🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Водата в евтините сирена и имитиращи ги продукти вече измества палмовото масло

От 30 проби краве сирене в 26 съдържанието на вода е над 62%, показва проучване на "Активни потребители"

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

От 30 проби краве сирене в 16 съдържанието на вода е над 70%, а в 10 е между 62-70%, показва проучване на асоциация "Активни потребители". Това е шокиращо, сравнено с максималните 54%, които допуска БДС, коментират от неправителствената организация. Тук веднага с уточнението, че най-евтиното тествано сирене е на цена 4.40 лв./кг, а най-скъпото 8.60 лв., което ги поставя в средния и в много ниския ценови клас. Някои от пробите вероятно са и заместващи продукти и трудно могат да се нарекат сирене. В посочените марки няма нито една във високия сегмент, при който цената за килограм е 13-14 лв., а често минава и 15 лв. в търговската мрежа.

Пробите - на цена под 10 лева

"Всичко тествани продукти са с цена под 10 лева за килограм. Избрахме този критерий, защото неведнъж от бранша са заявявали, че 9-10 лева е границата, под която няма как да се произведе сирене по класическа българска технология със 7 литра мляко", коментира за "Капитал" Богомил Николов, председател на "Активни потребители".

Сиренето, което участва в проучването, е закупено от търговската мрежа в София, Пловдив, Варна, Русе Перник и Велико Търново през юли 2020 г. Една от марките е закупена два пъти от различни търговци в София и Русе.

Пробите са транспортирани до офиса на "Активни потребители" в София и предадени на лаборатория за определяне на водното съдържание (сухо вещество), обясняват от асоциацията.

Дори над 70%

Съгласно БДС в саламуреното сирене трябва да има до 54% вода. Тази стойност не е измислена, а е резултат на продължителен опит в индустрията, обясняват експертите. Когато продуктът не е съобразен с БДС обаче, може да се допускат известни отклонения в процеса на производство и затова от асоциацията предоставят толеранс на отклонение до 62% за целите на проучването.

Резултатите от анализа показват, че в 26 от 30 от тестваните търговски марки водното съдържание е над 62%, а в 16 от 30 - дори над 70%.

"При над 62% количества вода не може да се получат продукти, придържащи се към класическата технология", твърдят от "Активни потребители". И обясняват какви са възможните методи за задържане на повече вода в сиренето: технологични (когато сиренето не зрее достатъчно или когато нарязаните буци не се отцеждат и пресоват), съдържание на влагозадържащи химикали (например нишестета и Е номера) или на нетрадиционни ензимни препарати, които не са разрешени при производството на сирен.

Различните

Проучването показва, че при три марки ("Матанд", "Фаворит, Алдомировци", "Краве промо") съдържанието на вода е близко до 60%. И само една покрива изискването на БДС за водно съдържание - сирене "Пазарджик" с 50.7% вода. От асоциацията обаче отбелязват изрично, че имат "известни съмнения за този продукт" ("Пазарджик"), защото... той е с цена 4.40 лв./кг. "Най-вероятно този продукт е сглобен с използване на хидрогенирана мазнина/палмово масло, което е друга основна техника за производство на имитиращо сирене, многократно откривана и дискутирана в нашите предишни изследвания", твърдят от "Активни потребители".

"Очертава се нова мода при производството на имитиращи млечни продукти. По всичко изглежда, че евтината вода ще измести скъпата палмова мазнина при изработката на имитации", обобщава Богомил Николов.

Заради печалбата

Защо производителите добавят вода в сиренето. "Отговорът е прост - заради себестойността. Колкото по-малко мляко се използва за направата на един килограм сирене, толкова по-голяма е печалбата на производителя. Допълнително, наличието на повече вода в храните не се възприема толкова негативно от потребителите, поне не колкото влагането например на палмово масло и за много хора това е безобидна измама", коментират от "Активни потребители". И посочват възможните негативни последствия от по-високото съдържание на вода в сиренето - "активират се нежелателни химични процеси в млечните продукти", "измества се равновесието между полезните бактерии, което позволява растеж на нетипичини за сиренето микроорганизми".

Предложения за промени

От "Активни потребители" вече са внесли предложения в Министерството на земеделието и храните за нормативни промени.

"Предлагаме да се въведе задължително изискване върху етикетите на всички млечни продукти да се изписва водното им съдържание. Предлагаме също "сирене" с водно съдържание над 62% да се класифицира като имитиращ млечен продукт, който да се търгува на щандовете за имитиращи млечни продукти заедно с ментетата с палмово масло. Може да се дискутира дали границата да е 62%, но потребителят трябва да е наясно какво купува", коментира за "Капитал" Богомил Николов.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sirhamiltonf1 avatar :-|
    hamiltonf

    Кви са тези марки, една не ми е позната?! Иначе, по-добре вода, отколкото палмово масло. А сериозно, сирене търсете от малки, бутикови производители и собственици на ферми.

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Добър процес е тръгнал с прочистването на тези палмови сирена.. От всички изброени, само Маклер съм пробвал и не е лошо. Може би е приемливо по-неплатежоспособните да имат безвредна евтина алтернатива на сирене по БДС.

    Предложенията на асоциацията са разумни и се надявам да бъдат приети. Въпреки всичко, до аромата и вкуса на домашно сирене нито една фирма не се доближава.

    Нередност?
Нов коментар