🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Начало на софийския MIT. С 200 млн. лв. от държавата, Google, Amazon и SiteGround

Новият Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) започва работа наесен с водещи изследователи и професори

Идеолог на INSAIT е проф. Мартин Вечев от ETH Zurich, водещ учен в света на компютърните науки и изкуствения интелект
Идеолог на INSAIT е проф. Мартин Вечев от ETH Zurich, водещ учен в света на компютърните науки и изкуствения интелект
Идеолог на INSAIT е проф. Мартин Вечев от ETH Zurich, водещ учен в света на компютърните науки и изкуствения интелект    ©  Nadezhda Chipeva
Идеолог на INSAIT е проф. Мартин Вечев от ETH Zurich, водещ учен в света на компютърните науки и изкуствения интелект    ©  Nadezhda Chipeva
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Текстът е обновен на 14 април.
Темата накратко
  • Новооткритият в София Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) иска да стане MIT в региона.
  • Финансирането от 200 млн. лв. ще бъде използвано основно за привличането на елитни учени и професори.
  • Изследователската дейност може да започне още от есента, а първата магистърска програма - от 2023 г.

Между на пръв поглед несвързани хора и компании като Алберт Айнщайн, Boeing, Intel, HP, Bose, Dropbox, Вернер фон Браун и много, много други има общо. Всички те са тръгнали от технологични институти по света и са дали някои от най-блестящите умове и бизнеси на съвремието ни. Подобни центрове на знание като Масачузетския технологичен институт (MIT), швейцарския ETH Zurich, израелския Technion и други са не просто университети, а константни създатели на нобелови лауреати, учени и изследователи, които са променили и променят света. България мечтае след време да се включи в тази елитна група с новооткрития в София Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT). Той е в партньорство с водещите швейцарски политехники ETH Zurich и EPFL, които ще гарантират качеството на научната работа в него и на обучението. Но двигателят на целия проект е един човек - професор Мартин Вечев, сбъднал 20-годишната си мечта да създаде български технологичен институт, който да привлича най-способните световни учени.

При кандидатстването си за стипендия в University of Cambridge през 2003 г. на въпрос какви са бъдещите му желания Вечев написва, че иска да създаде институт на глобално ниво в родината си. В следващите години възпитаникът на Софийската математическа гимназия се налага в научните среди като един от водещите изследователи в областта на компютърните науки: получава докторска степен от Cambridge, впоследствие е част от екипа учени в IBM T.J. Watson Research Center в Ню Йорк, преди да стане професор в един от водещите университети в света - ETH Zurich. Той е и единственият българин с два гранта от Европейския съвет за научни изследвания на стойност 3 и 4 млн. лв. Създател е и на три успешни стартъпа. Благодарение именно на позициите си в глобалните научни среди Вечев успява да привлече за партньори ETH Zurich и EPFL. Чрез подкрепата им INSAIT получава публичност в световен план.

Как ще работи институтът

За здрава основа са нужни още два фактора - хора и пари. Институтът е структуриран като специално звено към Софийския университет "Св. Климент Охридски", като ще се занимава с изследователска, научна и преподавателска дейност. Финансирането за следващите години е осигурено от българската държава, гиганти като Google, Amazon Web Services и DeepMind, българската компания SiteGround и предприемачи и инвеститори. Правителството ще отпусне 170 млн. лв. за десет години - по 17 млн. лв. на година. Средствата са от бюджета на Министерството на образованието и науката. Проектът е и един от малкото примери за приемственост в политическия ни живот: парите са одобрени още от последното правителство на Бойко Борисов и са потвърдени от два служебни и още един редовен кабинет - този на Кирил Петков.

