🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Френската GeoPost се подготвя да придобие мажоритарен пакет в "Спиди"

Опцията беше договорена при продажбата на 25% от куриерската компания през 2014 г.

Засилената онлайн търговия покрай епидемията повиши резултатите на "Спиди" тази година.
Засилената онлайн търговия покрай епидемията повиши резултатите на "Спиди" тази година.
Засилената онлайн търговия покрай епидемията повиши резултатите на "Спиди" тази година.    ©  Надежда Чипева
Засилената онлайн търговия покрай епидемията повиши резултатите на "Спиди" тази година.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Френската група GeoPost започва подготовка за придобиването на мажоритарен дял в българската куриерска компания "Спиди". Това става ясно от подадено уведомление в Комисията за защита на конкуренцията, която трябва да одобри концентрацията. Предвижда се GeoPost да купи още 45% от акциите, с което делът й ще достигне 70%. Сделката се очаква да приключи в началото на следващата година.

Предисторията

GeoPost влезе с 25% в "Спиди" след увеличение на капитала в края на 2014 г. Като част от сделката тогава "Спиди" от своя страна придоби 100% от дъщерните на GeoPost "Геопост България" и DPD - Румъния, като използва набраните средства и заем от Уникредит Булбанк. Мажоритарен собственик на българската куриерска фирма с малко над 65% в момента е "Спиди груп", което се контролира от Валери Мектупчиян.

Още при сделката преди близо шест години беше договорена опция, която дава право на френската компания да увеличи акционерното си участие до 70% през 2020 г. Заради пандемията обаче преди два месеца GeoPost и "Спиди груп" обявиха, че удължават срока за потенциално упражняване на кол опцията до 31 януари 2021 г. "Промяната е наложена от ситуацията с коронавирус кризата и възникналите в тази връзка административни затруднения. Удължаването на срока ще предостави достатъчно време, за да бъдат осигурени необходимите съгласувания и получени съответните регулаторни одобрения", казаха от компаниите.

Процедура

Подаването на уведомление до КЗК на практика е първата стъпка от процедурата, която може и да не завърши преди края на тази година. От френската група дори уточняват, че упражняването на правото на кол опция ще зависи единствено от нейната преценка.

Според съобщението до антимонополното ведомство GeoPost се занимава с доставка на малки пакети във Франция и извън нея, но не е активна в България. Освен това компанията има прохождаща дейност в областта на международните спедиторски услуги по въздух и вода и спедицията на фармацевтични продукти. "Спиди" от своя страна предлага вътрешни и международни куриерски услуги и транспорт на палетизирани товари. Очаква се сделката да окаже въздействие върху националния пазар на международни куриерски услуги.

През тази година "Спиди" отчита растящи приходи и печалби, което се дължи основно на скока в онлайн търговията покрай епидемията. Към средата на 2020 г. консолидираният оборот нараства с над 19% на годишна база до близо 128 млн. лв., а печалбата преди лихви, данъци и обезценки (EBITDA) нараства с близо 39% до 25.9 млн. лв. Силното представяне би трябвало да повлияе на цената на евентуалното прехвърляне на пакета от 45% от капитала на куриерската компания.

След финализирането на сделката новият мажоритарен собственик по закон е длъжен да отправи търгово предложение към останалите акционери на "Спиди". Цената при него подлежи на финансова обосновка и одобрение от Комисията за финансов надзор, но тя трябва да е не по-ниска от платената от GEoPost. Последните сделки с акциите на "Спиди" на Българската фондова борса са на ниво 60 лв., което оценява цялата компания на над 320 млн. лв. От началото на годината те поскъпват с 25%.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    libra_50 avatar :-|
    Libra
    • + 9

    Защо във Франция държавна компания може да е толкова успешна, че да закупува чужди фирми, а у нас държавата е лош стопанин и не става за нищо? Пример "Български пощи".

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 10

    До коментар [#1] от "Libra":

    Защото си избираме политици по критерии мъжественост, гражданско общество не съществува и 90% от хората изобщо не ги интересува как се управлява държавата, камо ли нейните дружества.

    Българина по-скоро е разочарован, ако не живее в кочина и политиците не го крадат. Няма за какво да се оплаква.

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 2

    критерий .. Българинът *

    Нередност?
  • 5
    chepokalipsis avatar :-|
    chepokalipsis
    • + 6

    До коментар [#1] от "Libra":

    Сигурно щото там Франсоа не гледа да уреди на работа цялата рода до 9-то коляно, без значение какво образование и опит имат. И не спира служебната кола зад някой блок, за да точи нафта с маркуч.

    Нередност?
  • 6
    aussie avatar :-|
    aussie
    • + 1

    Защото българина по-принцип масово не разбира от мениджмънт.

    Нередност?
Нов коментар