EasyJet ще съкрати с до 30% персонала и полетите

Авиокомпанията предвижда да използва по-малко самолети, за да се адаптира към свития пазар

Компанията извършва полети от и до България
Компанията извършва полети от и до България
Компанията извършва полети от и до България    ©  Красимир Юскеселиев
Компанията извършва полети от и до България    ©  Красимир Юскеселиев

Британската нискоразходна авиокомпания EasyJet обяви, че планира да съкрати до 30% от персонала и да не използва десетки свои самолети. Така превозвачът, който извършва полети и до България, се опитва да се адаптира към драстично свития от пандемията авиопазар.

От общо 15 хил. служителите в осем страни около 4500 ще загубят работата си, като в следващите дни компанията започва консултации с представители на работниците, съобщава Reuters.

Предвижданите съкращения са по-големи от тези на конкурентите - ирландската Ryanair обяви, че ще се освободи от 15% от персонала, а Wizzair - от 19%.

Ръководството на EasyJet планира също така да намали капацитета на полетите с около 30% и да свие до 302 броя на самолетите, които използва. Това е с 51 самолета по-малко от планираното за 2021 г., преди да започне кризата с коронавируса.

Фокусът ни е върху намаляване на разходите и намиране на нови средства, като ефектът от тези мерки ще е в рамките на 500 - 650 милиона паунда, казват от компанията. EasyJet изчака повече от конкурентите си, преди да направи подобна крачка в сектор, който очаква възстановяването да отнеме поне три години. Ryanair, British Airways и Virgin Atlantic през миналия месец обявиха, че ще съкратят общо 18 хил. души.

EasyJet има повече вътрешни проблеми, защото през последния месец стана обект на мащабна кибератака с кражба на данните на близо 9 млн. клиенти, както и неуспешен опит на основателя на компанията да смени ръководството.