🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Видеоигрите влизат обратно в каталога

Високите разходи и избягването на риска са едни от причините за бързо обновяване на стари игри

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Command and Conquer е военна стратегия в реално време между Глобалната инициатива за отбрана и група техно терористи, наречена Братството на Нод. Видеоиграта беше изключително популярна през 1995 г., когато за пръв път беше издадена на два компактдиска. Огромният им капацитет (за времето) позволи висококачествен звук и евтини видеа с истински актьори, които допълваха сюжета между различните нива. Играчите можеха да предизвикат приятелите си, използвайки нова нетрадиционна платформа, наречена интернет. Играта получи възторжени отзиви и бяха продадени над 3 млн. копия.

Новата версия и носталгията

Броят ще се увеличи още, след като новата версия, наречена Command and Conquer Remastered, вече излезе на пазара на пазара на 5 юни. Тя е същата като старата в почти всички аспекти с изключение на анимираната 2D графика от оригинала, която е преобразена с висока резолюция.

Музикалният бизнес "храни" феновете си с ремикси, ремастери и специални издания на известни албуми. Филмовите студиа продават изключително дълги "режисьорски версии". Преразглеждането на продукти може да изглежда рискова стратегия в среда, в която състоянието на техниката напредва толкова бързо, колкото при видеоигрите. Но това е утвърдена традиция. Повече от 30 подновени игри са били пуснати на пазара през изминалата година. Някои от тях заеха първи места в класациите по продажби. Final Fantasy vii Remake, обновена версия на PlayStation играта от 1997 г., продаде 3.5 млн. копия за три дни, след като беше пусната за продажба на 10 април.

Носталгията е едно от обясненията. Бизнесът с видеоигри вече е на средна възраст и има голям каталог зад гърба си. Много от неговите клиенти имат мили спомени от игрите, които са играли като млади. Това може да доведе до взискателни критики. Warcraft iii: Reforged, издадена от Blizzard Entertainment през януари, беше остро разкритикувана от фенове заради нежелани промени в играта и премахване на функции от оригинала от 2002 г.

Защо се прави

Преработването на видеоигри помага да се запазят ценни франчайзи в публичното пространство, докато новите игри са в процес на разработка, казва Морис Гарард от консултантската компания Futuresource. Той посочва още, че конзолните игри се влияят от пускането на нов хардуер. Обновените игри могат да се представят добре в края на цикъл, в който има по-малко конкуренция от светкавично бързи нови конзоли. Потопът от обновени такива може да се забави, тъй като доминиращите фирми Sony и Microsoft скоро ще пуснат нови конзоли.

Преработените игри са привлекателни и поради друга причина. Цената за разработване на игри от висок клас се е повишила изключително бързо. Бюджетите на най-популярните заглавия могат да надхвърлят 100 млн. долара. Индустрията не е доволна и от избягването на риска, което кара Холивуд да разгръща безкрайни франчайз филми и продължения. Обновяването на стара игра, която е била продавана добре веднъж и вероятно ще се продава добре отново, е по-бързо и по-евтино, отколкото да бъде създадена нова.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар