🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Близо 222 млн. долара са приходите на DPM от мините в България

Компанията е произвела 154 хил. тр.у. злато като концентрат през първото полугодие

Компанията започна да произвежда концентрат от проекта си "Ада тепе" край Крумовград през миналата година
Компанията започна да произвежда концентрат от проекта си "Ада тепе" край Крумовград през миналата година
Компанията започна да произвежда концентрат от проекта си "Ада тепе" край Крумовград през миналата година    ©  Цветелина Белутова
Компанията започна да произвежда концентрат от проекта си "Ада тепе" край Крумовград през миналата година    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Близо 222 млн. долара достигат приходите на канадската Dundee Precious Metals (DPM) от мините й в България през първата половина на 2020 г. Ръстът спрямо миналата година е повече от двоен, което се дължи на старта на втория добивен проект на компанията в страната - този в Крумовград. Печалбата също нараства значително, както заради увеличената дейност, така и заради по-високите цени на златото, става ясно от отчета на DPM за полугодието.

Производство

В България компанията има две дружества - "Дънди прешъс металс Челопеч" и "Дънди прешъс металс Крумовград", които оперират съответно рудниците "Челопеч" и "Ада тепе". Първото предприятие добива медно-златни руди и ги преработва до концентрат, а от няколко години вече продава и съдържащия злато пиритен концентрат, след като разработи собствена технология за преработка на пирита от находището. Второто предприятие започна производство през миналата година, като там се добиват златно-сребърни руди.

Данните на DPM показват, че през първите шест месеца на тази година "ДМП Челопеч" е произвела 1.6 хил. тр.у. повече злато (близо 2%), което се дължи на по-високото съдържание на благородния метал в пиритния концентрат. Двуцифрен ръст има и при производството на мед и сребро (виж таблицата).

Сравненията на годишна база за проекта "Ада тепе" край Крумовград не са показателни, тъй като преработката на руда там започна през юни миналата година, а пълна мощност беше достигната в края на август. Произведеното злато като концентрат (62.2 хил. тр.у.) обаче е повече от очакванията на компанията, което се дължи на по-високото съдържание на метал в рудата и на увеличената преработка.

Финансово представяне

Нарасналото производство след като заработи и втората мина на DPM в страната е една от причините за значително подобрените финансови показатели на компанията. "ДПМ Крумовград" за първи път добавя приходи от над 99 млн. долара към общия резултат от бизнеса в България и успява да излезе на печалба.

Компанията в Челопеч обаче също расте, като приходите й се увеличават с 28% до близо 123 млн. долара, а нетната печалба скача със 73%. Освен по-голямото производство обаче съществена роля за това играе и поскъпването на златото.

DPM запазва непроменена прогнозата си, според която през 2020 г. ще бъдат произведени между 257 и 299 хил. тр.у. злато и между 35 и 40 млн. фунта мед под формата на концентрат. От компанията обаче посочват, че като се има предвид силното представяне през първите шест месеца на година, "Челопеч" и "Ада тепе" са на път да постигнат горната граница на прогнозата.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    zse27621867 avatar :-|
    ГеоргиП

    До колкото знам Гранд Истърн Маркет имат същия лиценз от министерството на икономиката като ДПМ.

    Нередност?
  • 3
    lac42623960 avatar :-|
    Dancho

    Да и са доста надеждни в отношеията към клиентите си.

    Нередност?
  • 4
    rng14623959 avatar :-|
    Владимир

    Коректна фирма са да, преди дни даже публикуваха лиценза от министерството на икономиката в отговор на спекулациите че са измамници!

    Нередност?
  • 5
    jve15622118 avatar :-|
    Elena

    Аз лично съм много доволна от тях! Имат уникални услуги на доста ниски тарифи като Робин Худ в САЩ.

    Нередност?
  • 6
    zsr55622118 avatar :-|
    Иван

    Здравейте, доста добре са позиционирани от към банкери, НАП и разни други институции и с тях няма да имате проблеми.

    Нередност?
  • 7
    Toshko7 avatar :-|
    Todor

    Освен че са добре позиционирани, удрят по едно рамо на клиентите си, когато могат да помогнат с нещо.

    Нередност?
  • 8
    zvv07622118 avatar :-|
    Alex

    Ще бъде добре българското злато да се добива от българска фирма, вместо да ни грабят чужденците...

    Нередност?
Нов коментар