Благодарение на Вечев са привлечени и гиганти като Google, Amazon Web Services и DeepMind. Включването им е логично - Google произлиза от проект в Университета в Станфорд и внимателно следи институти като INSAIT в цял свят за хора, иновации и стартъпи. Заедно с DeepMind (също част от компанията майка Alphabet) онлайн гигантът финансира института с около 6 млн. лв. през следващите три години под формата на облачна инфраструктура и технологии, както и стипендии в областта на изкуствения интелект. Amazon пък отпуска още близо 7 млн. лв. за следващите пет години.

С държавата и международните гиганти зад гърба си проектът привлича вниманието и на българската тех сцена. Компанията за хостинг услуги SiteGround се включва с 12 млн. лв. за следващите пет години, като има един основен фокус - финансирането на трима водещи професори (виж карето). Още 1.3 млн. лв. идват от представители на българската предприемаческа сцена.

Основна част от финансирането ще бъде използвано именно за привличането на известни учени и изследователи от цял свят. Целта е да бъдат поканени големи имена, защото по думите на Вечев водещите специалисти водят и увличат със себе си хора от същия ранг, което ще повиши и разпознаваемостта и рейтинга на института. В надзорния съвет на института освен Вечев са и професори от партньорските ETH Zurich и EPFL, както и Technion. В консултативния съвет пък са български и чужди специалисти от Yale, MIT, Google, Princeton и др. Изпълнителен директор на INSAIT e българинът инж. Борислав Петров, завърнал се тук след години работа в Германия и Швейцария.

Ще е нужно и време, преди INSAIT да достигне пълноценен капацитет. Институтът ще отвори врати през есента - в момента е пред завършване офис сградата на частния фонд BREF ("Фонд за недвижими имоти България" АДСИЦ) в "София тех парк", като целта е до края на годината да бъдат привлечени няколко професори на глобално ниво, които да започнат научна работа. След това идва ред и на подбора на докторанти. Според Вечев след време в INSAIT ще работят около 300 души, от които 30 елитни професори и над 200 докторанти, младши изследователи и постдокторанти.

Плановете са първата магистърска програма да бъде обявена през 2023 г., като броят на студентите в нея може да достигне няколко хиляди след време. Все още не е ясно дали ще има такси, но водещите студенти ще получават стипендии, а в института ще се преподава на английски. Изследванията, разработките и обученията в INSAIT ще покриват всички сфери от компютърните науки и изкуствения интелект - от машинно самообучение до роботика, информационна сигурност и квантови технологии. Вечев казва, че главната цел на института е българските деца да изберат да останат тук. Очакванията му са основната част от учещите магистърски програми да са българи. Поне половината от докторантите също ще са от България. Не на последно място е и идеята да се работи с училищата, за да се запознаят децата с възможностите, които институтът ще предлага. Подобни програми ще започнат до една година според проф. Вечев.

Друг основен плюс на институти като INSAIT е, че в лабораториите им се създават иновации и прототипи, които впоследствие прерастват в успешни стартъпи. Самият Вечев има три подобни проекта, от които два - DeepCode и ChainSecurity, вече бяха продадени, съответно на групата за киберсигурност Snyk и PwC. От израелския Tеchnion всяка година излизат компании еднорози (такива с оценка над 1 млрд. долара), а в ETH Zurich само през 2021 г. са били отделени рекордните 34 компании в областта на изкуствения интелект и компютърните науки. Отделно завършилите подобни учебни заведения след време също създават собствени компании и INSAIT ще има директен ефект върху българската технологична сцена.

Ако INSAIT бързо успее да постигне амбициозните си цели, ефектът върху България може да е огромен. Високотехнологичните институти в цял свят са подкрепяни от държавата и бизнеса, защото водят до качествени изменения в средата. От MIT например са излезли десетки носители на Нобелова награда, а хилядите създадени компании от завършилите института произвеждат стойност, равняваща се на държава с 11-ия по големина БВП в света. Дори съвсем малка част от този успех да бъде постигнат в София, ще е нечувано. Отделно институтът може да даде и шаблон на Европейския съюз как да прави иновации извън наливането на пари в отделни проекти и хора.

