🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Злато, сребро или и двете

Двата метала са едни от най-доходоносните активи от началото на годината. Сравнението им е добра отправна точка при избора на инвестиция

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Най-добрият проводник, антисептик, в миналото средство за размяна, материал за монети или просто за украса и бижу, среброто съпътства човешкия живот с хилядолетия. От началото на годината благородният метал е поскъпнал с 53%, което e доста над 34-те процента при златото. На фона на нулевите лихви по депозити и доходност при облигациите, както и ръста от 5-10% при водещите световни индекси инвестицията изглежда повече от съблазнителна, нали!

След като години среброто се движеше в границите между 12 и 15 долара за тройунция, в началото на тази година започна рязкото му поскъпване, подобен тренд има и при златото - коронакризата, ниските лихви сега и очакванията за бъдеща инфлация са сред причините за по-високите котировки. Сребристият метал удвои стойността си спрямо началото на април и от около 13 долара достигна почти 30 долара за унция. Историческият му рекорд е малко над 45 долара, постигнат през пролетта на 2011 г., когато благородните метали реализираха рекордни стойности, последвали финансовата криза от Lehman Brothers.

Ако гледаме графиката на цената на среброто, инвестицията е повече от апетитна. Толкова ли е лесно обаче да се печели от метала? Краткият отговор е - не точно, тъй като около него има доста особености. Добра отправна точка за това разбиране е сравнението му със златото. Приликите им като борсово търгувани стоки свършват дотам, че и двата актива не изплащат дивидент, но пък имат разходи за съхранение.

Преди да се вземе решение за инвестиция в даден актив, освен доходността му трябва да се има предвид неговата ликвидност (колко лесно можеш да продадеш и купиш на добра цена), волатилност и риск, такси и разходи за търговия и съхранение, а не на последно място и данъчното третиране на актива и сделките с него.

По време на последните два бичи пазара за златото то беше победено по доходност от среброто. От 2001 до 2011 жълтият метал поскъпна със 636%, докато на сребристия се падат 904%, показват данни на CPM Group, цитирани от Wall Street Journal. Същите данни показват, че от 1993 до 1996 г. двата метала са поскъпнали съответно с 28 и 63%.

"Движенията на среброто спрямо златото в момента се наблюдават веднъж на десетилетие."

Димо Стефанов, Tavex
Димо Стефанов, Tavex

Един от индикаторите, които анализатори препоръчват да се следи като сигнал за подцененост или не на среброто, е отношението на цената му спрямо тази на златото. През последните 20 години една унция злато струва средно 60 унции сребро. Последните месеци това ниво надмина за кратко 100, че и 120. Или колкото е по-високо е това отношение, за толкова по-подценено се счита среброто и обратно.

Ликвидност и волатилност

Пазарът на злато е много по-ликвиден от сребърния. През 2019 г. първият се оценява на 24.5 трилиона долара, което е над пет пъти спрямо сребърния с неговите 4.4 трилиона долара, според изчисления на консултантската компания CPM Group, цитирани от Wall Street Journal. "По-ниската ликвидност носи съответно и по-голям риск при среброто", коментира пред изданието Рохит Савант вицепрезидент на CPM Group.

Горното се потвърждава и от данните за разпределението и използването на двата метала. Според консултантската компания WGC в света има добити близо 200 000 тона физическо злато, а голяма част от него се съхранява с цел инвестиция, резерви в централните банки, много голям дял за производство на бижута. Само малка част - около 14%, се използва в индустрията и се консумира. Добитото в света сребро е близо 1 751 000 тона (CPM Yearbook 2019) и едва около 5% са под формата на кюлчета и монети, а основна в индустрията.

Ниската ликвидност носи по-голяма волатилност в цената. "Горната информация красноречиво показва, че златото се приема като инвестиционен метал от повечето хора, докато среброто има по-скоро двойствена природа - както като инвестиционен метал, така и като индустриално приложение. Това донякъде обяснява по-голямата волатилност в цената на среброто в сравнение със златото през годините. Не случайно и среброто е наричано "злато на стероиди" - тоест регистрира по-големи движения от златото и в двете посоки", коментира пред "Капитал" Димо Стефанов, главен дилър на Tavex в Румъния. Високата волатилност обаче е предимство за онези краткосрочни трейдъри и търговци, които търсят точно резки движения в цените на активите и по-скоро спекулативна доходност.

Логистика и съхранение

Логистиката е друга съществена разлика между двата метала. В последните години златото е между 60 и 80 пъти по-скъпо от среброто (през последните няколко месеца видяхме дори нива от 125 унции сребро срещу 1 унция злато) и 2 пъти по-плътно. "Това прави автоматично инвестицията в по-голямо количество сребро логистичен проблем, което от своя страна оскъпява цената", казва Стефанов. Например инвеститор, който иска да закупи сребро за 1 млн. долара, ще трябва да съхранява около 38 хил. унции (1174 кг), а в злато това прави 520 унции, или само 16 кг. Стандартното кюлче например е 400 унции. "От гледна точка на съхранение или транспорт златото е по-добрата опция", казва Рохит Савант.

