Покупката на Arm от Nvidia предизвика смут в индустрията за чипове

Конкурентите са притеснени, тъй като британската компания им е ключов партньор в дизайна на полупроводници

Reuters    ©  Reuters

Споразумението на Nvidia за закупуване на дизайнера на софтуер Arm от SoftBank за 40 млрд. долара, оповестено вчера, вероятно ще бъде посрещнато със сериозна критика и недоволство от конкурентите на компанията в сектора за производство на чипове, съобщава Reuters.

Откъде идват притесненията

Повечето от най-големите конкуренти на Nvidia като Intel, Qualcomm и Samsung получават голяма част от дизайните си именно от Arm - от създаването й до сега над 160 млрд. чипа са изработени по нейните дизайни.

Сделката ще остави Arm в ръцете на американска компания в момент, в който Вашингтон и Пекин водят ожесточена битка. Китай се опитва да създаде собствена индустрия за полупроводници, докато САЩ се опитват по всякакъв начин да предотвратят това.

Според Джеф Блабър, вицепрезидент на изследователския екип за Северна и Южна Америка в CCS Insight, подобна сделка би разбила досегашния успех на Arm. Той казва, че независимостта на дружеството е ключова за него.

Какво планират от Nvidia

Шефовете на Nvidia и Arm споменават в интервю пред Reuters, че дори след като сделката приключи, централата на Arm ще бъде запазена във Великобритания, като по този начин ще бъдат избегнати голяма част от регулациите на САЩ за износа. Те допълват, че Nvidia ще разшири бизнеса на Arm, лицензирайки част от продуктите си чрез нейната мрежа от партньори. Това на теория ще позволи на тези компании да се конкурират с Nvidia. От Nvidia наблягат на това, че няма да се месят в делата на Arm за лицензиране на собствени дизайни.

Силен скептицизмът към сделката

Само за няколко часа след като сделката бе обявена, се появи сериозен скептицизъм. Според мнозина Китай и китайските компании няма да харесат сделката и правенето на бизнес с тях ще бъде доста по-трудно оттук насетне за Arm. Появиха се притеснения и че Arm ще повиши таксите за ползване на лицензираните си дизайни, за да подбие конкуренцията на Nvidia. Именно затова е вероятно клиентите й още отсега да започнат да търсят дългосрочни алтернативи.

Парк Джи-гун, който е начело на Korean Society of Semiconductor & Display Technology, смята, че сделката показва намеренията на Nvidia да влезе още по-дълбоко в пазара за чипове за коли, където се очаква колите на самоуправление скоро да започнат да се произвеждат и продават масово.

Споразумението на Nvidia е вероятно да отблъсне компаниите за чипове към RISC-V, компания, подобна на Arm, но далеч по-независима в управлението си. Според анализаторите "преместването" към RISC-V вече е започнало и сделката на Nvidia с Arm само ще ускори процеса.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mapto avatar :-|
    mapto
    • + 2

    Коя е „китайската компания“ от подзаглавието?

    Нередност?
  • 3
    space_navigator avatar :-|
    Navigator
    • + 1

    RISC-V
    https://riscv.org/

    Нередност?
Нов коментар