Борсовото предлагане на акции на "Телелинк бизнес сървисис" започва

Системният интегратор пуска 7% от капитала си в първия транш на публичното предлагане на 8 юни

Иван Житиянов, изпълнителен директор на "ТБС груп"
Иван Житиянов, изпълнителен директор на "ТБС груп"
Иван Житиянов, изпълнителен директор на "ТБС груп"    ©  Надежда Чипева
Иван Житиянов, изпълнителен директор на "ТБС груп"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Четири месеца след отложената първоначална дата за листване компанията "Телелинк бизнес сървисис груп" излиза на борсата. Собствениците на системния интегратор планират да продадат до 30% от капитала. Тоест няма да има набиране на нови средства. Процедурата ще премине в двата транша, а мениджър по емисията е "Елана трейдинг".

Въпреки забавянето и настъпилата междувременно пандемия параметрите остават без промяна. Първият започва на 8 юни, понеделник, и ще бъдат предложени за продажба 7% от компанията при минимална цена 7.60 лв. за акция. Предлагането ще продължи 10 дни - до 19 юни включително. При успешна продажба на тази цена капитализацията на компанията ще е 95 млн. лв. Вторият транш е предвиден за септември според актуализираната процедура от 1 юни.

"Инвеститорският интерес към дружеството, включително от международни инвеститори, преди и след COVID остава силен, а технологичният сектор става още по-притегателен за тях с оглед на новите икономически реалности", коментираха в съобщение от "Елана трейдинг".

Каква е офертата на "ТБС груп"

"Телелинк бизнес сървисис груп" е новосъздадено дружество през миналата година, в което е обособена по-голямата част от дейността на основаната през 2001 г. "Телелинк". Основната част от приходите (около 40%) идва от изграждане на мрежи за телекоми - през годините е работила и с трите големи оператора в България.

Само преди две седмици холдингът обяви отчет, който показа над 80% ръст на консолидираните приходи за първото тримесечие до 36.7 млн. лв. и 11 пъти повишение на печалбата до 3.6 млн. лв. За цялата минала година приходите са малко над 110 млн. лв. при 116 млн. година по-рано. Печалбата обаче нараства от 6 млн. лв. на 8.2 млн. лв.

Компанията излиза и със заявката за разпределяне на дивидент. "Вярвам, че запазената минимална цена продължава да дава адекватна отстъпка за инвеститорите, особено предвид силните резултати на компанията към 31.03.2020 г., и средните нива, на които се търгуват книжата на технологичния сектор по света преди и след COVID, подкрепена допълнително с непроменените очаквания за междинен дивидент от 4 млн. лв. през 2020 г.", каза в официално съобщение Иван Житиянов, главен изпълнителен директор на "ТБС груп".

Така включилите се през юни реално получават подсладител от 4.2% дивидентна доходност (при цена 7.6 лв.), какъвто няма да има за септемврийските инвеститори. Заявката на компанията е и занапред да разпределя 50% от печалбата си към акционерите.

Най-голям акционер в "Телелинк бизнес сървивсис груп" е основателят Любомир Минчев, който притежава 83.65%. Той ще има право да продаде до 23.825% от акциите на компанията. Другите двама по-големи акционери - Иво Евгениев и Спас Шопов с по 6.175%, ще могат да продадат по половината от своите акции.

Предлагането идва в тежък момент за фондовата борса в София - кризата с COVID-19 допълнително натисна пазара надолу и той не намира сили да се възстанови. При всички положения обаче всяка нова компания, още повече от технологичния сектор, е добра новина и предизвиква интерес на инвеститорите. От началото на годината имаше едно публично предлагане с набиране на капитал - в него "Илевън кепитъл" успешно набра над 2 млн. лв.

Все още няма коментари
Нов коментар