НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Amazon създава зелен фонд за 2 млрд. долара

Компанията се цели да използва 100% възобновяема енергия до 2025 г.

През февруари Джеф Безос обеща да дари 10 млрд. долара от личното си състояние в посока финансиране на проекти, свързани с климата
През февруари Джеф Безос обеща да дари 10 млрд. долара от личното си състояние в посока финансиране на проекти, свързани с климата
През февруари Джеф Безос обеща да дари 10 млрд. долара от личното си състояние в посока финансиране на проекти, свързани с климата    ©  Reuters
През февруари Джеф Безос обеща да дари 10 млрд. долара от личното си състояние в посока финансиране на проекти, свързани с климата    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Технологичният гигант Amazon ще създаде фонд за рисков капитал на стойност 2 млрд. долара. Той ще бъде насочен изцяло към зелени технологии, които намаляват ефектите на климатичните промени. Така Amazon ще се опита да отговори, поне частично, на критиките, че самата тя е огромен замърсител заради бизнеса си с електронна търговия и центрове за данни, които изразходват голямо количество енергия, пише MarketWatch.

Миналата година Amazon заложи като своя цел да покрие изискванията на Парижкото климатично споразумение с 10 години по-рано от предвиденото. Фирмата трябва да стане въглеродно неутрална през 2040 г., като това включва всичките ѝ услуги, вкл. еднодневната доставка за абонати на програмата Prime. Другата цел на фирмата е тя да използва само възобновяема енергия от 2030 г., но според последния доклад на компанията тази цел може да бъде покрита с пет години по-рано, през 2025 г.

Какво ще финансира фондът

Фондът на Amazon за зелени технологии ще се насочи към компании в сферата на транспорта, енергията, батериите, производството, храната и земеделието. "Ще разгледаме компании от цял свят, с всякакъв размер и във всякаква фаза на развитие - от такива, които все още нямат продукт, до вече утвърдени стартъпи", коментира изпълнителния директор Джеф Безос в прессъобщение. "Всяка инвестиция ще бъде обсъдена и оценена според нейния потенциал да достигнем нулеви въглеродни емисии и да запазим планетата за бъдещите поколения."

Сумата от 2 млрд. долара се определя като такава за първоначални инвестиции, което предполага, че ще има и допълнителни такива. Amazon не казва за колко време трябва да бъдат инвестирани парите, нито кога ще започнат първите сделки.

Фондът също така не е свързан с обещанието на Джеф Безос да дари 10 млрд. долара от личното си богатство в посока борба с климатичните промени. През февруари той създаде фонда Bezos Earth Fund, който трябва да финансира неправителствени организации, проекти на учени, активисти и други, стига работата им да е свързана с климата.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    acoge avatar :-?
    N I K E

    Този човек ми прилича на актьора от Междузвездни войни.

    Нередност?
  • 2
    epk1515013158546444 avatar :-P
    Венцеслав Ралев

    Този човек от нищо създаде компания с капитализация близо трилион долара. Не мисля че има значение на кого точно прилича.

    Нередност?
Нов коментар