Силициевата долина започна работа от вкъщи

За компаниите остава въпроса с външните контрактори – както и случая Amazon

Технологичните гиганти от Силициевата долина започнаха работа от вкъщи. През седмицата една по една компаниите обявяваха, че служителите им ще работят дистанционно с цел намаляване на риска от разпространение на коронавируса.

Пишете си кода от вкъщи

Първите фирми, които подеха инициативата, бяха Google и Twitter. Първоначалното решение на Alphabet, компанията - майка на Google, важеше само за служителите на фирмата в щата Вашингтон, където епидемията се разрастваше бързо, но оттогава насам препоръката се промени и вече важи за всички 100 хил. служители на компанията в Северна Америка. Google разполага с общо 11 офиса в САЩ и Канада.

"Като превантивна мярка и за защита на Alphabet и широката публика ви препоръчваме да работите от вкъщи, стига позицията ви да го позволява", пише в мейл до служителите Крис Ракоу, вицепрезидент в Google по глобална защита. Офисите на фирмата ще останат отворени за хората, чиято работа изисква да бъдат на място.

Същата стъпка беше взета още от Apple и Microsoft. Най-малък, изглежда, е проблемът с Twitter. Компанията е в пъти по-малка от останалите и разполага само с един продукт, който трябва да бъде управляван - едноименната социална мрежа. Това позволи на Twitter да действа най-бързо и да накара всичките си близо 5000 служители по целия свят да работят от вкъщи.

Остава въпросът с контракторите, т.е. третите страни, които работят за компаниите, но юридически погледнато, те не са част от тях. Twitter вече обяви, че ще продължи да плаща на всичките си контрактори, служители на почасов договор и доставчици, както досега.

По-сложно е положението с Google и Facebook, където контракторите все още трябва да ходят на работа както и досега, пише The Verge. Проблемите тук са много, защото въпросните служители, наети през трети компании, са огромна част от служителите на фирмите, но нямат достъп до същите условия, каквито тези под директен договор - в България например модераторите, работещи по съдържанието на Facebook, са наети през TELUS. Според някои изчисления близо половината от служителите, работещи по продукти и услуги на Google, не са част от компанията в традиционния смисъл на думата.

Случаят Amazon

Най-сложен е случаят с Amazon, заради самия вид бизнес на компанията. Фирмата вече накара софтуерните си инженери и други специалисти, които могат, да работят от вкъщи. Проблемът е сред тези, които работят в складовете на фирмата, както и доставчиците. Amazon разполага с близо 800 хил. служители, като стотици хиляди от тях работят или като доставчици, или като работници в над 100-те центъра за разпращане на поръчки.

По-рано през седмицата компанията обяви, че ще даде на всичките си заразени с коронавируса служители, без значение от позиция или вид договор, допълнителни две седмици платен отпуск.

"Продължаваме да работим с медицинските експерти, за да сме сигурни, че взимаме правилните мерки, докато ситуацията се развива", коментира говорител на Amazon. "Препоръчваме на всичките ни служители по целия свят, които могат, да работят от вкъщи поне до края на март." Изявленията на останалите компании звучат по подобен начин.

Операторите свалят тавана от интернет потреблението

Някои от най-големите интернет доставчици и мобилни оператори в САЩ, водени от гиганта AT&T, обявиха, че няма да начисляват допълнително сметка на потребителите, които използват повече интернет от записаното в плана им, или иначе казано - свалят тавана на потреблението на трафик. Ходът идва, след като американският Сенат официално помоли компаниите да направят изключение, докато ситуацията е кризисна, така че всички граждани да могат да бъдат в постоянна връзка при нужда.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    orchis avatar :-|
    orchis
    • + 1

    "Операторите свалят тавана от интернет потреблението" - тук няма ли да им хрумне подобна мисъл?

    Нередност?
Нов коментар