EasyJet може да завърши годината със загуба над 1 млрд. долара

Компанията никога не е приключвала с отрицателен резултат от създаването й през 1995 г.

Британската нискобюджетна авиокомпания EasyJet предупреди, че годишната й загуба може да достигне 845 млн. паунда (или 1.1 млрд. долара), като по този начин сигнализира на правителството, че има нужда от още финансова помощ, съобщава Reuters. Настоящата прогноза е по-лоша от очакваните от анализаторите до момента за загуба 794 млн. паунда. Това ще е първата година, в която компанията е на минус, от създаването й през 1995 г. досега.

Пандемията удари тежко авиоиндустрията, като EasyJet далеч не е единствената пострадала компания. Нейният конкурент Ryanair също обяви, че е на загуба, но резултатите й вероятно ще са малко по-добри, тъй като ще работи с 40% от капацитета си до края на 2020 г., докато EasyJet - с едва 25%.

Изпълнителният директор на EasyJet Йохан Лундгрен помоли британското правителство в четвъртък да се намеси с още помощни мерки за авиопревозвачите. Досега, за да оцелее по време на пандемията, дружеството взе 600 млн. пауда заем от правителството, съкрати 4500 души, набра 608 млн. паунда чрез продажба на самолети и още 419 млн. паунда от акционерите. Явно обаче тези мерки няма да са достатъчни, особено ако нещата не се подобрят до средата на 2021 г., и от компанията вече обмислят следващите си стъпки.

Другите британски авиокомпании също оказват натиск върху правителството да им осигури данъчни облекчения и друга подкрепа за преживяване на пандемията. Те настояват също за тестване за COVID-19 на летищата, така че да се намали 14-дневната карантина, която във Великобритания в момента важи за почти всички европейски държави. Правителството обяви, че ще обмисли предложенията, като се очаква решение по въпроса в началото на ноември.

Дългът на EasyJet в момента е нараснал 1.1 млрд. паунда, в сравнение с 326 млн. миналата година. Цената на акциите й пък падна с 62% от началото на 2020 г. досега. Компанията ще обяви годишните си финансови резултати на 17 ноември.