🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Глобалните дивиденти с най-голям тримесечен спад от 2009 г.

Плащанията по време на пандемията намаляват във всички региони освен в Северна Америка

Дивидентите за инвеститорите се очаква да бъдат с една пета по-малко през тази година
Дивидентите за инвеститорите се очаква да бъдат с една пета по-малко през тази година
Дивидентите за инвеститорите се очаква да бъдат с една пета по-малко през тази година    ©  Reuters
Дивидентите за инвеститорите се очаква да бъдат с една пета по-малко през тази година    ©  Reuters

Глобалните дивиденти претърпяха най-големия тримесечен спад от десетилетие, като стойността им намаля с над 100 млрд. долара през трите месеца до юни. Компаниите намалиха изплащанията към акционерите в отговор на пандемията от коронавирус.

Общият размер на дивидентите се е понижил с около една пета - до 382.2 млрд. долара. Това е най-слабото второ тримесечие от 2012 г. според инвестиционната компания Janus Henderson, която проследява дивидентите в световен мащаб. Спадът с 22%, или 108.1 млрд. долара, е най-сериозният, след като групата пусна своя глобален индекс за измерване на дивидентите през 2009 г., съобщава Financial Times.

Компании, включително Royal Dutch Shell във Великобритания, Westpac и Boeing - съответно от Австралия и САЩ, спряха или намалиха изплащанията в опит да подобрят балансите си.

Портфолио мениджър заявява, че при най-добрия сценарий очаква дивидентите да паднат с 19% за тази година, а при най-лошия - с 25%. Предишната прогноза беше за спад от 35%.

"Въпреки съкращенията, на които сме свидетели досега, все още очакваме глобалните дивиденти да надхвърлят 1 трлн. долара през тази и следващата година", казва Джейн Шомейк, инвестиционен директор в Janus Henderson.

Въпреки това 2020 г. ще бъде най-лошата година за дивиденти от световната финансова криза.

Спад навсякъде по света

Инвестиционната група обяви, че през второто тримесечие общо изпратените дивиденти са спаднали във всеки регион по света с изключение на Северна Америка, която се е възползвала от устойчивостта сред канадските компании. Най-тежко засегнатите региони са били Европа и Великобритания.

В Обединеното кралство компаниите изплатиха 15.6 млрд. долара между април и юни, което е намаление с 34 млрд. долара в сравнение със същото тримесечие през 2019 г. Във Франция резултатът е подобен - платени са 13.3 млрд. долара при 38.4 млрд. година по-рано.

Директорът в инвестиционната компания Бен Лофтхаус смята, че очакваният спад с една пета на дивидентите тази година ще бъде болезнен за инвеститорите. Според него вероятно ще са необходими няколко години, за да се възстановят до нивата преди COVID-19. Но отбеляза, че извън няколко пазара като Франция и Великобритания много компании са продължили да плащат дивиденти въпреки пандемията.

"Намаляването или спирането на краткосрочните дивиденти не променя непременно дългосрочната оценка на компаниите", казва Лофтхаус.

Докладът на Janus Henderson установи, че Nestlé е платила като дивидент най-голяма сума, следвана от Rio Tinto и China Mobile. Microsoft също се класира сред първите 10, като досега не е влизал в списъка.