🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Johnson & Johnson купува биотехнологичната компания Momenta за 6.5 млрд. долара

Големите фармацевтични групи все повече се фокусират върху лечението на редки болести

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Johnson & Johnson придобива биотехнологична група Momenta Pharmaceuticals за 6.5 млрд. долара, като по този начин най-голямата в света здравна компания ще разшири портфолиото си с лекарства за лечение на автоимунни разстройства. Акциите на Momenta се повишиха с почти 70%, което почти съвпада с премията, предлагана от J&J, която се съгласи да плати на акционерите на Momenta 52.50 долара за ценна книга.

Сделката ще предостави на поделението на J&J за производство на лекарства Janssen Pharmaceutica достъп до продуктите на Momenta, включително нипокалимаб, обещаващо лечение за рядката мускулна болест миастения гравис, което също се тества срещу други автоимунни нарушения, съобщава Financial Times.

"Придобиването беше обусловено от значителната възможност, наблюдавана в нипокалимаб, заедно с научния капацитет, който Janssen придобива с екипа на Momenta", се казва в съобщение на J&J.

Momenta е основана преди почти две десетилетия от Рам Сасисехаран, професор по биологично инженерство в Масачузетския технологичен институт, и Ганеш Венкатараман Каундиня. Първоначално компанията разработва генерични версии на лекарства, които вече бяха одобрени от американския регулатор. Миналата година тя отчете 290 млн. долара загуба и приходи от 23.9 млн. долара.

Това е най-голямата сделка за J&J, след като през 2017 г. тя придоби европейската биотехнологична група Actelion за около 30 млрд. долара. Миналата година базираната в Ню Джърси група купи роботизираната платформа Auris Health за 3.4 млрд. долара.

Компанията е заплашена от нарастващи съдебни разходи. Тя е част от съдебни дела, в които се твърди, че нейни продукти са играли роля в кризата с опиоиди в САЩ, и също така е изправени пред заплахата от правни санкции заради бебешки талк след твърденията, че продуктът може да причини рак. През май J&J обяви, че ще спре да продава талк на прах в САЩ и Канада.

Нов фокус

Големите фармацевтични компании все повече се фокусират върху лечението на редки болести - област, която сравнително малко се е разширила, въпреки че предлага продукти с по-голям марж от лекарствата за масовия пазар.

Сделката на J&J следва подобен ход на френската фармацевтична група Sanofi, която в понеделник съобщи, че се е съгласила да купи базираната в Сан Франциско Principia Biopharma за 3.4 млрд. долара.

Пандемията накара много здравни компании да насочат вниманието си към намирането на лечение и потенциална ваксина за Covid-19. Наскоро американското правителство сключи сделка с J&J на стойност над 1 млрд. долара за осигуряване на 100 млн. дози от експерименталната си ваксина срещу коронавируса. В момента се провеждат клинични изпитвания върху хора, след като компанията съобщи, че ваксината има положителни резултати при тестване върху животни. Ако резултатът е успешен, J&J обеща да направи ваксината достъпна по време на пандемията.

Миналия месец J&J отчете спад на нетните приходи с над една трета, тъй като пандемията забави продажбите на медицински изделия и козметични продукти. Компанията обаче заяви, че най-лошото е минало и тя остава оптимистично настроена по отношение на продажбите на лекарства и ваксината срещу Covid-19.