🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

PwC придоби съоснования от българи швейцарски стартъп ChainSecurity

Компанията работи в сферата на сигурните умни договори, базирани върху блокчейн

Съоснователите на ChainSecurity Мартин Вечев, Матиас Егли, Хуберт Рицдорф и Петър Цанков (от ляво надясно)
Съоснователите на ChainSecurity Мартин Вечев, Матиас Егли, Хуберт Рицдорф и Петър Цанков (от ляво надясно)
Съоснователите на ChainSecurity Мартин Вечев, Матиас Егли, Хуберт Рицдорф и Петър Цанков (от ляво надясно)    ©  ChainSecurity
Съоснователите на ChainSecurity Мартин Вечев, Матиас Егли, Хуберт Рицдорф и Петър Цанков (от ляво надясно)    ©  ChainSecurity
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Швейцарското поделение на одиторската PwC, една от четирите големи компании в сферата, е придобила местния стартъп ChainSecurity, съоснован от българите Петър Цанков и Мартин Вечев. Компанията работи в сферата на киберсигурността, по-точно – сигурност и верифициране на умните договори – кодът, който изпълнява зададени параметри при блокчейн технологията (най-масовият пример е за транзакции с криптовалути). Сумата по сделката не е публична.

Стартъпът идва от швейцарския технологичен институт ETH в Цюрих и до този момент се самофинансира. Основан е през октомври 2017 г. от четирима души: Цанков, Вечев, Матиас Егли и Хуберт Рицдорф. "Един от съоснователите в компанията, проф. Мартин Вечев, е начело на лабораторията по сигурни интелигентни системи в университета. Там създадохме прототипа на продукта ни Securify", коментира пред "Капитал" Цанков, който работи като научен и технически съветник в ChainSecurity.

Идеята за ChainSecurity идва, след като екипът на компанията, още преди тя да съществува, успява да направи пробив в умните договори върху Ethereum, втората по популярност и пазарна капитализация криптовалута в света. Най-голямата такава, Bitcoin, не ползва умни договори. В интервю пред TechCrunch през 2018 г. Цанков казва, че след това е било невъзможно проектът да продължи изцяло като академичен, най-малкото заради високия интерес от страна на пазара.

Сигурността на договора

Компанията се появява точно в средата на бума на набирането на средства чрез монетни предлагания – т.нар. ICO (Initial Coin Offering), при който проекти от цял свят набраха милиарди долари чрез издаването на токени, в повечето случаи върху платформата именно на Ethereum.

Въпреки че, най-общо казано, ChainSecurity работи в сферата на киберсигурността, компанията не се занимава с решаването на общи проблеми като защита на мобилни приложения, сървъри и т.н. "Ние се фокусираме върху умните договори. Те са важни, защото се използват за търговия на активи със стойност като криптовалути и токени, автономни са и не могат да бъдат променени постфактум, така че бъгове в софтуера не могат просто да бъдат поправени", коментира Цанков пред "Капитал".

В момента компанията има два основни продукта: Securify, която открива слабости в умните договори, и VerX, която автоматично верифицира функционалността им. Според компанията в момента тя работи по сигурността на кода на 75 проекта и вече е верифицирала договори на стойност на 1 млрд. долара.

От своя страна швейцарският клон на PwC прави сделката заради развитието на собствения си отдел по управление на риска и сигурност на умните договори. Подобно на много други компании във финансовия сектор, PwC започна да приема блокчейн технологията в системата си, като умните договори изглеждат като една от най-важните иновации, излезли от бума на криптовалутите.