INSAIT ще повлияе на България, както MIT, ETH Zurich, Technion въздействат на икономиките на САЩ, Швейцария и Израел

Мартин Вечев, идеологът на INSAIT и професор в ETH Zurich



"Занимавам се с този проект, защото искам нашите деца да имат място на световно ниво в България, където могат да се реализират и да станат успешни учени и/или предприемачи. INSAIT ще повлияе на България по същия начин, по който топ институциите в света като MIT, ETH Zurich, Technion въздействат на статута и икономиките на САЩ, Швейцария и Израел. Тези институции не са просто част от екосистемата, те са ядрото на тази екосистема. Тоест те са основополагащи за изграждането на съвсем друго ниво на икономика, иновации, знания и наука в обществото. INSAIT трябва да въведе най-модерните практики от различните топ университети в България. В това отношение INSAIT прилича на снегоход, който минава и отъпква пътя, правейки го по-лесен за минаване на тези след него. Ако институтът е успешен, той всъщност ще покаже пътя, по който трябва да развием региони по света, които имат голям потенциал, но нямат know-how. А това може да мотивира нови програми в ЕС. В този смисъл INSAIT е пилотен проект не само за България, но и за цяла Европа.

Партньорството с двата швейцарски университета в Цюрих и Лозана отне около година и половина. Този период беше нужен, за да се съгласят, тъй като те нямат активен интерес към България нито от гледна точка на пари, нито за търсене на таланти, защото те нямат липса на кандидати. Отне много време. Разбира се, и моята група в ETH има легитимност и статут заради резултатите, които сме постигнали през годините, и това помогна много. Но смятам, че и ETH и EPFL оцениха, че този проект може да окаже огромно въздействие върху обществото. А желанието да помогнеш и да имаш положителен ефект върху обществото е нещо, което е присъщо на хората, работещи в тези образователни институции.

INSAIT е дългосрочен проект, но очаквам да започнат да излизат резултати под формата на топ статии на световно ниво до една-две години. Тези топ конференции се следят от всички - в това число водещи университети, стартъпи, високотехнологични компании и техните изследователски отдели. INSAIT определя посоката, надявам се и скоростта да е бърза.

Проектът трябва да бъде пример за това как да се развива науката в България. Ако искаме реформи във висшето образование в България, ние трябва да направим така, че INSAIT да може да работи максимално бързо и ефективно. След това ще пренесем модела му на работа в различни сфери на науката и обществото. Институтът трябва да дърпа науката и да показва пътя, по който тя трябва да се развива."

Този институт не трябва да произвежда специалисти за Европа, а за България

Проф. Дан Шехтман, The Technion



"България се нуждае от повече иновативни инженери, учени и технологични предприемачи. INSAIT е голяма стъпка в тази насока, но за да запази завършващите в страната, те би следвало да могат да си намерят добра работа. Тук се обръщам към правителството, тъй като това е негова работа да се увери, че този институт няма да произвежда специалисти за Европа, а за България. Хората, които създават работни места за експерти в компютърните науки, са технологични предприемачи, които създават нови стартъпи и поради това е важно да ги учат как да създават такива компании и как да успяват. Правителството има основна роля в този процес, като го улеснява и предоставя подкрепа за нови хай-тек бизнеси. За да покажа какво би било потенциалното въздействие на INSAIT в България, ще дам пример с хай-тек индустрията в Израел, където в Technion започнахме да преподаваме инженерни науки преди почти 100 години - през 1924 г. В страната към този момент има около 500 организации, които инвестират в иновации, и близо 400 международни компании като Google, Microsoft и Intel, които имат развойни центрове, а около 335 хил. души, или около 10% от работната ръка, работят в почти 10 хил. хай-тек компании. За 2021 г. израелската хай-тек индустрия е привлякла 30 млрд. долара чуждестранни инвестиции и 52% от изнасяните израелски продукти и услуги са от нея."

