🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

BT забавя прекъсването на отношенията с Huawei въпреки подписаната сделка с Ericsson

Отлагането идва, след като шведската група спечели договор за изграждане на 5G мрежа във Великобритания, а китайската компания беше блокирана да участва

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Британският телеком BT забавя графика за демонтиране на оборудване за 5G мрежи, произведено от китайската Huawei, от вече изградените си системи, въпреки че възложи на шведската Ericsson договор за изграждане на нова основна мрежа, съобщава Financial Times. В края на 2018 г. BT обяви, че ще премахне цялото оборудване, произведено от китайската компания, от най-чувствителната част от мобилната мрежа на EE в рамките на две години. Сега обаче британският телеком се отказва от тази цел.

Главният технологичен директор на BT Хауърд Уотсън заяви, че спазването на правителствените ограничения, въведени през януари, за използването на оборудване на Huawei в периферията на мрежата означава, че първоначалният срок вече не е възможен. "Ненужно е от логистична гледна точка - няма много смисъл да продължаваме с това темпо", заяви той. Директорът отказа да се ангажира с нова дата за пълното отстраняване на оборудването на Huawei, като единствено заяви, че това ще се случи преди крайния срок даден от правителството - 2023 г.

Сигурността преди всичко

От съображения за националната сигурност Обединеното кралство постави забрана за използване на оборудване на Huawei в т.нар. сърцевина на модерните мрежи, в която се обработват данните, и да ги оставят да изграждат инфраструктура по периферията. В допълнение е налице и ограничение, което предвижда до 35% от оборудването в периферията на мрежите да бъде осигурено от китайската група.

През 2015 г. BT се договори за придобиването на мобилния оператор EE срещу 12.5 млрд. паунда, което й даде достъп до най-големия и най-добър радиоспектър на Острова по онова време, както и най-добре развита мобилна мрежа от четвърто поколение (4G). Сделката позволи на BT да предлага пълното портфолио от телеком услуги - мобилни и фиксирани. EE използва оборудване на Huawei в сърцевината на 4G мрежата си, част от което ще се използва за прехода към новата 5G услуга.

Преди година BT откри търг за тестване на оборудване на конкурентите на китайската компания. След като изпробва варианти на Ericsson и финландската Nokia, британският телеком подписа широкообхватна сделка с шведската компания. Ръководителят на операциите на Ericsson във Великобритания Мариел Линдгрен заяви, че новото оборудване в сърцевината на мрежата ще поддържа "по-напреднала 5G услуга".

Ericsson се конкурира с Nokia и Samsung за договори на пазари, където Huawei вече не може да се оперира свободно. Сделката на Ericsson с BT е важна предвид влиянието на Великобритания върху глобалните телекомуникации.