🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Българските умoве, които знаят как да тестват изкуствения интелект

Съоснованата от Петър Цанков и Мартин Вечев компания LatticeFlow набра 12 млн. долара при оценка от около 50 млн. долара и ще отвори офис в България

LatticeFlow е втората компания на Петър Цанков, след като PwC купи първата през 2020 г.
LatticeFlow е втората компания на Петър Цанков, след като PwC купи първата през 2020 г.
LatticeFlow е втората компания на Петър Цанков, след като PwC купи първата през 2020 г.    ©  Цветелина Белутова
LatticeFlow е втората компания на Петър Цанков, след като PwC купи първата през 2020 г.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Съоснованата от Петър Цанков и Мартин Вечев компания LatticeFlow набра 12 млн. долара.
  • Оценката на компанията не е публична, но по информация на "Капитал" е около 50 млн. долара.
  • Младото дружество разработва продукт за диагностика и подобрение на изкуствен интелект.

Дори скъпият изкуствен интелект често има нужда от помощ от своя създател, естествения човешки ум. И тук става още по-сложно, защото, за да бъде трениран и диагностициран, се разработва друг изкуствен интелект. Така накратко би могло да бъде обяснено какво прави LatticeFlow, базираната в Швейцария компания, съоснована от българите Петър Цанков и Мартин Вечев, заедно със словака Павол Биелик и германеца Андреас Краусе. Тяхната компания диагностицира модели на изкуствен интелект, които не работят както трябва, когато излязат от лабораторните условия.

Миналата седмица основаната през 2020 г. LatticeFlow обяви, че е набрала 12 млн. долара инвестиция в рунд, воден от американския клон на фонда Atlantic Bridge и европейския OpenOcean. Оценката, при която е направена инвестицията, не е публична, но според информация на "Капитал" фондовете са получили между 20 и 25% дял в компанията, което я оценява на около 50 млн. долара. Това е втора значителна инвестиция в компанията, след като тя получи 2.8 млн. долара през януари 2021 г.

LatticeFlow е втората компания, съоснована от Цанков и Вечев. Първата, ChainSecurity, бе придобита в началото на 2020 г. от PwC. Както Цанков и Вечев, така и всички други съоснователи в двете им компании идват от техническия университет ETH в Цюрих. В момента Цанков е изпълнителен директор на LatticeFlow, докато Вечев е само акционер и научен съветник, но не и оперативно в компанията - предимно защото развива българския институт за изкуствен интелект INSAIT.

Част от настоящата инвестиция ще се влее директно в България, защото желанието на Цанков е компанията да отвори офис в България и да наема хора и тук. Логично, българският офис ще се помещава в същата сграда (и дори същия етаж), в която и INSAIT в "София тех парк", макар придвижването на института все още да не се е случило.

Изкуствен интелект за изкуствен интелект

"Нашата цел е да подпомогнем преминаването на изкуствения интелект в реалния живот. Обичайно AI работи много добре в лабораторията. Тестваме го, всичко изглежда добре, след което го пускаме в автомобил или в болница и там вече не работи. Това е огромен, глобален проблем. Само тази година има 440 млрд. долара, инвестирани в създаването на модели за изкуствен интелект. От тях над 85% не достигат до приложение. Това са огромни загуби", казва Петър Цанков.

Продуктът на LatticeFlow е на практика изкуствен интелект за изкуствен интелект. Платформата, която компанията разработва, позволява на клиентите да вкарат вътре всички данни, с които са захранили модела на изкуствения си интелект, след което да се диагностицира какво не работи и какви са възможните решения.

"Проблемът е свързан с надеждността на тези системи, които се основават върху огромни масиви данни. Ако вземем автомобилите - за да се научи системата да разпознава система, ѝ се дават стотици хиляди снимки с коли. Основният проблем е, че накрая получаваш математически модел с милиони параметри, без да знаеш какво е научил и какво е разбрал. Ако не работи както трябва, не е ясно защо. Например може на някоя от стотиците хиляди снимки да има кола, която не е обозначена като такава - и той се обърква, защото на другите снимки това е кола, а на тази - не. Като да казваш на ученик, че 2+2 е 4, но в един момент 2+2 да стане 5", обяснява Цанков и дава пример, че колите на Tesla са имали проблем да разпознават бели камиони на фона на светло небе.

"Нашият продукт работи така: клиентът ни дава всички данни, които захранват модела, и ние му казваме автоматично - това са десетте най-големи проблема, моделът се бърка тук и тук. По систематичен начин поправяме проблемите, за да могат тези модели да се използват в истинския живот", добавя Цанков.

