🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Airbnb търси 3 млрд. долара допълнително финансиране от IPO през декември

Компанията очаква пазарната й оценка да достигне 30 млрд. долара

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Airbnb планира да събере допълнително финансиране на стойност 3 млрд. долара в предстоящото през декември първично публично предлагане (IPO), съобщава Reuters. Платформата за отдаване и наемане на места за настаняване ще се възползва от силното възстановяване на бизнеса си от първоначалния шок от коронавирус, който разтърси и дълготрайно навреди на туристическия сектор по целия свят. Компанията засега не е обявила плановете си, а новините идват от конфиденциални източници на агенцията.

Airbnb подаде документи за борсовия си дебют до американските регулатори през август, като от компанията са планирали да обявят предстоящото IPO през ноември след президентските избори, а самото публично търгуване на акциите на компанията да започне през декември. Точните дати още не са сигурни и зависят от условията на фондовите пазари и потенциалната нестабилност, която може да бъде привнесена от продължаващата пандемия или от резултатите от президентските избори в САЩ.

От компанията неофициално смятат, че при правилните пазарни условия чрез публичното предлагане Airbnb може да достигне пазарна оценка до 30 млрд. долара. За сравнение, стойността на компанията беше 18 млрд. долара през април, когато компанията взе спешни заеми на стойност 2 млрд. долара като част от защитните й мерки срещу кризата, която COVID-19 създаде в туристическия сектор.

Бизнес моделът на Airbnb обаче се оказа добре адаптиран към несигурността и кризата в туризма. Един ефектите от COVID-19, след като най-тежките рестрикции за пътувания по света намаляха, е, че пътуващите предпочитат повече по-малки семейни хотели или наемане на отделни апартаменти, отколкото да отсядат в големи хотели, където потенциалът за заразяване е по-висок.

Това перфектно отговаря на услугата, която платформата на Airbnb традиционно предлага, като благодарение на това компанията се възстанови от първоначалния шок много по-бързо от традиционните си конкуренти. Reuters напомня, че последната независима оценка на стойността на базираната в Сан Франциско компания е 21 млрд. долара. Това поставя компанията в силна позиция за излизане на борсата.

Някои от инвеститорите в Airbnb използват цената на акциите на публично предлаганата холандска Booking Holdings като консервативен показател за движението на стойността на Airbnb. След първоначалния рязък спад по време на най-тежките рестрикции акциите на компанията зад booking.com са поскъпнали с повече от 35% за последните 6 месеца.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар