bTV има нов изпълнителен директор

Чехът Мартин Швехлак сменя Флориан Скала, след като PPF официално придоби медийната група през есента

Новият изпълнителен директор на bTV Мартин Швехлак.
Новият изпълнителен директор на bTV Мартин Швехлак.
Новият изпълнителен директор на bTV Мартин Швехлак.
Новият изпълнителен директор на bTV Мартин Швехлак.
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

"БТВ медиа груп" има нов изпълнителен директор от днес. С над 25 години опит на медийния пазар в Чехия Мартин Швехлак застава начело на една от най-големите медийни групи в България. Той заема поста на досегашния директор Флориан Скала, който управляваше групата през последните четири години. Промяната е очаквана, след като българското дружество има нов собственик от есента - инвестиционната група PPF на чешкия бизнесмен Петр Келнер, който в България придоби и "Теленор България". През октомври той официално купи групата Central European Media Enterprises (CME), която има медийни бизнеси още в Чехия, Словакия, Словения и Румъния.

"Основната задача, свързана с моето назначение като главен изпълнителен директор на bTV Media Group - да подобря цялостните резултати на компанията - беше успешно изпълнена и аз поемам към нови предизвикателства с голямо удовлетворение", коментира в прессъобщение до медиите Скала. Той пое поста на изпълнителен директор в края на 2016 г., когато изненадващо смени тогавашния директор Павел Станчев.

Новият мениджър

След покупката на CME от PPF начело на групата на всички пазари застана бившият главен изпълнителен директор на "Нова броудкстинг груп" Дидие Щосел. Единствено българският бизнес обаче беше отделен в самостоятелно дружество CME Bulgaria, което е шапка на "БТВ медиа груп" и се ръководи от чешкия мениджър Любош Йетмар. Именно на него ще докладва новият изпълнителен директор на българската група Мартин Швехлак.

Кариерата на Швехлак започва през 90-те години, когато работи като редактор и зам. главен редактор в чешкия всекидневник таблоид BLESK. След това основава информационната агенция Mediafax, която впоследствие е придобита от CME. От 2013 до 2018 г. Мартин Швехлак е директор "Новини, разследваща журналистика и спорт" в TV Nova, също част от портфолиото на CME. Той е бил член на международната комисия на СМЕ за новините. През последната година Швехлак работи като консултант на PPF, което съвпада с времето, което беше необходимо за приключване на сделката между инвестиционния фонд и шведската група.

В първия си коментар до медиите новият изпълнителен директор на "бТВ медиа груп" казва: "2020 година беше изпълнена с предизвикателства за цялата медийна индустрия, както и за bTV. Компанията беше в процес на придобиване през по-голямата част от годината, а в комбинация с COVID-19 пандемията не е изненадващо, че част от енергията беше загубена. Намерението ми е да влея нова енергия в съдържанието и програмата ни и да модернизирам дигиталното ни разпространение, така че българската аудитория да получи най-доброто преживяване".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    Госпожо Пенкова, "В първия си коментар до медийте..."?

    Буквата "й" е много далеч от "и", така че грешката не е техническа. Ако смятате да пишете за "медиите", научете как се пише поне тази дума.

    Нередност?
Нов коментар