🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Spark добавя по 50 Opel Corsa Electric и Peugeot e-208

Така общият брой на електромобилите на услугата за споделена мобилност стават 750

SPARK    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компанията за споделена градска мобилност Spark добави в автопарка си по 50 електромобила Opel Corsa-e и Peugeot e-208. Те са купени от вносителя на двете марки за България "София Франс Ауто" (SFA), като доставката и въвеждането им в приложението на Spark ще става поетапно. С новите попълнения автомобилите на компанията в страната стават над 750, а общо за всички пазари, на които оперира - 2100. Основаната в Литва през 2016 г. услуга стъпи в България през 2017 г., а две години след това и в Румъния.

Увеличението на автопарка на Spark е второ за годината, след като през февруари бяха добавени 100 нови Dacia Spring. Останалите най-разпространени модели, използвани от компанията, са VW e-up, Hyundai Kona 40 и Skoda CITIGO e iV. Цената за първите 15 минути наем за двата нови модела е 5.25 лв. плюс 0.45 лв. за км пробег, а за всяка следваща минута се плаща по 0.35 лв. плюс км. Като ценови клас новите автомобили се нареждат между тези на VW и Kona.

Радваме се, че за втори път в рамките на няколко месеца можем да обявим увеличение на автопарка си и то отново в значителни размери. С тези два нови модела можем да отговорим както на нарастващото потребителско търсене в София и Пловдив, така и на повишения интерес за корпоративно ползване на услугата Spark от страна на компании, които търсят възможности за ефективно увеличение на служебния автопарк с електрически автомобили, подобряване на транспорта от и до офиса, както и социални стимули за служителите.

Димитър Стоянов
Димитър Стоянов

изпълнителен директор на Spark за България

В България освен в София Spark предоставя услугата си още в Пловдив, където навлезе през май 2021 г. като има идеи за експанзия и във Варна, за което разказа пред "Капитал" в края на 2022 г. основателят на компанията Нериус Дагилис. В Румъния Spark оперира в столицата Букурещ, а в Литва във Вилнюс и втория по големина Каунас. Регистрираните ѝ клиенти на всички пазари, на които оперира, са над 370 хил., като Дагилис сподели и за амбиции за стъпване в Германия и Полша.

Двата нови модела бяха представени в столичния търговски център The Mall, където е разположен и най-големият хъб от станции за бързо и супербързо зареждане на електромобили в страната. Там Eldrive, лидерът по брой станции в мрежата си, има над 20 зарядни точки с мощност до 180 kW.

До 360 км пробег

"Радостни сме, че един от водещите оператори за споделена мобилност в Европа избра именно нашите автомобили за разширяване на капацитета си", разказа Калоян Кутин, търговски директор на SFA, като допълва, че с пускането на тези 100 автомобила се финализира "първия етап от тази доста мащабна сделка за стандартите на България. Преговорите за нея се водеха над три години и заедно трябваше да се справим с немалко предизвикателства, породени от постоянно променящата се обстановка".

И двата нови модела електрически автомобила предоставят пробег до около 360 км с едно зареждане, а батериите им са с капацитет 50 kWh и могат да се заредят до 80% само за 25-30 минути.

"E-208 е най-продаваният електромобил в сегмента си за изминалата година в Европа и илюстрира успешната електрификация на гамата на Peugeot, както и стратегията на бранда до 2030 г. да се предлагат единствено електрически автомобили", заяви Калоян Кутин.

"За нас е голямо удовлетворение, че Spark се спряха и на марката Opel за увеличението на автопарка си. Сигурен съм, че Corsa-e много бързо ще демонстрира и докаже своите отлични експлоатационни качества, комфорт и динамика при шофиране. Вярвам, че моделът скоро ще стане предпочитан избор за клиентите на Spark", коментира Вихрен Горанчев, бранд мениджър на Opel към SFA.