🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фирмите могат да кандидатстват за субсидии за детски кътове в офиса

Проектите ще получат безвъзмездно от 50 хил. до 150 хил. лв. европейски средства

Детските кътове ще улеснят служителите с деца
Детските кътове ще улеснят служителите с деца
Детските кътове ще улеснят служителите с деца    ©  Юлия Лазарова
Детските кътове ще улеснят служителите с деца    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компаниите вече могат да кандидатстват за безвъзмездна финансова помощ за създаване на детски кътове на работното място. Средствата се отпускат по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Одобрените проекти ще се финансират с 50 хил. до 150 хил. лв., а между 10 и 30% от стойността им трябва да се финансират от самите фирми. С парите ще се покриват както разходи за адаптиране и оборудване на подходящо помещение, така и за наемане на детегледачи. Крайният срок за кандидатстване е 15 декември 2020 г.

Процедурата

Основната цел на процедурата "Детски кътове" е да се улеснят работниците и служителите, като им се осигурят услуги за почасово или целодневно отглеждане на децата. Очакванията са това да намали отсъствията и закъсненията за работа и да помогне на родителите да съчетават служебен и семеен живот.

Програмата е отворена както за компании, така и за държавни и общински институции, като предимство се дава на фирмите, които получават допълнителни точки при оценката. До петима работодатели могат да кандидатстват в партньорство за създаването на общ детски кът, но те трябва да бъдат или само компании, или само органи на държавната и общинска власт.

Детските кътове трябва да осигуряват възможност за грижи за поне 15 деца на възраст до 12 години. За целта са въведени изисквания за площ (най-малко 2.5 кв.м на дете), светлина, вентилация, безопасност и т.н. Детегледачите ще се наемат през бюрата по труда, като при нужда ще преминават предварително обучение.

Финансиране

Общата безвъзмездна помощ по процедурата е 15 млн. лв., като всеки отделен проект може да получи между 50 хил. и 150 хил. лв. От компаниите се изисква да участват и с частично съфинансиране. Големите предприятия могат да получат до 70% от стойността на проектите като субсидия, средните предприятия - до 80%, а микро- и малките фирми - до 90%.

Освен за подготовката на подходящо помещение за децата със средствата по процедурата ще се покриват и разходите за детегледачите за период до 12 месеца, като кадри ще се избират сред безработните, регистрирани в бюрата по труда. Един детегледач трябва да се грижи най-малко за 5 деца.

Предвиждат се и средства за обучение на безработните, които нямат необходимата квалификация. Без специално обучение могат да се наемат лица, които имат образование или професионална квалификация в сферата на образованието, социалните услуги за деца, здравеопазване или които са преминали специално обучение за полагане на грижи за деца. Като допустим по програмата разход се приемат възнаграждения, които покриват средната брутна месечна заплата в икономическа дейност "Хуманно здравеопазване и социална работа" и задължителните осигуровки. По данни на НСИ за 2018 г. годишната заплатата в тази сфера е 13 962 лв. (1163.5 лв. месечно).