🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инвестицията в сребро - "възможност на десетилетието"

Закупуването на слитъци и монети от благородния бял метал се превръща в достъпно, защитено и дългосрочно капиталовложение

Инвестицията в сребро - "възможност на десетилетието"
Инвестицията в сребро - "възможност на десетилетието"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Среброто - под формата на кюлчета или монети, става все по-ценен и доходоносен актив, който е добре да присъства във всеки инвестиционен портфейл, особено в кризисния свят след коронавирусната пандемия, коментират български и чуждестранни анализатори на финансовите пазари. Макар и често наричан "златото на бедните", белият метал има редица предимства пред заслепяващия блясък на "братовчеда" си, които точно сега могат да се използват успешно за изгодни операции.

Среброто предлага прекрасна възможност за капиталовложения и търговия. Според изследователи на глобалните пазари текущото му подценяване спрямо други финансови активи и недвижими имоти прави момента идеален за придобиването на инвестиционно сребро като дългосрочен запас от реална стойност.

Започнете сега да купувате сребро, без да се притеснявате за цената, не изпускайте тази възможност да се подготвите за следващото десетилетие, съветват международни експерти.

И все пак - защо сребро?

На първо място сред предимствата му анализаторите поставят неговата солидна репутация на добра дългосрочна инвестиция.

Среброто е благородният метал, в който се инвестира най-много, след златото. Статутът му на финансово убежище, както и на другите ценни метали (като злато, платина и паладий), но с по-голям потенциал за растеж в сравнение с тях, го прави много търсен.

Този интерес се засилва особено в период на политически и икономически сътресения, пред каквито светът е изправен сега под натиска на COVID-19. В такава рискова ситуация среброто е отлична възможност за защита на спестяванията при евентуални финансови кризи, за застраховка от инфлация и за диверсификация на инвестициите.

Историята е показала - когато икономиките са в рецесия, цената на среброто се покачва, защото е една от най-сигурните инвестиции по време на криза. По време на икономически възход цената му пада, защото инвеститорите предпочитат да влагат парите си в други финансови инструменти с бърза печалба. Така че сегашният тежък удар, който коронавирусната пандемия нанесе върху икономиките на всички страни, "работи" в полза на среброто.

Сребро vs. злато? Заложете на белия метал

В конкуренцията за инвестиции между двата благородни метала среброто е с повече предимства, въпреки че златото е по-популярно като финансова цел. Среброто е значително по-подценен актив и затова изисква по-малко средства за закупуване, като в същото време предлага повече стойност.

Според водещи инвеститори количеството на среброто в световен мащаб сега е около 4 млрд. унции и е едва 1.6 пъти повече от количеството на златото (2.5 млрд. унции).

Един от най-добрите показатели, който трябва да се има предвид при избор на инвестиция между двата благородни метала, е съотношението злато/сребро, което съпоставя цените им. Според експертите колкото по-високо е това съотношение, толкова по-подценена е цената на среброто в сравнение със златото, съответно то е по-изгодната инвестиция в момента. И обратно - колкото по-малко е съотношението, толкова по-изгодно е в дадения момент да се купува злато, а не сребро.

Ако среброто е подценено, "ще се правят много пари",

обобщават тенденцията експерти. Точно такава е ситуацията в момента. Белият метал изглежда подценен и е облагодетелстван от пропорцията злато/сребро.

Дългосрочната средна стойност на съотношението злато/сребро според финансови анализатори е малко над 60. За последните 20 години средната му стойност е около 61:1, като най-ниското му ниво от 32:1 е достигната през 2011 г. През миналия век средното съотношение злато/сребро е 47:1. Към момента това съотношение е около 75:1.

Именно заради тази стойност среброто е по-изгодно за инвестиция от златото. По-ниската цена на закупуването му го прави много по-достъпно за хора, които предпочитат да правят по-малки, но редовни инвестиции, или като избор за първа инвестиция. В същото време то предлага всички предимства на златото, но на по-ниска цена.

Притежаването на физическо сребро осигурява истински актив, който служи като

Реални пари за цял живот,

подчертават експертите. Физическото сребро не може да бъде изкуствено създадено, емитирано като хартиените пари, и няма как да бъде обезценено като тях.

Освен това физическото сребро е

Сигурен актив, защитен от киберпрестъпления.

В съвременния свят на дигитална търговия, създаване на дигитални валути и все по-умели дигитални нарушения физическото сребро стои "твърдо", като един от малкото активи, чийто "файл" не може да бъде "изтрит" от цифровия свят и ще продължи да съществува въпреки развитието на технологиите. Затова физическото сребро се оценява като осезаем хедж срещу всички форми на хакерство и киберпрестъпления.

