🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

BP и петролните гиганти срещу производителите и доставчиците на ток

Компаниите за добив и доставка на електроенергия се превръщат в ключови играчи в енергетиката

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Онлайн разговорите с инвеститори обикновено не са предназначени за масовата публика. Но когато през септември BP обяви плановете си за трансформация на бизнеса, се включиха около 25 хил. души. Първа задача в списъка на британския петролен и газов гигант е да увеличи мощностите си от вятърна, слънчева и енергия от биомаса от 2.5 гигавата през изминалата година до 20 гигавата през 2025 г. и 50 гигавата през 2030 г., когато годишните инвестиции в нисковъглеродна енергия ще достигнат около 5 млрд. долара. BP се надява да се превърне в нов вид енергиен гигант. Но не е единствен.

Конкурентите

Наскоро европейските производители на ток и електроразпределителни дружества се превърнаха в най-добрите световни разработчици на проекти за добив на вятърна и слънчева енергия извън Китай. Тези проекти предлагат растеж на бизнеса, а в ера на изключително ниски лихвени проценти - стабилна възвращаемост благодарение на дългосрочни договори. Притесненията за климатичните промени означават, че големите и рискови проекти за сондажи трябва да предлагат по-голяма възвращаемост на съблазнените инвеститори.

Микеле дела Виня от инвестиционната банка Goldman Sachs изчислява, че различните капиталови разходи за разработването на петролни залежи и възобновяема енергия предполагат цена над 80 долара за тон въглероден диоксид, или много над средната глобална цена от 3 долара. Докато цените на акциите на петролните гиганти като ExxonMobil се понижиха на фона на спада в търсенето на петрол по време на пандемията, цените на активите на големите компании за електроенергия като испанската Iberdrola, германската RWE или португалската EDP се повишиха през годината. Тези на датския лидер във вятърната енергия Orsted са увеличили цената си с една трета. BP също иска да се присъедини към тези компании.

Излишният капацитет, финансовият срив и конкуренцията от компании, производители на възобновяема енергия, застрашиха европейските електропроизводители преди 10 години. Изправени пред намаляващо влияние на въглищните и газовите активи, много от тях приеха сериозно преминаването към чиста енергия, казва Дийпа Венкатесваран от изследователската компания Bernstein. Orsted се превърна от "болно" държавно предприятие в най-големия производител на енергия от офшорни вятърни централи. Тази година RWE и германската компания EON размениха активите си - EON се фокусира върху доставка на енергия и газ, а RWE - върху добив на електричество от възобновяеми източници. Iberdrola, EDP и италианската Enel са инвестирали в проекти за добив на вятърна и слънчева енергия в Европа и отвъд нея.

Голямо търсене, големи инвестиции

Сега намаляващите разходи за възобновяеми енергийни източници съвпадат с нарастващата амбиция за нейното използване. Дев Санял, който оглавява бизнеса с възобновяеми източници на BP, вижда "много силно търсене" от Америка, където щатите и компаниите се интересуват повече от чистата енергия за разлика от федералното правителство, припознало идеята за въглерода. В Европа, която иска въглеродно неутрално производство на електроенергия до 2040 г., националните енергийни планове се нуждаят от инвестиции на обща стойност 825 млрд. евро през следващото десетилетие, изчисляват от Goldman Sachs.

Санял казва, че търговските умения и опитът при управление на проекти на BP ще й осигурят предимство в инвестиции, които предлагат възвращаемост от 8-10% на инвестирания собствен капитал. Но според Bernstein планираният вятърен и слънчев капацитет на компанията за 2025 г. ще бъде по-малко от половината на това, което Enel или Iberdrola ще имат тогава. Хенрик Полсен от Orsted твърди, че изграждането на офшорна вятърна турбина не е същото като изграждането на платформа за сондаж. "Имаме много повече опит и по-големи поръчки", твърди той.

Компаниите със зелени амбиции могат да са спокойни. Изобилието от бъдещо търсене на възобновяеми източници ще остави място за всички. Джордж Пападимитриу, който ръководи зеления бизнес на Enel в Северна Америка, приветства новите и добре капитализирани конкуренти. Присъединяването на петролни и газови компании към бизнеса "потвърждава, че сме на правилен път", споделя той.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    А Бойко Борисов ще строи АЕЦ!

    Нередност?
Нов коментар