Търсим най-добрите в света

Инж. Борислав Петров, изпълнителен директор на INSAIT

"Потвърждение за потенциала на INSAIT е, че големите технологични компании като Google, DeepMind, Amazon Web Services, както и българският технологичен сектор подкрепиха института още преди откриването му. Вярвам, че с цялата тази подкрепа той ще може да реализира най-амбициозните си цели, и се надявам съвсем скоро да успеем да споделим първите си успехи. Институтът трябва да е разпознаваем, трябва да има мрежа и да е свързан с останалите подобни, и да предоставя условия за учените, които искат да развиват кариерата си. И търсим най-добрите в света. За да ги привлечем, сме работили години, за да създадем тези условия, а те са възнагражденията да са на световно ниво, за подкрепата от технологичните компании, менторството от професорите. Това е процес, в който те ни търсят, но има и контакти, чрез които се свързваме с потенциалните специалисти. Разчитаме на това, че сме първи в Източна Европа от подобна величина. Имаме доста естествени партньори и кандидати, които можем да привлечем. Не се ограничаваме само до регион Източна Европа за кандидатите, а могат да дойдат хора от Индия, Китай, от бившия съветски блок или големи държави като Турция. Предоставеното от държавата и бизнеса финансиране ще се използва основно за възнаграждения на учените, които ще привличаме. Работният език ще е английски, което е стандартно за подобни институти."

INSAIT ще помогне да има все повече технологични лидери тук, в България

Тенко Николов, главен изпълнителен директор на SiteGround

"SiteGround припозна нуждата от това да имаме такъв високотехнологичен институт в България, защото още преди 18 години, когато ние бяхме основани като компания, ако нямаше тези хора, които ни помогнаха да я изградим на световно ниво, ние нямаше как да прогресираме толкова много. Съответно INSAIT в моите мисли ще помогне да има все повече технологични лидери, тук в България, които не само ще останат и ще работят тук, а и ще спомогнат за това да има все повече компании, които от една малка държава в Източна Европа да допринесат за едно по-добро бъдеще. Финансирането от SiteGroud е за пет години и сме се разбрали да подкрепим трима топ професори в света - заплати, условия и пътувания. Институтът предлага имената, а ние ще ги одобряваме. Според мен има жестока нужда от такова нещо в България - едно място, на което да е събран и бизнес, и институт. Много ще дръпне страната ни, ще е нужно малко време, но виждам много енергия това да се случи."
8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 13
    • + 2

    Все ни се иска и ние да сме като големите, и все не ни се получава. Грандомански мечти със смешно покритие.

    Нередност?
  • 2
    ivanpopov avatar :-|
    ivanpopov
    • + 6

    Прекрасна новина, БРАВО!

    Нередност?
  • 3
    kkj1532960960572842 avatar :-|
    Brian Tan
    • - 1
    • + 3

    The way ahead! Brilliant!

    Нередност?
  • 4
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 3

    Хех, уж щеше да окрупняват/съкращават висши училища. :)

    Нередност?
  • 5
    wjv51646754 avatar :-|
    wjv51646754
    • - 4
    • + 1

    Айде пак с народни пари ще финансираме наши хора. И какво сте ги наредили тия гугъли в заглавието, като 90% от сумата е от данъкоплатците?

    Нередност?
  • 6
    rgu105 avatar :-|
    argumai
    • + 2

    Gordi sme! Samo Napred! Prekrasna iniciativa!

    Нередност?
  • 7
    ftx17700757 avatar :-|
    ftx17700757
    • + 3

    България от доста време има нужда от нови университети в сферата на софтуера. Трябваше даже преди 10 години да го направят. Поздравления на инициаторите и на добър път!!

    Нередност?
  • 8
    ftx17700757 avatar :-|
    ftx17700757
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#5] от "wjv51646754":

    Тези пари са малка част от данъците които ИТ индустрията в България е платила тази година.

    Нередност?
Нов коментар