Данъчно облагане

Двата метала се третират по различен начин от ДДС законодателството и тук може би е един от най-големите недостатъци на среброто, тъй като разширява много спреда купува - продава в България. Инвестиционното злато е освободено от ДДС в ЕС. При продажба на физическо сребро търговецът начислява ДДС, а при покупката му не. "Това до голяма степен разширява спредовете на среброто спрямо златото и прави инвестицията във физическо сребро по-малко апетитна за инвеститорите от гледна точка разлика между цени купува и продава", коментира Димо Стефанов от Tavex, но и посочва, че все пак се наблюдава повишен интерес. "Като цяло облагането на среброто с ДДС, както и по-широките маржове, свързани с производство и логистика, намаляват апетита за физическо сребро при инвеститорите в България и по-големите ни клиенти почти винаги са фирми, за да могат да се възползват от данъчния кредит", казва Стефанов и дава пример с Естония, където всички сребърни инвестиционни монети с номинал са освободени от ДДС. "Там колегите регистрират почти рекордни продажби сред дребните инвеститори." Стефанов казва, че в България има и доста инвеститори, които са купили сребро преди време и сега продават, за да осребрят печалби.

Диверсификация на портфейла

Много инвеститори купуват благородни метали, за да диверсифицират портфейлите си. Например златото освен съхранител на стойност е и добра защита от инфлация. "Среброто от своя страна е повече свързано с бизнес цикъла", казва пред WSJ Уилям Ринд от GraniteShares, компания, която управлява ETF. Когато икономиката се представя добре, има по-голямо индустриално търсене на сребро, което стимулира цените. А използването на злато в производството е по-слабо. "Като цяло златото по-независимо и несвързано с всичко", казва още Ринд.

Има ли потенциал

Потенциалът и инвестиционният хоризонт на инвестицията е различен и зависи от профила на самия инвеститор и най-вече от апетита му за риск. Непосредствено след доларовата ликвидна криза през март отношението между златото и среброто беше стигнало рекордните 120-125 унции сребро за една унция злато. В исторически план това означаваше, че среброто е много подценено спрямо златото. В последните седмици отношението се върна на нива от около 75 унции сребро за една унция злато.

"Ако направим съпоставка спрямо кризите от 2007-2008 и 2010-2011 година, среброто може да спечели още спрямо златото - до 40-50 унции сребро за една унция злато, или 50-80% ръст в цената на среброто спрямо златото. Разбира се, всеки инвеститор трябва добре да си отговори на въпросите дали се намира в същата инвестиционна среда, или обстановката е по-различна", казва Димо Стефанов. "Среброто дори не е и на половината от рекордната си цена", казва пред Mаrketwatch и Раян Джианото от GraniteShares. И макар да е малко вероятно цената му да се удвои в близко бъдеще, "не би било неразумно да изключване екстремни сценарии".

Как да се инвестира

Покупка на кюлчета и монети - един от най-лесните начини за инвестиция в сребро, но тук има няколко особености. Ограничено предлагане и големи спредове плюс ДДС за физически лица. В България такива предлагат ПИБ (не котира цени на изкупуване), Tavex и няколко по-малки доставчика. Една от най-ликвидните възможности е 1 унция сребърна австрийска "Филхармония", която е и с доста добър спред - към 26 август е 48/68 по оферта на Тavex, а котировките се актуализират през 20 минути. Продажбата за физически лица е с ДДС, а покупката - без. Класически инвестиционен продукт е 1 кг кюлче Valcambi с проба 999 (по името на швейцарската рафинерия). Цената продава с ДДС е 1948 лв., а изкупува е 1409 лв., което показва големия спред заради данъка. Именно и това прави краткосрочното инвестиране в подобна позиция неатрактивно. За всичко останало е нужно търпение.

ETF и акции - друг класически вариант за инвестиция и възползване от борсово търгуван фонд (ETF). Един от най-известните такива е iShares Silver Trust, който от началото на годината е с доходност от над 50%, което покрива тази по среброто. При инвестицията в ETF се спестяват някои от негативите на директна инвестиция като разходи за съхранение. Тук обаче таксите за покупка през български посредник са високи и ако се играе с малки суми, не си заслужава упражнението. Таксите за българските брокери са процент от сделките, като минимумът е между 2 и 15 долара на сделка. Отделно самите управляващи компании на ETF в благородни метали удържат 0.4-0.5% годишна такса от активите, което за борсово търгуван пасивен фонд се счита за висок разход. Вариант е и покупка на минна компания, която добива сребро най-вече като вторичен продукт от други руди.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар