Бъфет намалява участието си в американски банки и се насочва към златото

Berkshire Hathaway е продала акции в Wells Fargo, JPMorgan, PNC и Goldman Sachs

Инвестиционната компания Berkshire Hathaway на милиардера Уорън Бъфет значително е намалила дяловете си в някои от най-големите американски банки през второто тримесечие. Тя е продала акции на стойност милиарди долари във Wells Fargo, JPMorgan Chase и други финансови институции, съобщава Financial Times.

Berkshire Hathaway разкри в средата на август, че е продала 85.6 млн. акции на Wells Fargo през тримесечието, намалявайки дела си от 7.9 на 5.8%, според данни на борсовите регулатори в САЩ. Berkshire също така се е освободила от 35.5 млн. акции на JPMorgan, понижавайки дела си до 0.7% от 1.9%, и значително е намалила притежаваните акции в PNC Financial.

Бъфет се е освободил от последната си инвестиция от финансовата криза в Goldman Sachs, която е била на стойност малко под 300 млн. долара в края на март. Инвестиционната компания е намалила участието си още в M&T Bank, Bank of New York Mellon, US Bancorp, Mastercard и Visa. Общо, включително финансови и нефинансови акции, Berkshire се е разделила с акции на стойност 12.8 млрд. долара през тримесечието.

Чрез Berkshire Hathaway Бъфет е един от най-големите акционери в американските банки и решението му да намали експозицията си ще бъде анализирано от инвеститорите. Същото ще бъде направено и с решението на милиардера да заложи на златото и да купи акции от Barrick Gold, втората най-голяма златодобивна компания в света. Акциите й поскъпнаха със 7% в извънборсовата търговия.

Големи провизии

Пандемията принуди американските банки да заделят милиарди долари провизии за бъдещи кредитни загуби. Само за 15-те най-големи американски банки сумата е 76 млрд. долара от началото на кризата. В допълнение Федералният резерв намали краткосрочните лихви почти до нула в опит да помогне на икономиката, което се отразява на лихвените маржове на банките.

Бъфет обаче не се е отказал от банковите инвестиции, като в края на юли инвестиционната компания е купила за 2 млрд. долара акции в Bank of America, втората по големина банка в САЩ, увеличавайки дела си до над 11%.

Акциите на американските банки пострадаха от пандемията и не се възстановиха с останалата част от пазара. Банковият индекс KBW е намалял с 27% от февруари. Wells Fargo, която все още се бори да се възстанови от скандала с фалшивите сметки от 2016 г., пострада сериозно - акциите на банката са спаднали почти наполовина от февруари досега.

На годишното събрание на акционерите през май Уорън Бъфет заяви, че вярва дългосрочно в американската икономика, но не направи прогнози за близкото бъдеще.