Предимство за инвеститора, насочил интереса си към този метал, е и че цената на среброто е ниска, но с тенденция да се увеличава.

Въпреки че белият метал като цяло е подценен, в началото на август тази година бе съобщено, че цената му дocтигнa 6-гoдишeн вpъx, ĸaтo нaдxвъpли 20 дoлapa зa yнция. В началото на октомври американските финансови пазари изпратиха още по-добри новини. Те обявиха тримесечието юли-август-септември за най-доброто тримесечие на среброто от 2010 г. насам, с постигнатия огромен ръст от 27.62%. От средата на март до края на август благородният метал е поскъпнал със 144%, което e доста над 42-та процента, регистрирани при златото. Втори по големина месечен ръст в историята среброто отчете през юли тази година, като цената му скочи с около 25%.

Към края на месец октомври среброто се търгува на световните пазари за 25.23 долара за тройунция.

Коронакризата, ниските лихви по депозити и доходност при облигации, очакванията за бъдеща инфлация са сред причините за по-високите котировки на среброто, които правят инвестицията в него повече от привлекателна.

Още от предимствата, които експертите отчитат, е, че

Цената на среброто е по-волатилна

По-високата волатилност при среброто, отколкото при златото, може да доведе до по-добра потенциална възвръщаемост.

По-голямата волатилност означава, че на мечи пазари среброто пада повече от златото, но на бичи пазари цената му ще скочи много по-далеч и по-бързо от тази на златото.

Сравнително ниската цена и високата волатилност пък са предпоставки за добра възвръщаемост на една инвестиция в сребро, макар че винаги има риск и от загуби.

За нарастване на интереса към него помага и тенденцията за

Нарастване на промишлената му употреба

А значителното място на ценния метал в индустрията означава, че търсенето му вероятно ще остане солидно.

Среброто има многостранна употреба и приблизително 56% от него се използва в промишлеността. То притежава най-високата електро- и топлопроводимост сред металите и лесно се обработва, което го прави важен материал в производството на широк кръг изделия. Среброто е навсякъде около нас - от електроника и медицински изделия до батерии и соларни панели. Химическата и фармацевтичната промишленост не могат без него.

Технологичният сектор обаче придърпва все по-голям дял от търсенето и употребата на среброто. Лаптопи, таблети, смартфони, цифрови фотоапарати, без които съвременният човек не може да си представи и ден, са само част от уредите, в които се влага сребро. Всяка година патентите, издавани за приложение на среброто като метал са повече от тези за приложенията на всички останали метали, взети заедно.

Все повече негов "бенефициент" стават и възобновяемите енергийни източници, чиято употреба се стимулира и в Европейския съюз, и в САЩ. Среброто се използва в слънчевите панели, а според енергийни експерти слънчевите инсталации в глобален план ще се увеличат с 50% между 2019 и 2023 г.

Поради ограничената си наличност в земната кора и ниският процент на рециклиране, добивът на метала става все по-труден и дефицитът му - все по-изразен, на фона на бъдещите индустриални нужди.

Как да придобием сребро?

Търговията с благородни метали и валута в България е регламентирана с Валутния закон. Според неговия чл.13, ал.1 Министерството на икономиката води и поддържа публичен регистър на всички лица, които имат право да осъществяват такива сделки. Регистърът е достъпен онлайн и лесно може да се провери дали дадено юридическо лице има законното право да осъществява сделки с благородни метали и валута, напомнят от фирма "Спендабъл" - един от сертифицираните у нас търговци на благородни метали, чиито продукти са на пазара под бранда Spenduble и се предлагат чрез https://silverbarsbg.com/

Най-близкият и удобен за ежедневието на повечето инвеститори начин да направят своето капиталовложение е физическата покупка на инвестиционно сребро. То се продава най-често под формата на кюлчета и монети.

Предпочитаният избор за първа инвестиция в сребро обикновено са кюлчетата. Среброто в тях трябва да е с чистота 999/1000, което се обозначава с щампован надпис на 999.9 на кюлчето, с което се удостоверява съдържанието на благородния метал. Инвеститорите трябва да имат предвид, че всяка продажба се гарантира и със специален сертификат, в който се посочва производителят и мястото на изработка.

Друга "форма" на инвестиционното сребро са и сребърните монети, които се предпочитани заради по-малкия си размер в сравнение с кюлчетата. Тяхната истинска стойност не е равна на отбелязаната на лицевата й страна, а зависи от съдържанието на сребро в нея и тази цена се променя в зависимост от борсовия тренд на метала.

Голям интерес привличат абонаментните сребърни кюлчета, каквито предлага компанията "Спендабъл".

Информация за сребърните продукти под бранда Spenduble дава сайтът https://silverbarsbg.com/