🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ обвиниха Huawei в кражба на технологии от шест американски компании

Новите обвинения продължават атаките на американското правителство срещу китайската компания

Reuters    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Американски прокурори са повдигнали нови обвинения срещу китайската компания за телеком оборудване Huawei. Според правителството на САЩ Huawei е престъпен бизнес, който е откраднал технологии от множество американски компании, прикривайки се чрез даване на неверни показания пред ФБР. Обвиненията представляват най-новото допълнение към поредицата от атаки на Тръмп срещу китайската компания, която е на път да се превърне в глобален лидер на пазара за телеком оборудване, съобщава Financial Times.

Китайският производител беше обявен за заплаха за националната сигурност през 2019 г., а миналия четвъртък Министерството на правосъдието в САЩ добави рекет, измами, търговска кражба и нарушаване на санкциите срещу Северна Корея към досието на компанията. Обвиненията се натрупват, докато европейски държави обмислят дали да позволят на Huawei да ги снабдяват с 5G оборудване. Европейските страни са получили многократни предупреждения от САЩ относно съмнителните практики на компанията и опасността, която произлиза от тях.

Нови съмнения

Според властите Huawei е откраднала технологии от общо 6 американски компании от 2000 г. насам. Към провиненията се добавя и че компанията е укривала бизнес сделки със Северна Корея, които е наричала с кодово име "A9" във вътрешни комуникации.

"Новите обвинения в случая са свързани с предполагаемите усилия на Huawei и няколко дъщерни дружества както в САЩ, така и в Китай в продължение на няколко десетилетия незаконно да се присвоява интелектуална собственост, включително от шест американски технологични компании", гласи изявление на Министерството на правосъдието. "Huawei, Huawei USA и Futurewei са се споразумели да реинвестират приходите от тази предполагаема рекетьорска дейност в световния бизнес на Huawei, включително в САЩ", се казва още в изявлението.

Предполагаемите неверни според прокуратурата показания, дадени от представители на компанията, са описани в обвинителния акт на Министерството на правосъдието. В него се разказва за случай от интервю през 2007 г., в което "Индивид 1" невярно е казал на агенти на ФБР в Ню Йорк, че Huawei спазва всички американски закони за санкции. Въпросният човек също така е твърдял, че компанията е спечелила дело срещу друга неназована компания относно обвинения в кражба на технологии.

От Министерството на правосъдието отказват да разкрият самоличността на въпросния човек и имената на потенциално ограбените американски компании. От публично достъпна информация обаче могат да се направят предположения относно компаниите. Американската IT компания Cisco и телекомът AT&T са имали конфликти с Huawei в миналото, но няма потвърждение дали действително са сред 6-те засегнати производителя.

Huawei отрича обвиненията

Huawei отхвърля новите обвинения. "Те са без основание и се базират до голяма степен на "рециклирани" граждански спорове от последните 20 години, които са били уредени, оспорени или в някои случаи отхвърлени от федералните съдии и съдебните заседатели", коментира говорител на компанията.

Първите обвинения срещу Huawei датират отпреди година и са относно кражба на технология от T-Mobile, друг американски телеком, и нарушаването на санкциите срещу Иран. В същия период към поредицата се добавя и обвинение на Министерството на правосъдието в САЩ срещу Сабрина Мън Уанджоу, финансов директор на компанията и дъщеря на основателя Жън Джънфей, в даване на лъжливи показания за дейността на компанията в Иран. Уанджоу отрича обвиненията, докато се бори срещу екстрадиция в САЩ.