🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Amazon ще конкурира UPS и FedEx при доставките с големи камиони

Новият автопарк ще позволи на куриерите да намалят срока и да доставят по-големи пакети

Така изглеждат новите камиони на компанията.
Така изглеждат новите камиони на компанията.
Така изглеждат новите камиони на компанията.    ©  Reuters
Така изглеждат новите камиони на компанията.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Amazon създава нов автопарк от големи камиони, подобни на тези, които използват конкурентните й UPS и FedEx. Компанията на Джеф Безос се бори с големите и предизвикани от пандемията закъснения при доставките, които пренасочват клиентите при конкуренти като Walmart, съобщава Reuters.

Най-големият онлайн търговец в света е поръчал повече от 2200 камиона за доставка Utilimaster от базираната в Мичиган Shyft Group, съобщава говорител на компанията. Ритейлърът отказва да назове колко от превозните средства са били предоставени на подизпълнители и къде ще бъдат разположени.

Компанията на Джеф Безос е под напрежение да спази обещанието си за еднодневни и двудневни доставки на клиентите си, абонирани за услугата Prime. Поръчките за храна, компютри, играчки и екипи за тренировки се увеличиха многократно, след като САЩ въведе карантина зарази коронавируса. Това препълни мрежата на Amazon и забави изпълнението на поръчките с дни, а дори и със седмици.

Един от новите камиони вече е в Чикаго, а обучението на шофьорите е в ход в района на Лос Анджелис. Доставчиците, запознати с новите превозни средства, споделят, че те ще им позволят да превозват по-големи пакети в сравнение с микробусите на Merzedes-Benz, Fiat Chrysler и Ford, които използват в момента. Двама куриери, пожелали да останат анонимни, казват, че са избрали да не преминават към новите превозни средства, защото са по-тежки и трудни за маневриране.

Amazon беше критикувана миналата година, след като ProPublica, BuzzFeed и други съобщиха за инциденти с микробуси на ритейлъра. В имейл през миналата седмица от Amazon съобщиха, че шофьорите трябва да преминат обучение, което включва два дни теория и два дни практика с опитни водачи.

През юни онлайн гигантът прекрати актуалната програма Amazon Shipping, която доставя пратките на други по-малки търговци, за да приоритизира доставките на собствените си клиенти. От компанията отказват да коментират дали новият автопарк ще бъде използван за възобновяване на услугата, която се конкурира с UPS и FedEx.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    crusible avatar :-P
    crusible

    Амазон превзема света с много бързи темпове. Услугата им е страхотна.

    Нередност?
Нов коментар