Логично, бизнес моделът на LatticeFlow е насочен към други бизнеси и организации, които разработват изкуствен интелект. Един от най-големите клиенти на компанията е Siemens, като Цанков добавя, че сред клиентите има и други компании от списъка Fortune 500, които не може да спомене. Клиенти на LatticeFlow са и американската армия и федералното бюро по сигурност в Германия. Всички клиенти плащат на абонаментен план, като цената за използването на платформата на LatticeFlow зависи от мащаба на модела, който искат да тестват.

В този си вариант бизнес моделът на LatticeFlow спестява и много разходи, защото моделите, с които работи платформата на компанията, се "складират" при техните клиенти. Затова и Цанков казва, че почти цялата настояща инвестиция ще отиде за разширение на компанията и за назначаване на нови хора.

12 милиона долара за заплати

Компанията получава инвестицията изненадващо бързо, преди дори да започне да търси активно такава, разказва Цанков. "Планирахме да търсим средства в края на годината, но самите инвеститори проявиха инициатива по-рано. Имахме проблем - много клиенти, но недостатъчно персонал, който да може да ги обслужи, с което компанията стана трудна за управление. А инвеститорите търсят точно това, със средствата да изчистят даден проблем. Обясних за нашия на няколко инвеститора от Щатите и те веднага откликнаха."

Парите ще отидат почти изцяло в разрастването на екипа на LatticeFlow, който в момента наброява 16 души, петима от които са базирани в България, а останалите - в Цюрих. "Около 75% от разходите ни са за заплати", казва Цанков.

Планът е компанията да наеме още 30 служители до края на 2023 г., но реалистичните очаквания са по-скоро това число да е около 20. Търсят се предимно технически роли, включително лица, които да представят продукта на клиентите и да го внедряват спрямо индивидуалните нужди на моделите им - както казва и Цанков, нещо средно между инженер и поддръжка.

Част от инвестицията ще отиде и за отварянето на софийския офис на компанията, който ще бъде в близост до новооткрития INSAIT. Самият институт си партнира с алма матера на основателите на компанията ETH Zurich. "Искаме софийският офис да стане основен хъб на компанията, така че поне половината от служителите ни да са базирани в София", добавя Цанков. Тогава ще бъде открито и българско дружество на компанията.

Плюсовете на една рецесия

Финансирането от 12 млн. долара трябва да покрие нуждите на компанията в рамките на следващите 18 до 24 месеца. "Търсехме пари, които да стигнат не за една, а за две години разходи. По-добре е в момента да имаш повече стабилност, това предпочитат и самите инвеститори, да не се притесняваме за неща като рецесията", казва Цанков.

Според него евентуална рецесия би имала и положителни страни за компанията, защото ще премахне част от конкуренцията за рисков капитал. Цанков казва, че през последните години набирането на пари от компании в ранен етап на развитие е било особено лесно и самите фондове са били залети от стартъпи, които търсят инвестиция. Сега процесът е по-затворен и фондовете не са толкова отворени към инвестиции във всякакви проекти - особено на ниво идея. В настоящия рунд участват досегашни инвеститори в компанията Partners и Global Founders Capital, като към тях се присъединява и FPV Ventures.

Със следващата инвестиция компанията ще се насочи и към наемането на търговски представители в САЩ, където са голяма част от клиентите на LatticeFlow. Офис там няма да се отваря с настоящия, а със следващ инвестиционен рунд, но е в плана на компанията. "Следващата локация със сигурност ще е в САЩ просто защото е необходимо - работим с клиенти, с които имаме девет часа разлика, а това прави комуникацията трудна", завършва Цанков.

Q&A

Защо от ETH излизат толкова много компании? Насърчава ли се това от университета?

- Няма насърчаване, това е просто типът хора, който се събира там. Не е работа на университета да прави бизнес - неговата работа е да събере най-добрите хора. Веднъж щом ги събереш, те по естествен път тръгват да правят нещо повече от академични публикации и конференции.

Как бизнесите ви излязоха от "лабораторията"?

- В случая на ChainSecurity, която верифицира умни блокчейн договори, направихме първите си стъпки точно когато започна масовото хакване на тези договори. Изведнъж заваляха въпроси можете ли да погледнете този код, можете ли да погледнете онзи код - и така се превърна в бизнес по естествен път. При LatticeFlow стана по същия начин. Нещата не започнаха веднага - през 2016 и 2017 г. тръгнахме с научни проекти в изкуствен интелект. Всички учени и бизнеси, които са дълбоко в изкуствения интелект, знаеха какво се прави в Цюрих. И започнаха да ни търсят, директно по университетския мейл. Стана очевидно, че това е правилният момент проектът да се превърне в бизнес.
Все още няма коментари
Нов коментар