които са се съобразят. Това ще им помогне да се отправят спокойно към успешна инвестиция.

Наличие на разработена инвестиционна идея

За да има готовност за внедряване на една иновация, фирмата следва да има разработена идея какво иска да внедри и какво е нужно като ресурси, за да може иновацията да се въведе като производствена практика и да се предложи на пазара – нужна е висока технологична готовност за реализация на иновацията.

Ясна представа за търсенето на иновацията

Основен документ в проекта по процедурата е сравнителния анализ, който следва да докаже, че планираната иновация значително превъзхожда съществуващите алтернативи на българския, на европейския или глобалния пазар. По-висок брой точки ще получи проектът при оценката от Управляващия орган на програмата, ако иновацията има предимства в европейски или глобален мащаб. Сравнителният анализ изисква компанията да познава много добре конкурентните продукти/ услуги на пазара в момента, както и предимствата на иновативната си идея, в сравнение с тях.

Иновацията трябва да е защитена индустриална/интелектуална собственост

Регистрацията на патент или полезен модел изисква период за подготовка на документи заедно с експерти и време за получаването й от съответната институция. Процесът може да отнеме от 3-4 месеца до няколко години. Затова не трябва да се подценява необходимостта от по-дълго време за подготовката за кандидатстване.

Наличие на финансов ресурс за реализиране на проекта

Европейското финансиране достига до бизнеса у нас на принципа на "възстановяване на вече направени разходи". Това означава, че компанията трябва да си предвиди финансов ресурс за изпълнението на проекта, тъй като ще получи безвъзмездната помощ след отчитането на вече направени разходи. Обикновено от отварянето на процедурата до възможността да сключиш договор за одобрения проект минават 10-12 месеца. Едва след това може да се извършат необходимите тръжни процедури за избор на доставчик на оборудване, доставката му и пр. Добре е да се планира времето за подготовка и изпълнение прецизно, тъй като в случая не става въпрос за традиционен инвестиционен процес – един иновативен продукт днес, може да не е иновация за пазара след 16 месеца.

Внимателна предварителна оценка на шансовете за успех на проекта

Добрите консултанти, които работят по процедурите за внедряване на иновации, предлагат безплатно разработване на предварителна оценка на шансовете на успех на проекта. Такъв анализ помага на фирмата да вземе информирано решение "за" или "против" разработване на проекта, какви са рисковете, които поема и какви разходи да включва в него.

Добре е да се ползват консултанти, които имат значителен опит в разработване на проекти за внедряване на иновации. Шансовете за финансиране са много по-високи, когато има значителен опит и експертиза в детайлното планиране на отделните фази от процеса на иновиране, а националната ни икономика има нужда от силни, конкурентни иновативни проекти, които и с безвъзмездно финансиране, да изведат България от групата на страните "плахи иноватори", в групата на "умерените иноватори".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nixonanim avatar :-P
    Nixonanim

    "Това означава, че компанията трябва да си предвиди финансов ресурс за изпълнението на проекта".

    Т.е. в креативните индустрии махаме всички микро и малки предприятия. Всеки се бори за оцеляване и единствено чуждестранни фирми които използват оутсорс специалисти имат някакъв шанс.

    Нередност?
  • 2
    nikolalala avatar :-|
    nikolalala

    В креативните индустрии още на етап патент ми се струва че ще е сложно.
    До коментар [#] от "
    Nixonanim
    ":

    Нередност?
  • 3
    nikolalala avatar :-?
    nikolalala

    В креативните индустрии още на етап патент ми се струва че ще е сложно.
    До коментар [#] от "nikolalala":

    Нередност?
Нов коментар