🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Apple струва повече от общата оценка на най-големите британски борсови компании

Акциите на Zoom скочиха с над 40% на Уолстрийт след отлични резултати през второто тримесечие

Американската технологична компания Apple постигна още един рекорд - пазарната й оценка надмина комбинираната борсова цена на влизащите в индекса FTSE 100 най-големи британски публични компании. Производителят на iPhone и iMac се представя много добре през тази година, макар че първоначално беше засегнат от пандемията от коронавирус и трябваше да затвори магазините си в Китай.

Цената на акциите на съоснованата от покойния Стив Джобс компания се е повишила с впечатляващите 75% през тази година, а миналия месец тя стана първата американска фирма, чиято пазарна оценка достигна 2 трлн. долара. Ръстът продължи и във вторник, като пазарната й капитализация достигна 2.268 трлн. долара (1.69 трлн паунда).

Спад в Лондон

За разлика от нея британските сини чипове - от Shell до HSBC, са загубили близо една четвърт от своята обща стойност от началото на годината. Във вторник FTSE 100 спадна с 1.7% до 5862, най-ниското ниво от средата на май. Като цяло компаниите в индекса имат обща оценка от 1.5 трл. паунда, отбелязва Guardian. Понижението отчасти се дължи на поскъпването на британската валута, която се повиши с 18% от най-ниското си ниво през март.

Но индексът на Лондонската фондова борса пропусна и технологичния бум, наблюдаван в САЩ и на други места по време на пандемията. Компаниите в сферата на технологиите и електронната търговия - от Apple и Amazon до онлайн търговците, се възползваха от това, че потребителите се насочиха към онлайн услуги за забавление и пазаруване, докато бяха вкъщи по време на карантината.

Във FTSE 100 няма толкова много компании от технологичния бизнес, а преобладават такива от силно засегнати от пандемията сектори като имоти, авиация, хотелиерство и търговия на дребно. Нийл Уилсън, главен пазарен анализатор в Markets.com, определя "FTSE 100 като динозавър, пълен с доста тромави акции от стария свят".

Apple постигна този резултат след приключване на разделянето на акциите в съотношение 4 към 1 в петък, което означава повече книжа на пазара и по-достъпни за по-широка база инвеститори. Една акция сега струва около 130 долара в сравнение с около 500 долара миналата седмица. Apple е първата американска компания, оценена от Уолстрийт през 2018 г. на 1 трлн. долара, 117 години след като US Steel стана първата, която достигна капитализация от 1 млрд. долара.

Скок при Zoom

Истински бум претърпяха акциите на Zoom Video Communications, след като приложението й за видеоконферентна връзка се превърна в хит на фона на карантината. Книжата й се търгуват на борсата от април миналата година и до миналия месец бяха поскъпнали четири пъти. След обявяването на отлични финансови резултати във вторник акциите й се изстреляха с над 40% и пазарната й оценка достига 129 млрд. долара при 25 млрд. година по-рано.

За периода от април до юни приходите на компанията са скочили повече от четири пъти на годишна база. Те са достигнали 663.5 млн. долара при очаквания на анализаторите от 500.5 млн. Печалбата на акция е била 92 цента при предвиждания за 45 цента. Месечните активни потребители са средно 148.4 млн. през второто тримесечие, което умопомрачителен ръст от 4700% на годишна база.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kgoranov avatar :-|
    Климент Горанов

    На какво ли се дължи това удвояване на стойността на акциите в рамките на една година без да имат нито нов продукт, нито кой знае каква промяна на продажбите/печалбите

    Нередност?
Нов коментар