Microsoft превръща Гърция в регионален център за данни

Американската компания обяви проект, който цели да подкрепи икономиката на южната ни съседка

Решението "показва доверие в гръцката икономика, гърците и правителството", обяви президентът на американската компания Брад Смит на церемония в Атина.
Решението "показва доверие в гръцката икономика, гърците и правителството", обяви президентът на американската компания Брад Смит на церемония в Атина.
Решението "показва доверие в гръцката икономика, гърците и правителството", обяви президентът на американската компания Брад Смит на церемония в Атина.    ©  Reuters
Решението "показва доверие в гръцката икономика, гърците и правителството", обяви президентът на американската компания Брад Смит на церемония в Атина.    ©  Reuters

Microsoft ще изгради няколко центъра за данни в Гърция. Това ще е най-голямата инвестиция на американския технологичен гигант в Гърция за 28-те години, в които той оперира в страната, посочва президентът на Microsoft Брад Смит на официално събитие в Атина в понеделник. По този начин компанията даде началото на проекта си GR for Growth, който цели да подкрепи растежа в Гърция със сериозни технологични инвестиции. Решението "показва доверие в гръцката икономика, гърците и правителството", казва Смит. "Това не е нещо, което правим във всяка страна."

Освен центровете за данни Microsoft ще започне програма за обучение, с която да помогне за запълването на общо 100 хил. работни места, които проектът ще създаде до 2025 г. Проектът, по думите на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, ще направи Гърция един от дигиталните лидери в Европа. Той обяви, че според оценки на анализатори инвестицията ще донесе икономически ползи от около 1 млрд. долара във времето.

Мицотакис и Смит обсъдиха за първи път инвестицията на Microsoft по време на среща на Световния икономически форум в Давос. Решението идва след 9-месечни преговори на американската компания с Гърция според информация на AP. То се приема като подкрепа за страната, която се възстановява от тежката дългова криза през последното десетилетие, а през тази година икономиката й беше сериозно ударена от коронавируса, довела до повишение на безработицата до над 18% през юни. Премиерът Мицотакис се опитва да развие гръцкия технологичен, енергиен и отбранителен сектори като част от възстановяването на страната.

Преговорите между двете страни са се водили 9 месеца

Много водещи компании в Гърция вчера заявиха намерението си да се включат в клауд системата на Microsoft, когато проектът се развие и вече имат тази възможност. Сред тях са Eurobank, Piraeus Bank и National Bank of Greece. Компаниите ще получат достъп до облачната платформа и услуги на Microsoft Azure, Microsoft 365, Dynamics 365 и Power Platform.

Дигитална връзка с културата

В допълнение към всички други приложения на клауд технологията, от Microsoft обявиха и иновативен и интересен начин, по който тя ще бъде включена в развитието на културното наследство на Гърция. В момента компанията работи с гръцкото Министерство на културата и спорта и чрез изкуствен интелект и други технологии се опитват да създадат 3D дигитална реалност, в която да оживее античният град Олимпия, родно място на олимпийските игри. Това ще даде възможност на хората по света да се пренесат в града така, както той е изглеждал преди почти 3000 години. Проектът ще бъде завършен през 2021 г.

Microsoft вече има центрове за данни в 26 държави, включително 7 от ЕС, като компанията си е поставила за цел до 2025 г. всички те да ползват само възобновяема енергия за дейността си. За момента не е ясно колко точно време ще отнеме процесът за създаването на такъв център и в Гърция, но от компанията обявиха, че изграждането обикновено отнема две години.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 3
    • + 3

    Гръцките измамници пак ще намажат.

    Нередност?
  • 3
    ltoshev avatar :-P
    Lubomir Toshev
    • + 1

    Не е възможно да отворят 100 хил работни места с 3 дейта центъра. Нещо капитал пак сте превели грешно. 1000 може, ама 100 хиляди абсурд!!

    Нередност?
Нов коментар