Златото с нов рекорд - прескочи 2000 долара

Заради икономическата несигурност цената му е нараснала с над 30% от началото на годината

Златото удължи възходящата си серия и достигна нов рекорд - цената надмина 2000 долара за тройунция, а акциите се понижиха, докато инвеститорите следят напредъка на преговорите в САЩ за новия пакет икономически стимули в размер на 1 трлн. долара. Скъпоценният метал, който се приема като убежище при несигурност, нарасна с 0.6% по време на търговията в Азия в сряда, за да стигне цена 2031.14 долара за тройунция. По време на европейската търговия котировките продължиха да се повишават и достигнаха 2050 долара.

Цената на златото се покачи над 30% през тази година и през нощта проби нивото от 2000 долара, тъй като слабите корпоративни печалби през второто тримесечие предизвикаха опасения за икономическото възстановяване на САЩ, отбелязва Financial Times.

Акциите в Азия отстъпиха леко, като японският индекс Topix се понижи с 0.3%, а австралийският S&P / ASX 200 - с 0.6%. Китайският индекс CSI 300 на акциите в Шанхай и Шенжен остана без промяна, Hang Seng в Хонконг добави 0.6%. Търговията в Европа беше на зелена територия в сряда, като индексите в Лондон, Франкфурт и Париж се повишиха с 0.6 до 1%

Преговорите в САЩ

Търговците внимателно наблюдават преговорите във Вашингтон за нови мерки в подкрепа на икономиката на САЩ по време на пандемията. Лидерите на Конгреса и администрацията в Белия дом предупредиха във вторник, че все още са далеч от споразумение за повече стимули.

Сенатор Мич Макконъл, водещ републиканец, по-рано даде знак, че приема удължаване на допълнителните обезщетения от 600 долара на седмица на американците, които не могат да работят поради пандемията.

"Въпреки продължаването на преговорите разговорите досега все още не са довели до голям напредък", казва Тапас Стрикленд, икономист от National Australia Bank. "Въпреки това пазарите все още надушват сделка предвид близостта на изборите [за президент на САЩ]."

Доларовият индекс, който отразява цената на американската валута спрямо кошница от валути, се понижи с 0.3% до най-ниското си ниво от повече от две години. Някои анализатори смятат, че доларът може да поевтинее допълнително заради огромните спасителни пакети в най-голямата икономика в света.

"В дългосрочен план доларът е все още уязвим към обезценяване, тъй като е трудно да се види [Федералният резерв на САЩ] как ще затегне своята разхлабена парична политика много по-рано от другите водещи централни банки", казва Тай Хуей, главен пазарен стратег за Азия в JPMorgan. "И все пак в близко бъдеще доларът може да премине през известна консолидация, тъй като нараства притесненията от поредната вълна от зараза в Европа и Азия."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Винаги ще е по скъпо от хартията ...

    Нередност?
Нов коментар